Ierland staat 's winters bol van de tradities

15-12-22. Knapperend haardvuur, gezellige kerstmarkten, rijkelijk versierde straten en behaaglijk logeren in een typische ‘inn’, ‘manor’ of ‘castle’.
Ierland-Hillsborough_Castle_and_Gardens-_Royal_Hillsborough_Co.jpg

De wintermaanden in Ierland staan bol van de tradities en geven weer een heel ander beeld dan andere jaargetijden. Ideaal voor een city-trip naar Dublin, Cork of Belfast of een short-break in de countryside

Kerst in Ierland
Voor de Ieren is kerstmis een van de hoogtepunten van het jaar. Een momentum dat uitbundig wordt gevierd, met vrolijke kerstmarkten overal in het land, creatieve cadeaus, veel muziek en zang zoals de bekende Christmas Carols.
Ierland-Galway_City_Centre_at_Christmas.jpg

De leukste kerstmarkten
Juist als het buiten koud en donker is, geven de kerstmarkten in Ierland een magische sfeer. De kerstkoortjes op straat, vuurkorven en kraampjes met chocolademelk en glühwein maken het plaatje compleet.

Een van de mooiste kerstmarkten vind je in Belfast, perfect gesitueerd voor de mooie verlichte City Hall.
Ierland-Belfast_Christmas_Market-kramen.jpg

In Galway, aan de westkust, wordt het Eyre Square omgetoverd in een winterwonderland voor de Galway Continental Christmas Market. Ook het mooie stadje Killarney in Kerry (zuidwesten) en Waterford hebben hun eigen kerstmarkt.
ierland-Christmas_Parade_in_Killarney-_Co_Kerry.jpg  

Een magische stedentrip in de winter
Wie in de winter kiest voor een stedentrip naar Ierland weet zich verzekerd van sfeer, vrolijkheid en tradities. In de weken voor kerst zijn het de verlichte straten en kerstmarkten die vooral in het oog springen. Maar er is meer. 

Cork en het Glow Festival
Het Glow Festival in Cork is meer dan een kerstmarkt. Het meest in het oog springend is het enorme reuzenrad, van waaruit je een prachtig zicht hebt over de stad. Bewonder daarnaast de Remembrance Tree, waarin ieder gouden linten mag hangen met persoonlijke herinneringen die je niet wil vergeten. Verder is het in Cork natuurlijk overal heerlijk eten en drinken. 

Belfast, winkelen op St. George’s Market
Een plek die je niet wil missen in Belfast is de overdekte St. George Market. Een historische markthal uit 1896. In ruim 200 kraampjes vind je van alles, van typisch Ierse lekkernijen tot tweed uit Donegal en houtsnijwerk.
Ierland-Belfast_Christmas_Market.jpg 

Dublin
Met de jaarwisseling naar Ierland? In Dublin wordt dit uitbundig gevierd op het NewYearsFestival: een tweedaags evenement met dit jaar als hoofdact de Ierse band Westlife. In de hele Ierse hoofdstad worden beroemde gebouwen verlicht en luidt muziek en dans het nieuwe jaar in.
Ierland-Wicklow_Street_at_Christmas-_Dublin_City.jpg  

In de countryside
Wie juist de drukte wil ontvluchten, vindt een sfeervol onderkomen in de Ierse countryside. Waar de haardvuren knapperen in kastelen en herbergen, de frisse lucht uitnodigt voor een lekkere wandeling en met een beetje geluk een laagje sneeuw de wereld wit kleurt. 

Waar moet je zijn? Bijvoorbeeld in Hillsborough Castle in County Down (Noord-Ierland), in Ballynahinch Castle in County Connemara of Bushmills Inn in County Antrim (Noord-Ierland) vlakbij de Giant’s Causeway