Auvergne-Rhône-Alpes klaar voor groen fietsseizoen

Vuloz Belley Bugey via Rhona12-6-18. De zomer van 2018 wordt een prachtig groen fietsseizoen in Auvergne-Rhône-Alpes met nieuwe en klassieke routes. Kies voor een dagje van 27 km of een toer van 815 km.

 

 

De Franse lente van 2018 was een stuk natter dan normaal, met een groot voordeel voor de zomertoerist: de natuur is er dit jaar uitbundiger dan ooit. Veel fietspaden in Auvergne-Rhône-Alpes zijn figuurlijk al groen - want wars van gemotoriseerd verkeer - maar dit jaar ook letterlijk: de natuurlijk weelde is ongekend. Bijvoorbeeld langs de Via Fluvia, een nieuw pittoresk traject tussen de Loire en de Rhône.

Via Fluvia: 120 km tussen Loire en Rhône
Deze gloednieuwe route loopt van Lavoute-sur-Loire naar de col Tracol, op de grens van de Loire en de Haute Loire, en volgt het spoortraject La Galoche dat vroeger de beide riviervalleien verbond. Per e-bike of ATB kan je het traject opdelen in zes dagritten met onderweg veel natuurschoon en ook culturele stopplaatsen zoals de kerk van Montfaucon met z’n Vlaamse schilderkunst. Reisorganisatie l’Agence l’Autre Chemin is een specialist aan wie de vakantieganger de voorbereiding van zo’n fietsvakantie kan overlaten.
La Sauvetat

En er zijn in Auvergne-Rhône-Alpe nog meer mooie trajecten:

- De V70 langs de rivier de Allier
Uiteindelijk worden Nevers en Palavas verbonden door deze route dwars door de Auvergne, langs de rivier de Allier. In de departementen Allier en Puy-de-Dôme is de bewegwijzering al klaar, met rond Vichy een voie verte van 27 km.

- Dolce Via in de Ardèche
Een lieflijke route van 90 km in de Vallée de l’Eyrieux, toegankelijk voor fietsers, wandelaars en paardrijders, door de schitterende en beschermde natuur van de Ardèche.

- De V63
Een alternatief voor de Via Rhôna. Vanaf Chanaz richting Aix-les-Bains met de boot of de trein. Vanaf daar fiets je over de Voie Verte langs het meer van Bourget, door het historische centrum van Chambéry tot aan het meer van Saint-André dat midden in de wijnvelden ligt. De route vervolgt zich door de wijngaarden. Onderweg heb je prachtige uitzichten op het massief van de Bauges en de Chartreuse. Uiteindelijk loopt de route tot aan Valence en Grenoble waar hij de Via Rhôna weer tegenkomt.
Vuloz Belley Bugey via Rhona

Alleen voor mensen met een groot zelfvertrouwen en een flinke longinhoud: in 155 km van het meer van Genève naar de Mont Blanc, inclusief een stijging van 43% binnen 66 kilometer.

En dan natuurlijk de regionale moeder van al deze fietsroutes: de Via Rhôna
Niet minder dan 815 km fietsroute brengt hier ieder jaar liefhebbers uit de hele wereld samen voor een rit van de Alpen naar de stranden van de Camargue. Met onderweg ruige bergen, brede rivieren, mooie dorpjes, wijngaarden, lavendelvelden, heerlijke hotels en restaurants: het beste wat Frankrijk heeft te bieden.

Lyon via Rhona
Foto's: © Christian Martelet en J. Damase / Auvergne-Rhône-Alpes Tourisme.