Galway culturele hoofdstad van 2020 het programma

Galway 2020 Project Baa Baa1-12-19. De hele wereld vindt in 2020 zijn weg naar Galway op de Wild Atlantic Way wanneer talloze (inter)culturele evenementen het tot een fantastisch jaar maken.

 

Galway, culturele hoofdstad van Europa 2020, heeft zijn dynamische programma aangekondigd en het belooft vurig van start te gaan. Een gratis toegankelijk vuurfestival van een week begint op 1 februari 2020 en doet zes plaatsen aan in county Galway. Het ontbrandt in een spectaculaire openingsceremonie in de stad Galway op zaterdag 8 februari 2020. Van oudsher werd in Ierland op 1 februari Imbolc gevierd, een eeuwenoud heidens feest ter ere van vrouwen en vruchtbaarheid. Het markeerde de eerste dag van de lente op de oude Keltische kalender. De vlammende opening van het cultuurjaar is in handen van Wonder Works, het team achter de spectaculaire ceremonies van de Olympische Spelen in Londen in 2012, en wordt uitgevoerd door deelnemers uit allerlei gemeenschappen uit Galway.
Galway 2020 Galway Hookers

Alle evenementen van het programma zijn gebaseerd op de vier seizoenen van de Keltische kalender – Imbloc, Bealtaine, Lughnasa en Samhain – en vinden verspreid plaats in de dorpen, steden en eilanden van Galway. De thema's landschap, taal en migratie vormen een rode draad in het programma en zijn ontwikkeld in samenwerking met 100 partners en 33 verschillende nationaliteiten. Elk van de vier seizoenen opent met een spectaculair vuurfestival en elke viering is gemaakt door een andere kunstenaar of creatieve organisatie.
Galway 2020 Project Baa Baa

Een van de culturele hoogtepunten is het groen kleuren van de bergen in Connemara voor St. Patrick’s Day tijdens het allergrootste lichtspektakel ooit door de Finse lichtkunstenaar Kari Kola.

In maart komt ook de gevierde Canadese schrijver Margaret Atwood, bekend van onder andere The Handmaid's Tale, naar Ierland om deel te nemen aan de viering van de internationale vrouwendag.

Het volledige programma omvat muziek, literatuur, beeldende kunst, dans, film, architectuur, erfgoed, sport en eten. En de meeste evenementen zijn gratis bij te wonen.

In de lente en zomer wordt de Odyssee van Homerus opgevoerd op een aantal stranden in Galway en krijgt een 4000 jaar oud veenmoeras in Connemara dankzij de Ierse kunstenaar John Gerrard een gigantisch spiegelpaviljoen.
Galway 2020 Odyssey
De Druid Theatre Company uit Galway voert Ierlands beste eenakters op in allerlei plaatsen in de county en de Amerikaanse kunstenaar David Best, beroemd om zijn creaties voor Burning Man, maakt samen met jongeren uit Derry~Londonderry en Galway een nieuw werk.

Ook organiseert Galway samen met Boston, Nashville en Belfast een reeks concerten met sterren uit de countrymuziek, blues, gospel, folk en bluegrass.

Tijdens het cultuurjaar hebben de wereldberoemde jaarlijkse muziek-, eet- en kunstfestivals van Galway een extra uitgebreid programma. Het programma van Galway, culturele hoofdstad van Europa 2020, loopt tot eind januari 2021 als de slotmanifestatie Lumiere Galway de stad transformeert in een 'schitterende galerie zonder muren'.
Galway 2020 Gilgamesh
Ga naar galway2020.ie om het programma te bekijken en om alvast over je reis naar de rand van Ierland en het culturele hart van Europa te dromen.

Meer informatie over Ierland is te vinden op : www.ireland.com