Ierland - de beste plek op aarde om whiskey te stoken

Whiskey ketels18-11-21. Er zijn nu meer dan 30 whiskey-stokerijen verspreid over het eiland waar bezoekers dit 'levenswater' kunnen bekijken, ruiken en proeven. Ierland - whiskeyland bij uitstek.

 


Al sinds de zesde eeuw wordt er in Ierland whiskey gestookt. En nu alles wat inheems is wereldwijd opnieuw in de belangstelling staat, is dit het ideale moment om de rijke geschiedenis van het whiskey-stoken te verkennen. 

Whiskey-ervaringen zijn er in overvloed te vinden op het eiland, van de iconische stokerijen Jameson’s, Bushmills en Tullamore D.E.W tot de nieuwe generatie whiskey-makers zoals Clonakilty, Glendalough en Echlinville.
Dublin Jameson distillerij

Zodra de deuren van een stokerij opengaan, staan al je zintuigen op scherp om het proces van persen, gisten, distilleren en rijpen in vaten mee te maken. Tel daarbij op de bekende Ierse hartelijkheid, de karakteristieke plaatselijke figuren en de vele grapjes, en een tour langs verschillende stokerijen blijkt een geweldige manier om het hart van Ierland te verkennen.
Jameson WhiskeyBow St Experience

Er zitten een paar echte pareltjes tussen, zoals de Old Bushmills Distillery langs de bekende Causeway kustroute. Bushmills is de oudste nog werkende stokerij in Ierland en een van de weinige ter wereld waar het distilleren, mengen en bottelen van de whiskey nog onder één dak plaatsvindt. 
Bushmill distillerderij
Bushmill oude foto

Alleen al in de kleurrijke Dublinse wijk Liberties zijn er vier stokerijen waar je de magie van de Ierse whiskey kunt ervaren, ruiken, proeven, bekijken en bespreken. Roe & Co Irish Whiskey, Teeling, de charmante stokerij Pearse Lyons en de Dublin Liberties Distillery nemen het voortouw voor een hele nieuwe generatie aan Ierse whiskey-makers en bieden allemaal enerverende tours en whiskey-ervaringen.
 Whiskey ketels
Twee van de vele andere stokerijen die een bezoek waard zijn, zijn de Dingle Whiskey Distillery in county Kerry langs de Wild Atlantic Way, en Slane Distillery in county Meath, waar de rondleiding eindigt met een begeleide proeverij van de triple-casked Slane Irish Whiskey. Slane staat internationaal bekend als een rock-'n-roll-locatie, waar Bob Dylan, Madonna, U2, de Rolling Stones en Bruce Springsteen regelmatig hun opwachting maakten.
Whiskey Dingle vaten

En de echte whiskey-liefhebber moet de Echlinville Distillery in county Down gezien hebben, de eerste stokerij in Noord-Ierland die na ruim 125 jaar een vergunning kreeg. Volg het proces van grond tot glas, bekijk de prachtige koperen ketels en geniet van de aardegeuren in het entrepot waar de whiskey ligt te rijpen. Sluit je bezoek af met twee drankjes naar keuze in de bar.
Echlinville Distillery vaten

In elke stokerij kan je het distilleerproces van nabij volgen. Dit is je kans om wat mee te krijgen van de heropleving van Ierlands inheemse tradities.