Vallée du Loir een verborgen juweel in Frankrijk

Valle du Loir fietsers17-2-18. Authentieke accommodaties, tuinen, kastelen, fietsparadijs en meer. Langs de oevers van de Loire ligt een van de best bewaarde geheimen van Frankrijk.

 

Op een steenworp afstand van de oevers van de Franse rivier de Loire ligt de ‘hidden gem’ Vallée du Loir. De vallei ademt eenvoud maar heeft alle ingrediënten om van een verblijf op het platteland of een romantische uitje iets bijzonders te maken. Vakantiegangers kunnen er genieten van een landelijke sfeer, authentieke logeeradressen en ontmoetingen met locals. Kortom, een van de best bewaarde geheimen van Frankrijk.

De andere kastelen
Tijdens een verblijf in Vallée du Loir mag een bezoek aan de kastelen zeker niet ontbreken. Ook hier kunnen reizigers volop genieten van historische monumenten, maar zonder terecht te komen in grote hordes toeristen en drukte. Bovendien zijn de meeste kastelen van de Vallée du Loir nog altijd bewoond. Je belandt er dan ook niet in statische musea. Vaak zijn het de eigenaren zelf die de gasten rondleiden en vol passie vertellen over de geschiedenis en het dagelijkse leven op hun bijzondere woonadres. Zo wordt bijvoorbeeld het kasteel van Le Lude - het grootste kasteel van de vallei - bewoond door een Belgische (Nederlandssprekende) gravin.

Valle du Loir rivier

Een overvloed aan tuinen
De groene Vallée du Loir is bezaaid met bijzondere tuinen waarin natuurliefhebbers in alle rust kunnen rondstruinen. Van middeleeuwse tuinen en tuinen in Franse stijl tot Engelse of Italiaanse tuinen, er is voor elk wat wils. Voor wie op zoek is naar een tuin ‘andere stijl’, is een bezoek aan een tuin waarin alleen graangewassen of bloemen groeien de moeite waard.

Maar de tuinen zijn niet de enige highlight die er op ‘groengebied’ te vinden is. Zo behoort het lokale Woud van Bercé, tot een van de mooiste bossen van Frankrijk. Het bos is gelegen tussen Tours en Le Mans en bestrijkt maar liefst 5.400 hectare. Het gebied vol eiken en naaldbomen strekt zich uit over een enorm plateau dat boven de Vallée du Loir uittorent. Het bos kreeg het label ‘Forêt d’Exception’ en zou ooit deel hebben uitgemaakt van het enorme woud van de Keltische Carnutes in Gallië, dat 2.000 jaar geleden al bekendstond om zijn eeuwenoude eiken.

Valle du Loir bosweg

Authentieke accommodaties en ‘charmelogies’
In de Vallée du Loir vind je volop charmante accommodaties, die de ideale uitvalsbasis vormen voor uiteenlopende activiteiten en bezoekjes in de regio. Neem bijvoorbeeld de 18e eeuwse molen  langs de rivier de Loir en vlakbij een wijngaard, of dat kleine hotel met zwembad in de schaduw van de klokkentoren van het dorp waar vakantiegangers volledig tot rust komen op het Franse platteland.

Een fietsparadijs
Fietsers halen hun hart op in de Vallée du Loir. Op de routes door de regio kom je bijna niemand tegen en kun je op je gemak de omgeving ontdekken en in je opnemen. Zoals bijvoorbeeld fietsroute V47 (320 km) – ‘Vallée du Loir à vélo’ – die vanaf de bronnen van de Loir door berg en dal slingert en je naar Angers leidt, waar de route overgaat in het fietsnetwerk ‘La Loire à vélo’. Langs de hele route, die niet bijzonder moeilijk is, vind je bovendien kleine, chique bistro’s waar het heerlijk smullen is, zogenaamde ‘charmelogies’ en stopplaatsen die garant staan voor bijzondere ontmoetingen. En natuurlijk zijn ook alle nodige voorzieningen (verhuur, herstelling …) aanwezig om een fietsvakantie soepel te laten verlopen. Een vakantie langs de Loir betekent niet alleen een vakantie op het land, maar ook in het water: met La Flèche als startpunt vaar je per een- of tweepersoons kano of de kajak routes met verschillende moeilijkheidsgraden.

Valle du Loir fietsers
Niet zomaar een dierentuin
De populaire Zoo de la Flèche - een unicum in zijn soort - is een van de meest interessante dierentuinen van Europa. Zo kunnen bezoekers er van dichtbij kennis maken met grizzlyberen, wolven of met ijsberen. Een goed alternatief voor een reis naar Canada of naar de Noordpool. Daarbij kunnen bezoekers overnachten in een van de lodges van het park en zo de nacht doorbrengen in de nabijheid van deze grote roofdieren.

Valle du Loir safari lodge

Een alternatief voor de zee
Valle du Loir kaartVoor wie de zee mist, heeft de Vallée du Loir nog een aantal ‘onontdekte’ plekken in petto, zoals bijvoorbeeld de waterrecreatiedomeinen. Een daarvan is het centraal gelegen La Monnerie, dat het label ‘Pavillon Bleu’ draagt. Het zwemmeer is omgeven met een  zandstrand van 8000 m² en de ontspanningsmogelijkheden zijn er eindeloos: van wandelen, vissen en een potje beachsoccer of beachvolley tot zeilen, waterfietsen, suppen en nog veel meer. Tot slot kunnen vakantiegangers bij de kaap vliegeren of boemerang gooien.

Voor meer informatie: www.vallee-du-loir.com