Musandam spectaculair fjordenlandschap in Oman

2-5-22. In het uiterste noorden van het Arabisch Schiereiland, waar de grillige kliffen van het Hajar-gebergte zich in het blauwe water van de Perzische Golf storten, ligt Musandam.
Musandan-3x.jpg

De Omaanse exclave speelt een belangrijke economische rol door zijn strategische ligging aan de Straat van Hormuz, een van de drukste scheepvaartroutes ter wereld. De geologie van de regio zorgt voor prachtige fjordenlandschappen. Hier vindt u geen drukte en massa’s toeristen, maar reizigers die in alle rust genieten van tochten door de bergen en over het water.
Musandam-22-Dibba_1__Ministry_of_Heritage_Tourism_Sultanate_of_Oman.jpg
Jebel Harim - berg van de vrouwen
Een rit met een 4-wheel drive naar de 2.087 meter hoge Jebel Harim staat garant voor pure adrenaline. Met zijn 1.800 vierkante kilometer is het schiereiland Musandam nauwelijks half zo groot als Mallorca. Om van zeeniveau in de bergen te komen, passeren bezoekers steile hellingen door een lieflijk landschap van haarspeldbochten, langs diepe kloven, bizarre rotswanden en verborgen valleien. Jebel Harim wordt in de volksmond ook wel de "berg van de vrouwen" genoemd - omdat zij vroeger bescherming zochten tegen piraten in de grotten van het massief terwijl hun echtgenoten aan het vissen of handelen waren. Wie met eigen spierkracht de hoogtemeters wil afleggen, kan het bergpanorama ook per mountainbike verkennen.

Cruisen langs de kust
Op zeeniveau toont het landschap zich vanuit een heel ander perspectief. Diep ingesneden baaien, die vaak alleen per boot bereikbaar zijn, roepen herinneringen op aan Scandinavische fjordenlandschappen. Het populairste vervoermiddel op het water is een dhow, een traditionele houten boot uit Oman - en nog comfortabel ook. Genesteld onder de luifel op weelderige kussens, steken de reizigers het glasheldere water over, langs afgelegen vissersdorpjes en eenzame stranden, terwijl de schipper ter verfrissing fruit, dadels en zoete thee serveert. Een van de mooiste fjorden in Musandam is de 17 kilometer lange Khor Shimm. De rotsen langs de kust waren ooit de bodem van de zee en geven inzicht in de geschiedenis van de aarde: hier, waar de Arabische continentale plaat de Euraziatische ontmoet, zijn rotsspleten en -plooien te zien in zigzag- en golfpatronen in diverse kleurschakeringen. Een verfrissende zwemstop onthult de fascinerende onderwaterwereld: snorkelaars ontdekken een bonte verscheidenheid aan vissen en met een beetje geluk duiken zelfs schildpadden en roggen op in het kristalheldere water. Dolfijnen vergezellen vaak de boten op hun tochten door de fjorden. Bezoekers kunnen kiezen tussen excursies van enkele uren, tochten van een hele dag of tochten met overnachting.
Musandam-22-boot.jpg

De vismarkt van Khasab
Naast de indrukwekkende natuur wachten er ontmoetingen met de plaatselijke bevolking. Er wonen ongeveer 30.000 mensen in Musandam - voornamelijk werkzaam in de visserij, landbouw, handel en lokale ambachten. Het toerisme is nog betrekkelijk jong, want vóór 1992 was het schiereiland een verboden militair gebied en kon het niet worden bezocht. In de havenstad Khasab wordt het bijzonder levendig als de vissers 's middags na hun terugkeer aan land luidkeels reclame maken voor de vers gevangen vis. Op dat moment zjin ook veel handelaars uit de Emiraten aanwezig die de gekochte waar de volgende ochtend weer op hun plaatselijke markten zullen aanbieden.
Musandam-22-Khasab-Fort.jpg

Ook de dadelteelt speelt een belangrijke rol in de oase aan de kust. Er zijn nog steeds families op Musandam die niet permanent gevestigd zijn en aan de kust of in de bergen leven, afhankelijk van het seizoen. De landbouw wordt bedreven op kleine, ommuurde terrasvormige akkertjes die trots op de bergkammen prijken. Bovendien wordt alleen op Musandam de jirz gemaakt - een bijl met ingewikkeld houtsnijwerk en gravures waarvan de oorsprong teruggaat tot de Bronstijd; als tegenhanger van de traditionele khanjar - het kromzwaard dat het wapen van Oman siert. 

Over Oman
Marhaba! Op negen uur vliegen van Nederland worden reizigers in het Sultanaat Oman ondergedompeld in een wereld van 1001 Nachten. Het land aan de Indische Oceaan speelde ooit een sleutelrol in de ontwikkeling van handelsroutes over zee tussen Azië, Oost-Afrika en Europa. Vandaag de dag is het rijke culturele erfgoed aangevuld met moderne, duurzame ontwikkelingen. Bezoekers kunnen zich verheugen op meer dan 5.000 jaar geschiedenis, vijf UNESCO Werelderfgoed-locaties en vele culturele bezienswaardigheden zoals het indrukwekkende Royal Opera House en de Grote Moskee van Sultan Qaboos in de hoofdstad Muscat. Daarnaast biedt Oman verschillende natuurlijke rijkdommen: de meer dan 3.000 kilometer lange kuststrook herbergt droomstranden voor verschillende watersporten, dramatische kliffen en markante uitkijkpunten om zeeleven te spotten, zoals dolfijnen, walvissen en zeeschildpadden. Het enorme Hajar gebergte doorklieft het binnenland - met 3.075 meter is Jabal Shams de hoogste berg op het Arabisch schiereiland; Jabal Akhdar daarentegen is betoverend met zijn hangende tuinen. Weelderige oases, verborgen wadi's en metershoge zandduinen nodigen outdoor-liefhebbers uit tot activiteiten als klimmen en wandelen. Diverse specerijen en smaken typeren de veelzijdige keuken van het land. www.experienceoman.om