Ierland filmset van The Vikings tot Game of Thrones

Winterfell archery experience27-4-19. Ierland - Filmland. In talrijke films en tv-series speelt Ierland een rol. Het landschap is een toplocatie. Oude gebouwen lenen zich voor spannende filmset.

 

 

Van The Vikings tot de Game of Thrones; Ierland is de verzamelplaats van filmmagie. Ierland is de droom van set-jetters. Vol verve speelt het eiland zijn bijrol als achtergrond in verschillende recente topfilms en tv-series. De indrukwekkende landschappen, bijzondere stadsgezichten en historische architectuur trokken al de aandacht van menig regisseur en waren te zien in zowel kassuccessen op het grote doek als populaire televisieproducties.
 
Op het eiland vind je vele opnamelocaties die je op beeld voorbij hebt zien komen en die je makkelijk in het echt kunt herkennen. Twee series in het bijzonder hebben Ierland op de kaart gezet als toplocatie: Star Wars en Games of Thrones.

De mystieke kloosternederzetting op het eiland Skellig Michael in county Kerry was het decor waarin Luke Skywalker zijn rentree maakte in Star Wars: The Force Awakens en het speelde zelfs een nog grotere rol in The Last Jedi.
Skellig Michael
Ook Malin Head op het fraaie Inishowen Peninsula in Donegal diende als sfeervolle setting voor de actie van de Jedi's, net als Loop Head in county Clare en Brow Head in county Cork op de spectaculaire Wild Atlantic Way.
May 4 festival Malin Head
Het middelpunt van het dramaspektakel Game of Thrones, dat met seizoen 8 dit jaar zijn hoogtepunt bereikt, is Noord-Ierland. De ijzeren troon staat in de Titanic Studios in Belfast, de hoofdstudio en het postproductiegebouw voor alle acht seizoenen van deze fantasyserie van HBO. Uiteenlopende bus- en taxitours brengen je naar filmlocaties in de buitenlucht, waaronder de Dark Hedges (Kings Road), Ballintoy Harbour (Pyke Harbour), Downhill Beach (Dragonstone), de Glens of Antrim (Riverlands) en Castle Ward (Winterfell).
Downhill Beach Dragonstone  

In Winterfell, een ommuurd landgoed van 330 hectare, kun je zelf een Westerosi spelen door je uit te dossen als een van de Starks. Je kunt oog in oog komen met een schrikwolf en leren boogschieten op precies dezelfde plek als waar Jon Snow en Robb Stark de jonge Bran leerden een pijl af te vuren.
Winterfell archery experience
Maar Ierlands filmische verdiensten gaan verder. De mooie Wicklow Mountains vol heide, watervallen en bossen dienen als sublieme setting voor de succesvolle tv-serie The Vikings. Ook het 18e-eeuwse landgoed Powerscourt was in deze serie te bewonderen.
Wicklow mountains
De stad Dublin heeft zijn unieke karakter verleend aan vele films en series, waaronder Once, Sing Street, Educating Rita en Penny Dreadful, waarin de keienstraatjes van Temple Bar, het Dublin Castle en het Merrion Square het victoriaanse Londen verbeeldden.
Dublin Castle
De psychologische thrillerserie The Fall met Jamie Dornan speelde zich af in Belfast. En de Noord-Ierse ommuurde stad Derry~Londonderry staat momenteel internationaal in de schijnwerpers dankzij de populaire, humoristische serie Derry Girls.
 
Een tour langs de opnamelocaties van deze comedyserie brengt je naar Dennis’s Wee Shop en Pump Street en wordt afgesloten met een nieuw gebrouwen IPA (een pale ale met extra hop) genaamd de Wee English Fella. Meer informatie vind je op: www.ireland.com