Vier de lente in Frankrijk vol groen en vrolijke kleuren

30-3-23. De lente is eindelijk weer begonnen, het seizoen waarin Frankrijk weer helemaal opbloeit.
Santenay-wijngaarden.jpg

Het geluid van mekkerende lammetjes, de zoete geur van bloesem en de eerste zonnestralen van het jaar die op je huid neerdalen: om lentekriebels van te krijgen! Hieronder nemen we je mee naar een aantal mooie bestemmingen in Frankrijk om het voorjaar in te luiden.

Tips voor lentetrips
Wanneer de dagen weer langer worden en de eerste tekenen van de lente zich voordoen, krijg je veel zin om er een paar dagen op uit te trekken. Als je echt even van de lente wilt genieten, is Ajaccio jouw bestemming. Deze periode is namelijk hét moment om je te laten overweldigen door de schoonheid van de Corsicaanse hoofdstad met de bloeiende maquis, de kristalheldere kreken, de groene bossen en de betoverende bergbeekjes.
Frankrijk-Corsica-maquis.jpg

Zoek je het vakantiegevoel liever iets dichter bij huis op? Geen probleem. In Straatsburg vind je de schilderachtige wijk La Petite France. Deze buurt is tijdens de lente op zijn mooist vanwege een kleurexplosie van bloemen waarmee de charmante vakwerkhuizen versierd zijn. Hier geniet je in alle rust, omdat de oude binnenstad autovrij is.
Frankrijk-Straatsburg-Petit_France.jpg

De échte cultuursnuivers moeten deze lente in de Dordogne zijn. Hier vindt van 15 april tot en met 1 mei 2023 het evenement Châteaux en fête plaats. Twee weken lang openen 70 verschillende kastelen hun poorten om het publiek de kans te geven een kijkje te nemen op plekken die normaliter niet toegankelijk zijn. Er zal van alles worden georganiseerd, zoals workshops, licht- en geluidshows, concerten, diners bij kaarslicht, bijzondere rondleidingen en lezingen. Kortom: dit moet je meegemaakt hebben.
Frankrijk-Château_de_Saint-Aulaye-feest.jpg

Bergen plezier
Wanneer de sneeuw in de Franse berggebieden is gesmolten, betekent dat zeker niet dat je maanden hoeft te wachten om weer de hoogte op te zoeken. Vanaf de lente zijn er in de je eindeloos veel activiteiten te ondernemen. Ga bijvoorbeeld golfen op een van de vier banen in Auvergne-Rhône-Alpes. De combinatie tussen de rust van het spel en het imposante panorama van bergen maakt deze locatie uniek. Hou je van adrenaline? Dan is deltavliegen in de Pyreneeën wat voor jou. Hoog in de lucht ervaar je de natuur die ontwaakt nog intenser.

In de lente wordt het ook weer tijd om met de fiets eropuit te gaan. Waag je bijvoorbeeld aan de Vélomaritime. Deze fietsroute aan de Noord-Franse kust biedt 190 snelle fietskilometers tussen Le Tréport en Duinkerken en leidt je langs twaalf vuurtorens, talrijke vestingwerken en zes klokkentorens die behoren tot het werelderfgoed.

Een ‘fête’ op je bord
In de lente laten talloze bloemen zich zien. Niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens lekker, zo ontdekte Eugène Fuchs. Hij opende in 1921 de banketbakkerij Florian. In de verschillende werkplaatsen, onder andere gevestigd op magische plekken in Vieux-Nice en Grasse, worden de bloemen verwerkt in snoepjes, honing of konfijt. De werkplaatsen zijn gratis toegankelijk voor publiek. Daarbij kun je ook nog eens de fleurige lekkernijen proeven.

Naast het creatief omgaan met ingrediënten, spelen de Fransen ook op een andere manier in op het jaargetijde. De paashaas kruipt dit seizoen weer uit zijn holletje en krijgt daarbij hulp van veel Franse patissiers en chocolatiers. Zo maakt Maison Lenôtre paaseieren van wel een kilo. Deze eieren worden bedekt met gekarameliseerde amandelschilfers.

Speciaal voor het begin van de lente verkoopt Éclair de Genie chocoladedieren. Van karamelchocolade maken ze daar een paaskuiken, van witte chocolade een schaapje, en de chocolade-eend heeft een yoghurtsmaak... Er is voor elk wat wils!

Quoi de neuf:

  • In mei openen er drie “Cités des climats et vins de Bourgogne” in Mâcon, Chablis en Beaune. Deze kenniscentra leren je alles over het Bourgondische wijngebied dat in 1247 karakteristieke percelen of “climats” is opgedeeld.
  • Hou je van eindeloos rondstruinen op Franse brocantemarktjes? Dan is 1 mei jouw geluksdag. Op de dag van de arbeid worden er door heel Frankrijk rommelmarkten, zogenaamde vides greniers, georganiseerd. Daar kun je traditiegetrouw lelietjes-van-dalen kopen om je dierbaren geluk en voorspoed te wensen.
  • Van 8 tot 18 juni 2023 vindt het grootste evenement voor zeilschepen ter wereld plaats: de Armada van Rouen. Het is een tiendaags nautisch feest met zo’n 50 schitterende zeeschepen (ook Nederlandse!), concerten, parades, vuurwerkshows en allerlei andere activiteiten om de zes miljoen verwachte bezoekers onder te dompelen in het leven op zee.
  • Ter ere van Picasso’s vijftigste sterfdag worden er in dit voorjaar maar liefst twaalf tentoonstellingen georganiseerd in Parijs en andere Franse steden. Van 8 april tot en met 25 juni 2023 kun je in het Musée Picasso in Antibes de tentoonstelling Picasso 1969-1972: la fin du début Hierin staan meesterwerken uit de laatste, maar zeker niet de minste, periode van zijn leven centraal.