Belfast toont kleurrijk verleden door de hele stad

Belfast straatkunst Commercial Court19-4-20. Ontdek Belfast door de kleurrijke straatkunst. Door de hele stad is het complexe verleden van de Noord-Ierse hoofdstad vastgelegd op fascinerende muurschilderingen.

 

 

Belfasts complex en kleurrijk verleden is door de hele stad heen vastgelegd op fascinerende muurschilderingen, terwijl het bruisende en optimistische heden wordt getoond in de bloeiende ‘street art’ scene.
Een rondleiding langs de beroemde muurschilderingen van de stad is een geweldige manier om inzicht te krijgen in de verschillende culturen en tradities van Noord-Ierland en is inmiddels een niet-te-missen onderdeel geworden van een bezoek aan Belfast. Ook de relatie met de Titanic, waar de stad zo trots op is, zie je terug op verscheidene puntgevels in de buurt van de scheepswerf waar het beroemde schip werd gebouwd.

Belfast straatkunst Titanic

De rondleidingen maken gebruik van de beroemde zwarte taxi’s en plaatselijke gidsen leggen de historie en politieke achtergronden bij elk kunstwerk uit.
Belfast straatkunst White Star Line

Veel van de muurschilderingen zijn weliswaar politiek van aard en refereren aan de tijd van het Noord-Ierse conflict, bekend als de ‘Troubles’, maar de meest recente zijn een eerbetoon aan Belfasts lokale helden als de voetballer George Best en de schrijver C S Lewis.
Belfast straatkunst wijk

Hoewel ‘street art’ altijd al onderdeel was van Belfasts zelfexpressie, heeft het de laatste jaren een enorme bloei doorgemaakt dankzij enkele plaatselijke kunstenaars en een organisatie genaamd Seedhead Arts. Zij organiseert die jaarlijks in september een Street Art Festival onder de naam ‘Hit the North’. ‘Hit the North’ vindt plaats in Belfasts bruisende Cathedral Quarter dat tegenwoordige een broedplaats is voor street art, dat zich kan meten met vele steden wereldwijd.
Belfast straatkunst Commercial Court 

Het festival trekt meer dan 30 kunstenaars van over de hele wereld die naar Belfast komen om te schilderen en discussiëren over het belang en de doelen van deze straatkunst. Een geweldige manier om de nieuwe muurschilderingen van de stad te bekijken, ongeacht de tijd van het jaar, is om mee te gaan met een ‘street art’-wandeltocht. Deze twee uur durende toer is ontworpen door en staat onder leiding van de kunstenaars die de drijvende kracht vormen achter deze nieuwste ontwikkelingen. Ga mee en ontdek de betekenis, schildertechnieken en verhalen achter het werk en de makers.
Belfast straatkunst Guinness

Belfasts nieuwe ‘street art’ is een mix van stijlen en thema’s als mythologie, stripfiguren, dieren en geschiedenis. Een van de meest bewonderde kunstwerken is een zwart-wit schilderij door Conor Harrington die de zijgevel siert van het Black Box theater. Het draagt de titel ’The Duel of Belfast, Dance by Candlelight.’ (‘Het duel van Belfast, Dansen bij Kaarslicht’).

Het kleurrijke ‘Blurry Eyed,’ een regenachtig stadsgezicht door Dan Kitchener, en ‘The Son of Protagoras’ door internationale ‘straatkunstenaar’ MTO, beide in Talbot Street, zijn ook zeer populair.

www.ireland.com 
www.visitbelfast.com/street-art-walking-tour 
www.discovernorthernireland.com/belfastmurals