Vogezen zet in op ecotoerisme en historie

Vogezen Markstein randonnee9-2-18. Ecotoerisme wil niet zeggen dat er niets meer te beleven valt in de Vogezen. Integendeel. Het is een ideale regio voor sport en avontuur.

 

 

Het toerisme in het Massief van de Vogezen maakt veel werk van het harmonieus samenbrengen van mens en natuur, en met internationaal succes: een van de twee regionale natuurparken in de Vogezen is gekozen om als model te dienen voor een ecotoeristisch park in het Chinese Xianju. Een mooi eerbewijs voor de wijze waarop in de Vogezen zowel de vakantieganger als de natuur worden gekoesterd en gerespecteerd.

Vogezen Ballon d alsace fietsers

Sportief stukje bergen
Denk hierbij niet dat er in de Vogezen alleen bedaard gewandeld kan worden: dit middelgebergte is juist ook het decor van allerlei hoogst actuele sporten. Zoals AirSoft (waarbij veldslagen worden gesimuleerd met elektrische imitatiegeweren), all-terrain steppen en nordic walking. Ook kent deze bestemming Frankrijks grootse outdoor Pumptrack (een piste van 315 meter voor step, skateboard, ATB en skates) en de allereerste onderaardse Escape Room van de wereld.

Vogezen Markstein bobsleebaan

Cultuur & EersteWereldoorlog
Veel aandacht is hier ook voor de rijke en soms gruwelijke geschiedenis van dit grensgebied. Zo is afgelopen jaar een nieuw museum geopend bij de Hartmannswillerkopf, een bijna duizend meter hoge heuvel waar in de Eerste Wereldoorlog een bloederige loopgravenoorlog werd uitgevochten. Deze kostte rond de dertigduizend soldaten - het merendeel Frans - het leven. Nog intacte loopgraven kunnen worden bezocht, net als de begraafplaats en het slagveld. Het Mémorial Alsace Moselle - in 2017 helemaal vernieuwd - staat vooral stil bij de Tweede Wereldoorlog waarin dit gebied werd geannexeerd door nazi-Duitsland.

Vogezen Donon rando infra adt bas rhin massif des vosges

Voor cultuurliefhebbers is het originele ‘Point d’Orgue’ - in de abdij van Marmoutier - een bijzonderheid: hier kan op interactieve manier alles worden ontdekt over orgels en orgelmuziek. De uitzonderlijke industriële revolutie rond het stadje Wasselonne levert een ander boeiend verhaal op, dat via een fiets- en voetpad verteld wordt.

Vogezen Markstein randonnee

Ski mogelijkheden
In tien ski-oorden staat alles klaar voor de wintersportliefhebber, oud of jong: zeker voor families met kinderen zijn er veel speciale activiteiten. Een magazine - te vinden op de site http://www.massif-des-vosges.com/nl/ - vertelt wat en waar.

Vogezen skirs

Via deze website kan ook verderop in het jaar gekeken worden. Zo staat in juli de 30ste verjaardag van rockfestival Eurockéennes op de agenda, in augustus de wereldbekerwedstrijden AT’en en in november de 100ste verjaardag van het eind van de Eerste Wereldoorlog.

Vogezen restaurant