Romeins theater van Orange brengt heden en verleden samen

23-10-22. Het Romeins theater van Orange, gebouwd onder de heerschappij van keizer Augustus in de eerste eeuw, geldt als een van de best bewaarde theaters ter wereld.
Orange-romeins-theater-gebouw.jpg

Het staat dan ook sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst van Unesco, onder andere vanwege de monumentale muur achter het podium, ‘de mooiste muur van mijn koninkrijk’, aldus Lodewijk XIV. Voeg daar nog een fenomenale akoestiek aan toe en het plaatje is compleet! Heb jij het theater al eens bezocht? Hieronder lees je hoe dit stukje geschiedenis in een modern jasje is gestoken.  

Nieuw! ‘Van Romeins genie tot modern genie’
Wist je dat de Romeinen allerlei uitvindingen hebben gedaan waar we vandaag de dag nog steeds gebruik van maken? Om hier meer over te weten te komen, zijn er vier nissen ingericht met scènes uit de klassieke oudheid waarin het Romeinse vernuft naast de knowhow van de 21e eeuw wordt gelegd. Er komen een paar thema’s aan bod die centraal staan in het Romeins erfgoed: theater en kostuums, onderwijs, hydraulica, eten (met een reconstructie van een zogenaamd thermopolium – de voorloper van fastfood) en vermaak. De interactieve en educatieve tentoonstelling is interessant voor jong en oud!
Orange-museum_van_de_kunsttot_genie_modern.jpg

Geschiedenis virtueel tot leven gebracht
Terug in de tijd reizen? Het kan! Zet een VR-bril op en beleef van dichtbij hoe de stad Arausio (de Romeinse benaming voor Orange) werd gesticht en hoe het theater er oorspronkelijk uitzag in de eerste eeuw ten tijde van keizer Augustus. Een heel bijzondere ervaring! Klik hier voor een voorproefje. 
Orange-virtuele_reis.jpg

Escapegame: bevrijd Orange van de vloek van Teutobod!
In 105 v.Chr. heeft de barbaarse koning Teutobod duistere krachten aangewend en het grondgebied van Orange vervloekt. Kun jij samen met familie of vrienden deze vloek opheffen en de stad redden? Hiervoor zul je raadsels moeten oplossen en andere obstakels moeten overwinnen, waarbij je tegelijkertijd meer leert over het theater en zijn geschiedenis. De escapegame is beschikbaar in het Engels en kent twee moeilijkheidsgraden. Het kan gespeeld worden in een groep van 2 tot 6 personen van 10 jaar en ouder.

Audiovisueel spektakel
In het voorjaar komt er iets unieks naar het Romeins Theater van Orange. Dankzij hoogstaande innovatieve technologie (videomapping en binaurale koptelefoons) worden de bezoekers ondergedompeld in een indrukwekkend audiovisueel schouwspel; een lust voor het oog en het oor!

Museum voor kunst en geschiedenis
Vervolg je weg met een bezoek aan het Musée d’art et d’histoire tegenover het theater. Dit gebouw stamt uit de zeventiende eeuw en herbergt zowel schitterende archeologische overblijfselen als (decoratieve) kunst. Het museum vertelt de interessante geschiedenis van Orange door de eeuwen heen, waarbij ook het prinsdom Oranje-Nassau aan bod komt.
Orange-museum_van_de_kunst-mozaiek.jpg
Orange-museum_van_de_kunst.jpg

Een triomfantelijke afsluiting
Bewonder tot slot de Arc de Triomphe die een prachtig staaltje Romeinse kunst laat zien. De triomfboog is in de eerste eeuw gemaakt onder keizer Tiberius en diende als toegangspoort tot de stad. De schitterende reliëfs verhalen de overwinningen van de Romeinen op de barbaarse volkeren. Rondom de triomfboog kun je vanaf komende winter op verschillende zitplekken naar (Engelstalige) audiofragmenten luisteren voor meer informatie over de geschiedenis en de gravures van dit monument.
Orange-arce-de-triomphe.jpg

Praktische info:

  • Er is een audiogids beschikbaar in het Nederlands.
  • De monumenten zijn alle dagen van de week geopend. Kijk op de website voor de precieze openingstijden. Let op: de sluitingstijden kunnen afwijken wanneer er repetities of voorstellingen zijn.
  • Ticketverkoop aan de kassa en online
  • Tarief theater & museum met audiogids: vanaf €8 (gratis o.a. voor kinderen <7 jaar en journalisten)
  • Tarief museum met audiogids: vanaf €4,50 (gratis o.a. voor kinderen <7 jaar en journalisten)
  • Activiteit met VR-bril €5 (naast je entreeticket)
  • Escapegame €5 (naast je entreeticket)

Bekijk ook onze website en volg ons op Facebook en Instagram.