Ierland top 10 van beste winterwandelingen

2-1-22. Ierland zet de 10 beste winterse wandelbestemmingen die het eiland te bieden heeft op een rij. Maar eh... Ook in het voorjaar, de herfst en het najaar kun je volop genieten van al het moois dat op deze plekken is te bewonderen.

Ierland-wandelen.jpg

1. Het Glenveagh National Park 
Dit prachtige stuk van county Donegal bestaat uit een wildernis vol dalen, bergen en meren en krijgt in de winter een heel eigen, haast sprookjesachtige sfeer. Neem de wandelpaden in de schaduw van de berg Errigal, een opvallend mooi plaatje dat je veel tegenkomt op ansichtkaarten en Instagram.
Ierland-Glenviegh-National-Park.jpg
2. Het Lagan Towpath
Zelfs op een bewolkte winterochtend komt de sereniteit van deze wandelroute langs de rivieroever duidelijk naar voren. Begin midden in het centrum, niet ver van Titanic Belfast, en geniet van de rivier de Lagan, het sluiswachtershuisje, stadsparken, moerasgebieden en gemengde bossen.
 
3.Strandhill Beach
Op een koude winterdag leent dit strand in county Sligo aan de Wild Atlantic Way zich uitstekend voor een strandwandeling. Met op de achtergrond de bergen Knocknarea en Benbulben is het perfect voor een stevige wandeling, hardlopen of zelfs pootjebaden.
Ierland-Strandhill-Beach.jpg
4. De Mourne Mountains
Wandelen in de besneeuwde bergen heeft iets magisch, en dat geldt extra voor de mystieke Mournes in county Down. Als je in de winter eropuit trekt, heb je grote kans dat je de hoogste en spectaculairste bergketen van Noord-Ierland helemaal voor jezelf hebt.
 
5. Howth Head
Op een paar kilometer van het centrum van Dublin hebben winterwandelaars vanaf de hoge klifpaden fantastisch uitzicht over de stad, Dublin Bay, en bij helder weer zelfs de kust van het eeuwenoude oosten van Ierland.

6. De Gobbins 
Kies voor een wilde tocht over en door een reeks bruggen, stenen trappen, tunnels en smokkelaarsgrotten net boven het wateroppervlak van de Ierse Zee. Dit wonderbaarlijke klifpad is meer een belevenis dan een wandeling en ligt op de Causeway kustroute, door Lonely Planet uitgeroepen tot beste bestemming voor 2018.
Ierland-The-Gobbins-lead.jpg
 
7. De Sheep’s Head Way
Voor langeafstandswandelaars in de winter is deze 150 km lange route over bergkammen en langs de kust in county Cork een prachtige tocht. Maar je kunt beginnen of eindigen waar je wilt of een aantal luswandelingen doen die aansluiten op de hoofdroute. Je mag rekenen op een veelheid aan prachtige woeste Atlantische landschappen, loughs en kustgezichten.
 
8. De Sperrrins
Een heldere december- of januaridag is het perfecte moment om warm aangekleed de glooiende heuvels van de met heide begroeide Sperrin Mountains in te trekken. De stille dalen en het moerassige hoogland vormen een winterwonderland met veel wandelpaden om uit te kiezen. 
 
9. Powerscourt Waterfall
Kies een frisse winterochtend voor een wandeling naar de hoogste waterval van Ierland, gelegen op het landgoed van de fraaie Powerscourt House and Gardens in county Wicklow. Behalve de waterval is er nog 400 hectare aan bergen, boerenland, heuvels, rivieren en tuinen om te ontdekken.
Ierland-Powerscourt-Waterfall.jpg
10. Kustwandeling bij de Kliffen van Moher
Dit pad over de kliffen verbindt de dorpen Liscannor en Doolin in county Clare en is een van de mooiste en imposantste wandelingen van Ierland. De tocht is 's winters uitdagend, maar de adembenemende uitzichten zijn het waard.
 
Meer informatie is te vinden op: www.ireland.com