Vandaag 15 oktober Nationale Shoarma Dag (met Israëlisch recept)

Tel Aviv Arik Rosenthal15-10-21. Shoarma is een populair street foodgerecht over de hele wereld. Wat is er nou leuker dan op Nationale Shoarma Dag zelf een heerlijke shoarma schotel klaar te maken volgens authentiek Israëlisch recept?

 

 

Shoarma werd voor het eerst bereid in de 19e eeuw in het Midden-Oosten en is sindsdien overgenomen door vele verschillende culturen wereldwijd, inclusief Israël. Tegenwoordig is shoarma één van de bekendste en meest geliefde street food gerechten van Israël geworden en wordt er gezegd dat je nergens ter wereld betere shoarma eet dan in Israël. Een typische Israëlische shoarma bestaat uit plakjes gekruid vlees dat van een verticale spies wordt gesneden en zo in een zacht pita broodje valt, gegarneerd met Israëlische salade, tomaat, augurk en geserveerd met hummus, tahini of ingelegde mango.

Heb je al trek gekregen? Voor degenen die wel eens willen proberen om zo’n authentieke Israëlische shoarma te maken, deelt Arik Rosenthal - van het populaire restaurant Hakosem in Tel Aviv - zijn top tips om de meest overheerlijke shoarma te maken in je eigen keuken.

Arik Rosenthal’s top tips voor de perfecte shoarma:
Tel Aviv Arik Rosenthal
Voor de echte Israëlische smaak, voeg wat gemalen kardemom en olijfolie toe aan de kruidenmix en masseer het goed in. Serveer je pita broodje lekker warm – als je genoeg tijd hebt kan je ze makkelijk zelf maken. Drink bij je shoarma koude limonade voor de ultieme smaaksensatie Voor een glutenvrije versie – serveer de shoarma gewoon op een bord, gedecoreerd met tahini, salade en meer.

Arik Rosenthal’s shoarma recept met een authentieke Israëlische twist

Recept voor 4 porties:
500 gram (shoarmavlees) kalkoendijen zonder botten 1 eetlepel shoarmakruiden – als je dit niet gemakkelijk kan krijgen, kun je onderstaande ingrediënten combineren om een vergelijkbare smaak te krijgen 4 eetlepels olijfolie 1 theelepel kardemompoeder

Serveer met:
4x Pita brood Vers geplette tomaten Augurken Gesneden lente-uitjes Tahini

Baharat (Midden-Oosten) kruidenmix:
1 eetlepel gemalen zwarte peper 1 eetlepel gemalen komijn 2 theelepels gemalen koriander 1 theelepel gemalen kruidnagel ½ theelepel gemalen kardemom 1½ eetlepel paprikapoeder 1 theelepel gemalen kaneel ¼ theelepel gemalen nootmuskaat

Shoarma kruidenmix:
1/2 theelepel gemalen kaneel 1/4 theelepel gemalen kardemom (of kruidnagel) 1 theelepel gemalen koriander 1 1/2 theelepel gemalen kurkuma 1/2 theelepel gemalen gember 2 theelepels paprikapoeder 2 eetlepels gemalen komijn 1/8 theelepel cayennepeper (of 1/2 theelepel gemalen zwarte peper) 1 – 2 theelepels Baharat

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius Kruid het vlees met de Baharat kruidenmix – voor de echte Israëlische smaak, voeg wat extra gemalen kardemom en olijfolie toe en masseer het vlees goed in Zet het gekruide vlees 25 minuten in de voorverwarmde oven Terwijl het vlees gaart, verwarm olijfolie in een pan met wat zout en voeg hier straks de shoarma aan toe Haal het gegaarde vlees uit de oven Kruid het vlees nogmaals met de shoarma kruidenmix en voeg wat kardemom toe. Roer in de pan totdat het vlees volledig gegaard is. Maak de pita broodjes open in twee helften, smeer er vers geplette tomaten in, voeg wat zout toe, besprenkel met olijfolie en voeg als laatste de shoarma toe. Serveer met tahini, augurken en gesneden lente-uitjes Geniet!

Voor meer inspiratie, bezoek de website van Hakosem http://www.falafelhakosem.com/#fourthPage