Fietsroute van het Jaar 2022 Royal Canal Greenway in Ierland

11-4-22. De Royal Canal Greenway in Ierland is uitverkoren tot Fietsroute van het Jaar 2022. Dat maakte de jury bekend tijdens de online ‘Kick-off van het fiets- en wandelseizoen’ op Hicleholidays.com, de site met het aanbod aan actieve vakanties.
FWBN-FvhJ-22-royal_canal_greenway.jpg

De Ierse fietsroute had in de finale van de verkiezing nog concurrentie van drie andere genomineerden: de Badischer Weinradweg (Duitsland), Vlaanderenroute (België) en de LF Waterlinieroute (Nederland).
Fietsen langs het Royal Canal

De Royal Canal Greenway loopt van Maynooth (iets ten westen van Dublin) naar Cloondara en Longford in Ierland. De route langs het Royal Canal is ruim 130 kilometer lang en gaat bijna geheel over fietspaden. De smalle waterweg slingert door een mooi en gevarieerd landschap, met weilanden, bossen, heidevelden en veengebieden. Onderweg kom je negentig oude bruggen en meer dan dertig sluizen tegen. Je ziet een typisch Iers landschap met stenen muurtjes, schapen en ruïnes. En ‘s avonds zitten de bewoners, geheel volgens de Ierse traditie, relaxed aan een pint.
Bewegwijzering in oude stijl

Volgens de jury hebben de routemakers goed nagedacht over wat de recreatieve fietser wil. ‘De bewegwijzering is duidelijk (heel leuk, in oude stijl), overal staan bankjes, het wegdek is fijn (asfalt en gravel) en bordjes wijzen de weg naar horeca’, aldus het juryrapport. Ook viel het de jury op dat het fietspad niet alleen door toeristen wordt gebruikt. ‘Het recreatief fietsen wint aan populariteit in Ierland. Op de Greenway zie je opvallend veel locals, van families tot wielrenners, die elkaar de ruimte geven.’
FWB-kick-off-22-logo-fietsen.jpg
Support voor de route
Vooral de support van bewoners en ondernemers voor de route is volgens de jury mooi om te zien. ‘In een wat vergeten gebied is aanzienlijk meer bedrijvigheid ontstaan. Op veel plekken bevinden zich nu kroegen en restaurants en paardentrailers zijn omgebouwd tot hippe koffieplekken aan het water. Al het enthousiasme rond de Greenway maakt deze route geweldig om te fietsen.’

Fiets en Wandelbeurs
De Fietsroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, die hiermee het uitzetten van kwalitatief goede routes wil stimuleren. De fysieke beurs kon in 2022, evenals in 2021, niet plaatsvinden in Gent en Utrecht vanwege de coronapandemie. Als alternatief koos de organisatie voor een online Kick-off van het nieuwe seizoen, met een programma van lezingen, masterclasses en de bekendmaking van de Fietsroute en de Wandelroute van het Jaar 2022. 

Voor meer informatie over de winnende route: https://www.waterwaysireland.org/greenways/royal-canal