Frankrijk nodigt je uit voor een fijne kerst en gezellig oud & nieuw

8-11-22. Voor geslaagde feestdagen heb je eigenlijk maar een ding nodig: Frankrijk. Met een keur aan mogelijkheden.
Frankrijk-kerst-22-kerstboom-Place_kleber-Strasbourg.jpg

Met alle sfeervolle decoraties, talloze winkelmogelijkheden, verfrissende buitenactiviteiten en knallende kurken kan er niks misgaan. Neem jij goed gezelschap mee? Dan verzorgt Frankrijk de rest.

Geen kerst zonder markt
Om helemaal in de feeststemming te komen, kan een traditionele kerstmarkt natuurlijk niet ontbreken. De allerbekendste (en grootste!) blijft toch wel de kerstmarkt van Straatsburg (Grand Est) met z’n reusachtige kerstboom van ruim 30 meter hoog op Place Kleber. En niks blijft onverlicht! Straten, huizen, kerken, bruggen en monumentale gebouwen: de bewoners gaan helemaal los. (Foto boven)

In Amiens (Noord-Frankrijk) kun je struinen langs zo’n 140 stalletjes met lokale lekkernijen en ambachtelijke producten. Daarnaast kun je de hele maand december genieten van het spektakel ‘Chroma’ dat de kathedraal ’s avonds sprookjesachtig verlicht. De kerstmarkt van het dorpje Montbéliard (Jura) heeft een sterk Germaans karakter met glühwein en kunstnijverheid, tegen een achtergrond van vakwerkhuizen, en geldt als een van de mooiste van Europa.

Het beroemde glasblazerscentrum in het dorp Meisenthal presenteert ieder jaar een nieuwe handgeblazen glazen kerstbal, die slechts op enkele plekken te verkrijgen is, zoals de kerstmarkt van Metz (Grand Est). Deze stad organiseert ook ieder jaar een lantaarntocht door het centrum en langs de oevers van de Moezel die menig bezoeker weet te betoveren. In de streek Lotharingen is overigens ook Sinterklaas erg populair. Kijk dus niet gek op als je rond 5 december een grote optocht met praalwagens door Nancy (Grand Est) ziet trekken, speciaal voor de goedheiligman!
Frankrijk-kerst-22-kerstballen-Meisenthal_glablazerscentrum.jpg

‘All inclusive’ op wintersport
Genieten van de winterse landschappen in Frankrijk kan maar op één manier: door erop uit te trekken. Kleed je extra warm aan en duik in de natuur. Het leukste is natuurlijk als je winterpret met iedereen kunt delen. Daarom heeft het skidorp Megève de laatste jaren veel ingezet op de toegankelijkheid van de infrastructuur en voorzieningen voor mindervaliden en bestaat er ook de mogelijkheid om aangepast materiaal te huren. Zo kunnen ook rolstoelgangers leren skiën. En in de omgeving van Annecy organiseert Activ’Handi langlauftochten die toegankelijk zijn voor iedereen.  

Natuurschaatsen in de Jura
Mis je het schaatsen in de buitenlucht en omringd door mooie natuur? Dan kun je in het Juragebergte op verschillende meren je hart ophalen, zoals op het Lac Genin waar je je in Canada waant. Om zeker te weten dat het ijs dik genoeg is, kun je contact opnemen met de naastgelegen auberge. Hier kun je ook schaatsen huren. Het grote Lac des Rousses, een van de hoogstgelegen meren van de Jura, is ook een prachtige schaatslocatie, waar een ‘pisteur’ toezicht houdt met het oog op de veiligheid. Informeer van tevoren bij het VVV-kantoor of schaatsen al is toegestaan. Dan heb je nog het Plan d’eau de Poizat-Lalleyriat dat ’s winters in een gezellige natuurlijke ijsbaan verandert. Het water is relatief ondiep en iedere dag wordt gecheckt of het ijs geschikt is om op te schaatsen. Mocht je even willen uitrusten, dan kun je in het chalet op de oever terecht voor warme drankjes en crêpes.
Frankrijk-kerst-22-Lac_des_Rousses.jpg

Verwen een ander (of jezelf) met een beau cadeau
In Frankrijk kun je goed slagen voor cadeautjes, zowel voor een ander als voor jezelf. Het jonge grut kun je enorm blij maken met het houten speelgoed van het Bretonse bedrijf Arthur et Marie of met Sophie de giraf, een rubberen bijtspeeltje dat al ruim 60 jaar geliefd is onder baby’s. Zoek je iets voor tieners? Kijk dan eens voor een échte jeu-de-boules-set waarmee ze de hort op kunnen of laat een typisch Bretons aardewerken schaaltje personaliseren met hun voornaam. Wil je je vrienden en familie trakteren op Frans vakmanschap, dan zijn er genoeg opties: zachte wollen sjaals en omslagdoeken van Brun de Vian-Tiran, glaswerk uit de kristalfabriek van Lalique, porselein van het familiebedrijf Bernardaud uit Limoges, de op traditionele wijze vervaardigde savon de Marseille van zeepziederij Fer à Cheval of parfum van het huis Molinard gevestigd in – hoe kan het ook anders – Grasse.

Ga je winkelen in Parijs, dan kan een bezoek aan het warenhuis Galeries Lafayette niet ontbreken, al is het maar vanwege de uitbundig versierde kerstetalages en de gigantische kerstboom onder de iconische glazen koepel. Na het ‘window shoppen’ kan het echte shoppen beginnen: haute couture, design, cosmetica, kookspullen… het is een heel uitje! Daarnaast beschikt het warenhuis over een gloednieuwe wellness-afdeling waar je je in de watten kunt laten leggen. Een cadeautje voor jezelf!

Tot slot
Wil je het jaar met een knal afsluiten en het nieuwe jaar feestelijk inluiden? Haal dan de champagneglazen maar uit de kast! Als je benieuwd bent hoe je champagne ontkurkt als een pro, kijk dan gauw hier voor serveertips. Zin in een frisse start? Plons dan op 1 januari lekker in de zee vanaf het strand van La Salis van Antibes!   

Quoi de neuf?

  • Van 10 t/m 15 november kun je weer genieten van Franse cinema tijdens het filmfestival Tapis Rouge in De FilmHallen van Amsterdam. Je hebt keuze uit wel 23 films! Drama, komedie, romantiek, jeugdfilms… het passeert allemaal de revue.
  • In een nieuwe video geeft Frankrijk een voorproefje van wat je staat te wachten tijdens het WK Rugby in 2023: een flinke dosis Franse flair! Zo zorgen de tien gaststeden van het sportfestijn voor een totaalbeleving en een verblijf om nooit te vergeten.

Kijk voor meer Frankrijktips op nl.france.fr/nl