Israël bij volle maan - Top 10 nachtwandelingen

Rosh Hanikra grot15-11-21. Israël ontdekken als de maan en de nachtdieren tevoorschijn komen. Als het maanlicht op stenen, meren en valleien weerkaatst. Een werkelijk unieke ervaring.
De huilende wolf in de verte, de zoete, stoffige geur van de woestijn in de nacht en de uitgestrekte sterrenhemel boven eeuwenoude vergezichten. Als je ’s nachts op pad gaat worden je instincten aangescherpt. Je zicht, gehoor maar ook je reukvermogen passen zich aan. Nachtwandelingen in Israël met volle maan heeft veel voordelen, waaronder de koelere nachttemperaturen. Israël is gezegend met vele divers natuurschoon - de helderwitte kalksteen van de Judea-woestijn of het glinsterende water in het Meer van Tiberias - die letterlijk hun glans vinden in het volle maanlicht. Hieronder volgt een lijst met tien van de meest bijzondere wandelingen die ’s nachts in Israël gemaakt kunnen worden met volle maan. Trek je wandelschoenen aan en ga mee op avontuur. 

1. Nahal Chavarim
In de Negevwoestijn in het zuiden van Israël ligt een van de drie officiële Israëlische natuurreservaten die ’s nachts geopend zijn. Hierdoor is het voor bezoekers mogelijk om een nachtelijke wandeling te maken. De wandeling in de Chavarim rivierbedding combineert de glooiende heuvels en valleien met het unieke ecosysteem van planten en dieren in een woestijn. De wandeling begint bij de overblijfselen van een oude bron van de Nabateeërs. Deze relatief korte wandeling van drie kilometer geeft je een goede indicatie wat dit spectaculaire gebied te bieden heeft.
Nahal Chavarim

2. Daliat el-Carmel to Habonim Beach
Deze wandeling begint in het Druzendorp Daliat el-Carmel in het noordelijk gelegen Karmelgebergte. Het pad loopt bergafwaarts, door dorpen en zelfs bananenvelden totdat je het natuurreservaat Habonim Beach bereikt. Het strand van Habonim wordt beschouwd als een van de mooiste mediterrane stranden van Israël, bekend om zijn schelpen en een overvloed aan dieren in het wild. Het wordt aanbevolen om de reis van zestien kilometer te beginnen na een ontspannen avondmaaltijd bij de Druzen, te wandelen tot in de vroege ochtenduren en dan uit te rusten op het strand tot de zon opkomt.

3. Haifa to Atlit
Voor een gemakkelijkere strandwandeling in het Karmelgebied begin je bij Haifa's Student Beach en loop je naar het zuiden langs deze verborgen kustlijn tot je de "Shayetet 13" Israëls Navy Seal-basis in de stad Atlit bereikt. De zandwandeling is een tien kilometer lange route langs het water, van waaruit je de glinsterende golven kunt bewonderen en maanlicht weerkaatst ziet worden op de Middellandse Zee. Bij het eindpunt heb je prachtig uitzicht op een beroemd dertiende-eeuws kruisvaarderburcht.

4. Nahal Pratsim-Sodom Mountain
Loop langs deze buitengewoon poederachtige mergelrots van acht kilometer aan de voet van de berg Sodom boven de Dode Zee, waar het Bijbelse verhaal van Sodom en Gomorra zich zou hebben afgespeeld. Wandel langs de rivierbedding in de kloof tussen de torenhoge plateaus en kom uiteindelijk aan bij wat liefkozend bekend staat als de 'Meelgrot'.

Twee dingen zijn zeker: 1) schoon kom je niet terug. Je zal onder komen te zitten met wit krijtachtig poeder, en 2) dit is een wandeling die strikt verboden is op regenachtige dagen, maar fantastisch is voor een nachtelijke hike bij volle maan.

5. Parsat Nekarot-Makhtesh Ramon
Deze cirkelvormige route van zeven kilometer leid je langs de Saharonim kreekbedding en een van de rotsplateaus van de Ramonkrater (afhankelijk van het pad dat je kiest). Deze ontzagwekkende krater in de Negevwoestijn is de grootste in zijn soort ter wereld, met een lengte van veertig kilometer en een diepte van vijfhonderd meter. Ook al wandel je 's nachts slechts een klein deel, je zult versteld staan van de sterrenhemel die in dit afgelegen gebied te zien is. Versteende zeeschelpen zijn te vinden in de bodem van de kreek, wat je eraan herinnert dat dit ooit de bodem was van een enorme oceaan.
Parsat Doron Nissim 1 Maskhtesh Ramon Visitor

6. Tel Achziv to Rosh Hanikra
Deze gemakkelijke nachtwandeling van zes kilometer, die net ten noorden van Nahariya begint, volgt het rotsachtige strand helemaal vanaf de oude nederzetting Achziv, noordwaarts naar de zeegrotten van Rosh Hanikra, langs de strandpromenade en paden. Langs de route ontdekt u baaien, lagunes en getijdenpoelen. Dit is een broedplaats voor zeeschildpadden tijdens de lente- en zomermaanden, dus blijf in die seizoenen op de boulevard. Rosh Hanikra staat bekend om zijn spectaculaire grotten. Deze grotten, op de grens tussen Israël en Libanon zijn gelegen aan de kust van de Middellandse Zee.
Rosh Hanikra grot

7. Nahal Kidod, Arad
Deze korte nachtwandeling in de wildernis van de woestijn van Judea, begint in de wijk Rotem in Arad en daalt af naar de bedding van de Kidod-rivier. Onderweg passeer je een eeuwenoud waterreservoir, watervallen en grotten voordat je de Moav-uitkijkpost beklimt voor een uitzicht op het vallende licht over de heuvels beneden en het laagste punt op aarde - de Dode Zee. De wandeling van zeven kilometer duurt twee tot vier uur en zal je verliefd doen worden op het unieke heuvelachtige woestijngebied.

8. Mitzpe Tiberias to Yardenita
Deze wandeling, die is onderdeel van het Israëlpad (Israel National Trail), begint met uitzicht op de maan die schijnt over het Meer van Tiberias en eindigt met een duik in de Jordaanrivier, waar volgens de overlevering Jezus gedoopt zou zijn door Johannes de Doper. Deze mooie route van twaalf kilometer is een wandeling door de geschiedenis: een unieke ervaring.

9. Massada
Aan de voet van de berg Massada, waar koning Herodes zijn woestijnfort in de berghelling bouwde, ligt het nationale park Massada. Dit pad in de Judea woestijn bestaat uit kalksteenrotsen en bevat kronkels, bochten, spleten en natuurlijke structuren om te verkennen in het stralende maanlicht. Net als een hindernisbaan, uitgesleten door het water van het meer dat duizenden jaren geleden in het gebied stroomde, is het een echte speeltuin voor kinderen en volwassenen van alle leeftijden. De wandeling is zeer toegankelijk en ongecompliceerd van aard.
Massada film

10. Night Run Tel Aviv
Tel Aviv staat bekend als de stad die nooit slaapt. Eens per jaar bewijst de gemeente Tel Aviv-Jafo dat maar weer door een nachtelijk hardloopevenement te organiseren. De tien kilometer lange route gaat dwars door de stad, een unieke kans om Tel Aviv op een heel andere manier te leren kennen.
Tel Aviv night run