Frankrijk laat je gruwelijk griezelen tijdens Halloween

12-10-22. Halloween komt eraan en dat betekent: griezelen maar!
Frankrijk-Les-Gets-Alta-Lumina.jpg

Van ondergrondse bleke bottenverzamelingen en spookachtige spinnen tot felgekleurde duistere drankjes en zenuwslopende verhalen: dit is een kant van Frankrijk die je wellicht nog niet kent. Krijg je al kippenvel? Dan moet je misschien niet verder lezen…

Eng eten en lugubere likeuren
Bij een perfecte Halloweenavond hoort natuurlijk een prachtige pompoen. Dus pak je ketel en koken maar! Wat wordt het vanavond, pompoensoep of pompoenmadeleines? Het is ook ontzettend leuk om je gerechten aan te kleden met zelf verzamelde paddenstoelen uit de Franse bossen. Als je geen expert bent op het gebied van smakelijke schimmels, dan kun je het beste met een gids op stap gaan. Die kan je ook vertellen hoeveel je mag meenemen, zonder de biodiversiteit aan te tasten. Momenteel is ook de appel in het seizoen, wat uitnodigt tot een heerlijk warme tarte tatin. Hopelijk zijn het geen vergiftigde appels…

Wist je dat Frankrijk heuse toverdrankjes kent? Zo telt chartreuse wel 130 planten, kruiden en specerijen! Het recept is geheim en dat is misschien maar goed ook, want daarmee is de betovering verbroken. Maar laten we ook niet de donkerrode crème de cassis, oranje cognac en gifgroene absint vergeten! Kan het je niet spannend genoeg? Geef dan je bloody mary een Baskische twist door piment d’espelette toe te voegen voor wat extra pit.  

Mysterieuze mythes en beangstigende beesten
Als er één Franse regio is die wordt omgeven door magie en legendes, dan is het wel Bretagne. Zo is het nog altijd een raadsel hoe al die duizenden menhirs hier 5000 jaar geleden terecht zijn gekomen. Deze rechtopstaande stenen wegen immers meer dan een ton! Het bos van Brocéliande is het domein van feeën en elfen. Bovendien vinden de beroemde verhalen van Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel hier hun oorsprong. In het bos van Huelgoat kun je op zoek gaan naar de Grot van de Duivel en bij de onheilspellende moerassen en veenvelden van de Monts d’Arrée dolen geesten rond van mensen die in de rivier de Elez zouden zijn gegooid als een enkeltje naar de hel. De Bretonse inwoners hebben een sterke fantasie! Of zijn het geen verzinsels…
Frankrijk-Bretagne-Menhirs.jpg

Frankrijk is ook de woonplek voor een aantal weerzinwekkende wezens. Geven de waterspuwers van de Notre Dame in Parijs je al rillingen? Kijk dan nog eens wat hoger: daar vind je een aantal monsters waarvan ‘La Stryge’ de beroemdste is. Deze onverzadigbare vampier is een allegorie op de wellust, bedacht door de architect Viollet-le-Duc. In Calais houdt een duizelingwekkend grote draak, ontworpen door het bedrijf La Machine in Nantes, de stad in z’n greep. Hij spuwt vuur, verspreidt rook via zijn neusgaten en heeft indrukwekkende vleugels. Echte dappere mensen kunnen een ritje op zijn rug wagen. La Machine heeft ook nog een andere giga griezel gemaakt met wel acht poten: een spin! Deze vind je in de Galerie des Machines bij de voormalige scheepswerven van Nantes en diens parmantige poten worden door de medewerkers aldaar tot leven gebracht. Een andere grote (maar statische!) spin woont in het Château La Coste (Provence) en is gemaakt door kunstenares Louise Bourgeois. Op dit wijndomein tref je nog veel meer hedendaagse kunst tussen de wijnstokken; een bijzondere combinatie!
Frankrijk-Crouching_spider_van_Louise_Bourgeois_bij_Château_La_Coste.jpg

Angstaanjagende activiteiten
In Parijs kun je helemaal in de Halloweenstemming komen. Onder deze huiveringwekkende hoofdstad wachten namelijk de botten van zo’n zes miljoen Parijzenaren op je in de catacomben. Het zijn de resten van begraafplaatsen die sinds de achttiende eeuw vernietigd zijn. Mooi of macaber? Zie het met eigen ogen! Ook mag een bezoek aan de beroemdste begraafplaats ter wereld niet ontbreken: Père-Lachaise. Luister naar de ‘Danse macabre’ van Camille Saint-Saëns terwijl je hier rondstruint en je beleving is compleet. Ook pretparken passen deze maand hun decoratie en activiteiten helemaal aan, zoals Disneyland Paris of Parc Astérix. Zo’n uitje zal je doen beven en bibberen!
Frankrijk-Catacomben-Parijs.jpg

Maar er is ook licht in de duisternis, zoals tijdens het Fête des Lumières in Lyon wanneer de inwoners kaarsjes voor hun ramen plaatsen en allerlei gebouwen en pleinen in de stad mooi worden verlicht, of tijdens het Festival des Lanternes in Occitanië waarbij duizenden lantaarns zorgen voor feeërieke taferelen. Ook het schouwspel ‘Alta Lumina’ in Les Gets is adembenemend en neemt je ’s avonds mee op een wonderlijke route door het bos.

Tot slot sluiten we af met een paar ijzingwekkende tv-thrillers. Ken je de serie ‘Zone Blanche’ al? Deze speelt zich af in het afgelegen stadje Villefranche waar wel erg veel moorden worden gepleegd. Er komt een onderzoek naar deze door duistere bossen omgeven plek waar slecht mobiel bereik is… Nog zo’n ‘puntje van je stoel’-serie is ‘Le Chalet’. Een groepje vrienden besluit op vakantie te gaan naar het bergdorp Valmoline in de Franse Alpen, maar wat een leuke reis had moeten zijn, loopt uit op een bloedstollend drama.

Durf jij nog op vakantie naar Frankrijk? We hopen van wel! 

Quoi de neuf?

  • Yes! Je kunt sinds 6 oktober weer tickets boeken voor de Thalys Sneeuw. Zo kun je op duurzame wijze afreizen naar de Franse Alpen. De Thalys Sneeuw stopt in Chambéry, Albertville, Moûtiers, Aime-La-Plagne, Landry en Bourg-Saint-Maurice en rijdt elke zaterdag van 24 december 2022 tot 25 maart 2023.
  • Vanaf 21 oktober zal het Atelier des Lumières in Parijs een maand lang in het teken staan van een geliefd stripfiguur: Kuifje! Ook alle andere personages, zoals Bobbie en kapitein Haddock, zullen van de partij zijn. 
  • Op zoek naar ecologisch verantwoorde accommodaties voor je volgende reis? Kijk dan eens op de website van Moovert! Ter promotie van duurzaam toerisme biedt dit gloednieuwe platform zorgvuldig geselecteerde accommodaties op basis van milieuvriendelijkheid, kwaliteit en service. Bovendien werkt MooVert uitsluitend samen met aanbieders die een positieve bijdrage willen leveren aan de lokale producenten, ambachten en cultuur.
  • In het najaar 2023 gaat eindelijk het WK Rugby van start in Frankrijk: 52 dagen, 48 wedstrijden, 10 gaststeden en 9 stadions. Dat belooft een fantastisch feest te worden! De Franse gaststeden zullen zich van hun sportieve kant laten zien. Wil je weten hoe? Kijk dan hier