Belfast natuurschoon en cultuur in 72 uur

Belfast Crumlin Road Gaol voor30-4-18. Er is in de Noord-Ierse hoofdstad een boel te zien en te beleven in 72 uur. Maar wie echt wil genieten van Belfast kan er beter een paar dagen extra aan vast plakken.

 

Natuurschoon en een levendige culturele scene zijn kenmerkend voor de hoofdstad van Noord-Ierland aan de zee. Met musea van wereldklasse, een enorm aanbod van authentieke smaken van Ulster en een aantal van de mooiste bezienswaardigheden ter wereld komen Belfast – en zijn indrukwekkende geschiedenis en karakter voor je ogen tot leven. We maken een korte trip van 3 dagen.

Dag één
Belfast heeft een onmiskenbare grandeur, van  het indrukwekkende Titanic Quarter tot de 19e-eeuwse markt en prachtige gebouwen met historische architectuur.
Belfast City Hall Panorama
Gewoon adembenemend
Dat is het Titanic Quarter en je wilt hier vast wat langer blijven. Begin de dag dan ook goed met een echte Ulster Fry (een traditioneel gebakken ontbijt) bij Belfast Bakery Company, winnaar van de Food Awards Bakery of the Year!
Titanic, het tragische 'droomschip', is het middelpunt van de geschiedenis van Belfast en werd ontworpen en gebouwd in de stad. Bezoek  Titanic Belfast, dat werd uitgeroepen tot Europe's Best Visitor Attraction bij de World Travel Awards. Over zes verdiepingen verdeeld, met negen volledig interactieve tentoonstellingen, is dit intrigerende gebouw met zijn glinsterende, aluminium gevel een absolute must-see. Wandel buiten over de Titanic Slipways en Shipyard, neem deel aan een Titanic Discovery Walking of Boat Tour, of neem een Segway en bekijk de SS Nomadic en HMS Caroline. Dit is bijzonder intrigerende maritieme geschiedenis!
Belfast Titanic museumDe echte smaak van Belfast
Trek gekregen? St George's Market, opgericht sinds de eeuwwisseling van de 19e eeuw, is een bruisende verzamelplaats van meer dan 150 kooplieden. Je kunt hier elke week van vrijdag tot zondag terecht. Op de markt vind je niet alleen ambachtelijke oliën, handgemaakte snoepjes, zeldzame thee en koffie, maar ook antiek, kleding, sieraden en kunst, kortom een  weelde aan traktaties. Oh en muziekfans... wist je dat de St George's Market vaak een podium biedt aan lokale bandjes?
Belfast St Georges Market
Pracht en praal in het hart van Belfast
Het iconische element van de skyline van Belfast, de prachtige koperen koepel van City Hall, domineert de omgeving met zijn barokstijl en glanzende witte muren – rondleidingen zijn gratis en zeer de moeite waard voor echte geschiedenisliefhebbers. Bezoek de Good Food & Wine Company in de Queen's Arcade aan de overkant van de weg – ze zijn hier gespecialiseerd in Noord-Ierse favorieten, zoals Yellowman toffee en knapperig shortbread.

Dag twee
Prachtige 19e-eeuwse tuinen, curiosa en lokale kennis – je zult smullen van de niet zo goed bewaarde geheimen van Belfast...

Zeldzame schoonheid
Er gaat niets boven een heerlijke ochtendwandeling langs de bloesems. De Botanic Gardens in het zuiden van Belfast zijn in 1852 voltooid en worden beschouwd als een waar tuinbouwkundig meesterwerk. In de tuinen en de Palm House-kas vind je een aantal van de oudste planten die op het eiland te vinden zijn. Je kunt hier je hart ophalen! En je kunt dit gedeelte van de stad niet verlaten zonder de prachtige roodstenen architectuur en de magnoliabomen van de Queen's University gezien te hebben.
Belfast botanic gardens
Vreemd en glorieus
Heb je altijd al oog in oog willen staan met de enige dinosaurus die Ierland rijk is? Of een onderonsje met een Egyptische mummie willen hebben? Het Ulster Museum is gratis toegankelijk. Hier vind  je de meest vreemde en prachtige rariteiten. Je waant je terug in de geschiedenis; van internationaal tot lokaal. Neem pauze in het Girona Restaurant in het museum en geniet van een kopje koffie en vers gebakken scone. Zo kun je je weer opladen voor de volgende halte!

Je eigen gepersonaliseerde rondleiding
Neem deel aan een Black Taxi Tour langs de muurschilderingen in de stad. Met lokale kennis en boordevol charme van de chauffeur is dit een ervaring die echt uniek is voor deze eigenzinnige hoofdstad. Met een onverzettelijke blik op het verleden van Belfast en een eerbetoon aan de moderne succesen van deze stad, krijg je alle lokale inzichten en weetjes aangereikt die je nog meer plezier zullen bezorgen in de verdere verkenning van de stad.

Dag drie
Verwacht het onverwachte – geef uw fantasie vrij spel met paranormale verhalen en ongelooflijk creatieve showcases en zoek vervolgens de rust net buiten de stad op.

Dans, zing, ontdek!
In het centrum van het Cathedral Quarter in Belfast en uit zijn voegen barstend met alles wat je maar kunt bedenken, is the MAC (Metropolitan Arts Centre) het middelpunt van creatieve diversiteit met dans, kunst, muziek en theater. Wanneer je zoveel kunst en cultuur hebt gesnoven als je maar aan kunt, is de volgende halte Native – het plaatselijke café – hier kun je heerlijk eten en genieten van lokale producten!
Belfast The Mac View over the atrium
Paranormale activiteiten
Ondergrondse tunnels, executiekamers en geselingkamers – er is een reden dat Crumlin Road Gaol een van de meest spookachtige locaties van Ierland is. Jarenlang werden hier de strijders van The Troubles sttreng gescheiden van elkaar opgesloten. Via een tunnel onder de Crumlin Road werden zij naar het gerechtsgebouw aan de overkant gebracht. Daar werden zij berecht en vervolgens opgesloten in de beruchte gevangenis. Sinds 1996 zijn hier geen gevangenen meer en kunnen bezoekers een paranormale reis door 150 jaar geschiedenis maken. Waarbij de rillingen werkelijk over je rug lopen.
Belfast Crumlin Road Gaol voor
Een stukje paradijs aan de kust van Antrim
Net buiten Belfast vind je Cave Hill Country Park – een park met uitzichten over de stad, golven die tegen de kustlijn breken en een werkelijk prachtig natuurgebied. Het gebied is vooral bekend van Napoleon's Nose, de ruige kantelen waarvan wordt verteld dat ze de inspiratie waren voor de Sleeping Giant in Gulliver's Travels van Jonathan Swift. Bekijk het met eigen ogen voordat je de intrigerende Devil's Punchbowl, McArt's Fort en Carr's Glen bezoekt.
Voor meer informatie over Belfast - https://visitbelfast.com/