Oman produceert geurig rozenwater uit het Jebel Akhdar gebergte

8-12-23. Het Aflaj irrigatiesysteem zorgt voor geurende oases in het Jebel Akhdar gebergte.
Oman-rozenwater-23-bergen.jpg

Nederland heeft tulpen, Spanje kruidnagel en Oman de geurige Damascus roos. Het UNESCO Werelderfgoed irrigatiesysteem ‘Aflaj’ zorgt ervoor dat water op zelfs de meest dorre plekken van Oman komt. Zoals in de hoge bergen, waardoor rozenstruiken kunnen groeien. Wanneer je in de lente naar Oman reist, kun je struinen door de 'roze berghellingen’ en vervolgens genieten van een spabehandeling met rozenolie of een van de diverse rozentraktaties.
Oman-rozenwater-23-destilleerderij.jpg

Het irrigatiewonder van Oman
Duizenden kanalen doorkruisen het dorre woestijnlandschap, dorpen en steden van Oman. Ze lopen ondergronds en bovengronds en zijn soms wel meer dan tien kilometer lang. ‘Aflaj’ is een van de meest traditionele irrigatiesystemen wereldwijd en bestaat al sinds zo’n 2.500 voor Christus. Water wordt uit ondergrondse putten, bergmeren of groene wadi’s gehaald en vervolgens in kanalen naar boerderijen en omliggende gebieden geleid. Van generatie op generatie geeft de lokale bevolking dit sterk staaltje ingenieurskunst door. Zo kunnen boeren altijd rekenen op een mooie oogst - van rozen tot dadels en van granaatappel tot abrikozen.
Oman-rozenwater-23-irrigatie.jpg

Van rozenblaadjes tot desserts gedrenkt in rozenwater
Van eind maart tot begin mei kleurt de steile helling van het Jebel Akhdar gebergte, dat onderdeel is van het Hadjargebergte, van groen naar delicate roze tinten. Dan staat de inheemse Damascus roos in bloei en vind je ontelbare rozenstruiken in de terrastuinen op Oman’s ‘groene berg’, zoals Jebel Akhdar vaak wordt genoemd. Plukkers gebruiken een speciale truc om de knop van de stengel los te maken. Deze worden dan vervolgens verzameld in een sjaal, doek of mand en gedragen naar de dorpen Al Aqer, Al Shuraigah, Al Ayn en Saiq. De bloesems worden verhit in kleiovens, waarna hun essentie wordt gedistilleerd. Uit een kilo bloemen haalt men ongeveer 750 ml rozenwater. Dit rozenwater is een geliefd ingrediënt in Oman, dat vaak gebruikt wordt in desserts. Niet gek dat ‘Halwa’, dat gezien wordt als het nationale dessert van Oman, gemaakt wordt van o.a. rozenwater, amandelen, saffraan en kardemon. Rozenolie wordt gebruikt in parfums en natuurlijk in de ontspannende oases van het land, zoals spa’s.
Oman-rozenwater-23-ooghst.jpg

Een rozenbehandeling en proeverij bij de boer
Reizigers kunnen naast het kleurrijke uitzicht ook een excursie doen, waarbij zij lokale rozenplukkers in actie zien en zelf kunnen deelnemen aan de rozenoogst. Ze doorlopen diverse stadia van de rozenwaterproductie, van het plukken totdat de bloesems de traditionele lemen oven, ook bekend als ‘Al-duhjan’ in gaan. Na de excursie kun je een ontspannende wandeling maken, langs de vaak ommuurde kanaalpaden van de Falaj (enkelvoud van Aflaj) die door de stijle berghelling van Jebel Akhdar lopen.

Wie meer op zoek is naar ontspanning kan kiezen voor een spabehandeling bij een van de spa’s in de uitstekende hotels. De essentie van de Damascus roos wordt namelijk ook gebruikt in massageolie en een andere favoriet zijn melkbaden gevuld met rozenblaadjes. Op sommige plekken krijgen reizigers zelfs een welkomstdrankje met rozensmaak.

Naast rozen zijn er nog meer lekkernijen die op je staan te wachten en hun bestaan danken aan de regelmatige watertoevoer van het Aflaj irrigatiesysteem. Zoals suikerzoete dadels, die geplukt worden in de oasestad Birkat Al Mouz en ook wilde bessen en walnoten uit Wadi Bani Habib, afgezien van de populaire souks van Oman, waar producten uit het hele land worden verkocht.
Oman-rozenwater-23-Jabal_Al_Akhdar.jpg

Meer informatie over Oman:
Website: www.experienceoman.om
Instagram: www.instagram.com/experienceoman
Facebook: www.facebook.com/ExperienceOmanNL/