Franse Ardennen op de fiets - 3 routes inclusief kaarten

4-10-22. De mooiste bossen met de meest spectaculaire herfstkleuren in de Franse Ardennen ontdekken op de fiets.
Franse-Ardennen-fietsen-22-ochtendgloren.jpg

Een groot deel van de Franse Ardennen bestaat uit nationaal natuurpark en Natura2000 gebied. De bomen kleuren er spectaculair in de herfst. In de uitgestrekte bossen verlies je je tussen de gekleurde beuken, eiken en berken tijdens een prachtige fietstocht. De Franse Ardennen liggen op maar 3,5 uur rijden van ons land. Ideale tip dus voor de herfstvakantie of voor een lang weekend weg!

Fietsroute Trans Ardennes dwars door het dichtbeboste natuurpark van de Ardennen
De totale fietsroute is niet minder dan 130km lang en loopt van Givet naar Mouzon midden in het natuurpark van de Ardennen. Denk aan steile kliffen bij de Pointe du Givet, meanderende rivieren, en dichte bossen. Routekaart in het Engels: Roadbook Voie Verte Trans-Ardennes - ADT des Ardennes
Franse-Ardennen-fietsen-22-zonsondergang.jpg

Fietroute Trans Semoysienne langs de rivier over een oude spoorlijn
De fietsroute is aangelegd over de oude spoorlijn en langs het slingerende riviertje Semoy. De uitgestrekte eiken- en beukenbossen zijn adembenemend mooi in de herfst. De route is 20km lang en ideaal voor een dagtocht. Onderweg kom je langs mooie dorpjes en bijzondere historische bruggen. Monthermé is het startpunt en wordt ook wel parel van de vallei genoemd vanwege de rotsen die rijk zijn aan kwarts en glinsteren in het zonlicht.

Een gedetailleerde kaart met de Trans Semoysienne en andere mountainbike routes is hier te vinden: Carte-VTT-2021-compressed.pdf (parc-naturel-ardennes.fr)
Franse-Ardennen-fietsen-22-luchtfoto.jpg

Nieuwe fietsroute Sud d’Ardennes langs rivier Canal des Ardennes
Deze nieuwe fietsroute van 55 km lang loopt langs het Canal des Ardennes. De omgeving rond deze rivier is erg bosrijk en kent een overvloedige biodiversiteit. Je komt langs verschillende sluizen en dorpjes. Routebeschrijving: depliant_vvsa_web.pdf (cd08.fr)

Jachtseizoen
Het jachtseizoen in de Franse Ardennen loopt van 1 oktober - 1 april. Houd hier rekening meer wanneer je gaat fietsen of wandelen. Op deze kalender vind je meer informatie over wanneer waar wordt gejaagd. Uiteraard kun je ook altijd bij het lokale VVV kantoor informeren.

Op zoek naar meer fietsinspiratie? In dit Nederlandse boekje vind je diverse tips. Het is gratis te downloaden. 

Over de Franse Ardennen
De Franse Ardennen is de plek voor liefhebbers van natuur. Het gebied is erg bosrijk. Meer dan een derde bestaat uit loof- en naaldbomen. De Ardennen kennen een gevarieerde flora en fauna. Je vindt er herten, wilde zwijnen, zwarte ooievaars, uilen en bevers. Bloemen zoals de zonnedauw en veenmosorchideeën groeien er goed. Met de auto reis je in 4 uur vanuit Amsterdam naar de Franse Ardennen. Lekker dichtbij! Denk voor het afreizen naar de Ardennen eens aan car sharing via bijvoorbeeld www.blablacar.nl. Zij zijn goed georganiseerd in Frankrijk. Of reis per Thalys en trein via Parijs naar Charleville-Mezières. Overnachten in een mens-, milieu- én natuurvriendelijke accommodatie? Klik dan HIER. Meer informatie over de Franse Ardennen via nl.ardennes.com.