6 schitterende wandelingen in Ierland

Glendalough23-6-19. Ierland, met zijn schitterende natuur, is een wandelparadijs. Wij spraken met twee wandelexperts en vroegen hen om elk drie favoriete wandelingen te kiezen.

 


De wandelingen 1, 2 en 3 zijn gekozen door Sarah Nelson van Walks NI.
De wandelingen 4, 5 en 6 zijn gekozen door Stephen Power van ExtremeIreland.ie

1. Causeway Coast Way (Noordkust, county Antrim)
Lengte: 33 mijl / 53 km  Moeilijkheidsgraad: Matig
Sarah zegt: Deze buitengewone wandelroute neemt je mee langs de beroemdste kust van Noord-Ierland. Hoge kliffen, beschutte stranden, pittoreske havens en tal van bezienswaardigheden, waarvan de befaamde Giant's Causeway, de touwbrug van Carrick-a-Rede en het indrukwekkende Dunluce Castle een paar voorbeelden zijn. Met vele toegangspunten en over terrein dat geschikt is voor alle fitte wandelaars, variërend van vaak zachte graspaden, lange uitgestrekte stranden en verharde paden en wegen. Een persoonlijke favoriet is het 4,5 mijl (7,2 km) lange stuk van het North Antrim Cliff Path tussen de Giant’s Causeway en het Dunserverick Castle, waar een spectaculair landschap van kliffen moeiteloos samenkomt met de omringende velden.
Causeway Coastal Road Giants
2. Hare’s Gap (Mourne Mountains, County Down)
Lengte: 2.1mijl / 3.4km  Moeilijksheidsgraad: Zwaar
Sarah zegt: Het meest dramatische passeerpunt in de Mournes, Hare’s Gap op 440m (1444ft), was vroeger kenmerkend als uitgang voor smokkelgoederen vanuit de kust. Het is gemakkelijk te bereiken omdat het centraal ligt en daarnaast is het een geweldige inleidende route naar de bergen toe. Een combinatie van onverharde, ongelijke paden, open berghellingen en als afsluiting een steile klim via een veld met grote keien naar de Mourne Wall. Stevige wandelschoenen en een goede conditie zijn vereist. Als je eenmaal bij de Gap bent aangekomen, kun je dezelfde weg terugnemen of verdergaan naar de indrukwekkende steile rotsen van de Slieve Bearnagh of over het minder inspannende Brandy Pad (een veelgebruikte smokkelaarsroute).
Mourne Mountains Co Down
3.  Divis Ridge Trail (Belfast, county Antrim)
Lengte: 4,2 mijl/6,8 km  Moeilijkheidsgraad: Makkelijk - Matig
Sarah zegt: de luswandeling van het Divis Ridge Trail door de Belfast Hills biedt spectaculaire uitzichten over de skyline van Belfast en ook zie je de Mourne Mountains, Schotland en het Isle of Man liggen zonder dat je een berg hoeft te beklimmen!  
Een van de vier wandelroutes op de Divis en de Black Mountain, met een hoogte van 478 m het hoogste punt in de omgeving van Belfast, is de Ridge Trail. Deze loopt over relatief vlakke paden van asfalt, planken en grind en je moet een paar keer een overstap over. Ga nadat je het spectaculairste uitkijkpunt van Belfast hebt bereikt langs bij de Divis Coffee Barn - Ierlands hoogst gelegen koffietentje!

4.  Cronin's Yard Loop (MacGillycuddy Reeks, county Kerry)
Lengte: 5 mijl/8 km  Moeilijkheidsgraad: Matig
Stephen vertelt: deze wandeling begint in Cronin's Yard, een beginpunt voor velen die de Carrauntoohil willen beklimmen, de hoogste piek van Ierland. In Cronin's Yard vind je ook douches, kleedkamers en een café voor wandelaars en klimmers. De allerbeste tijd voor deze wandeling is hartje zomer bij zonsopgang. Als je dat doet, zul je twee geweldige dingen zien. Als je richting bergen wandelt, komt de zon achter je op. Dan schijnt er een helder licht op de Carrauntoohil, vaak met een reepje bewolking, alsof een kunstschilder het daar heeft geplaatst om het uitzicht nóg bijzonderder te maken.De tweede bonus is de complete stilte. In dit gebied vind je meestal weinig mensen en als je wat een amfitheater van stenen kathedralen lijkt nadert, kun je een speld horen vallen. Een adembenemende ervaring. Deze route brengt je naar het begin van de grootste van de twee meren van deze streek, gelegen aan de voet van de Devil's Ladder, de traditionele weg omhoog de Carrauntoohil op.Op de terugweg gaat het pad rechts met een kleine klim en kom je weer terug in Cronin's Yard. Er zijn weinig beter bestede uurtjes denkbaar.

5.  De Famine Walk (Killary Fjord, Connemara, county Galway)
Lengte: 10 mijl/16 km  Moeilijkheidsgraad: Matig - Zwaar
Steven zegt: Connemara is een van onze lievelingsplekken in het land om te voet te leren kennen. Het heeft een ruige, wilde schoonheid die uniek is in dit deel van het land. Waar je ook kijkt, de ontelbare meren en bergen van Connemara doen je de adem benemen. In deze streek vind je ook het enige fjord in de Republiek Ierland, gelegen in Killary Harbour. Deze diepwaterbaai van de Atlantische Oceaan diende ooit als schuilplaats voor U-boten in de Tweede Wereldoorlog.
Deze elementen komen samen op één enkele plek en zijn goed voor een spectaculaire wandeling. Terwijl je langs de rand van het fjord loopt, zie je aan jouw kant de indrukwekkende Mweelrea Mountain oprijzen. Je loopt over een zogenaamde 'famine relief path' (hongersnoodweg), langs kleine cottages die getuige waren van de harde tijden van de jaren 1840. De route komt uit bij een kleine haven en leidt vervolgens naar een heel stil landweggetje dat je weer bij het beginpunt brengt.
Killary Harbour County Galway
6. Glendalough Lake Walk (Glendalough, county Wicklow)
Lengte: 3,5 mijl/5 km  Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Stephen vertelt: De kloosternederzetting van Glendalough is een trekpleister voor toeristen en stadsmensen die zonder al te veel inspanning de indrukwekkende en eeuwenoude landschappen willen zien. Glendalough ligt op slechts een uur van Dublin en is een 6e-eeuwse kloosternederzetting in de Wicklow Mountains. Het wandelpad begint bij de nederzetting en loopt aan één kant langs het bovenste meer, dan door een stuk met naaldbossen en komt uit bij een vervallen mijnwerkersdorpje. Halverwege kun je aan de andere kant van het meer de grot zien liggen die St Kevin's Bed wordt genoemd.Vaak kom je wilde geiten tegen op deze wandeling en soms zijn er hoog in de lucht slechtvalken te zien, die met schelle klanken naar elkaar roepen. Je wandeling kan eindigen op de parkeerplaats of in het heerlijk comfortabele Glendalough Hotel voor lunch of een drankje. Op een zonnige dag is dit een heel plezierige wandeling door een prachtig landschap en veel erfgoed. Maar in de zomermaanden en weekenden trekt het veel toeristen, dus zorg dat je er bij zonsopgang bent om het op zijn best te beleven.
Glendalough