10 groene tips voor een vakantie in de Franse Bergen

Franse Bergen koeien5-7-20. Er mag weer genoten worden van al het moois dat Frankrijk en met name de Franse Bergen te bieden hebben. We geven 10 groene ideeën voor een duurzame vakantie.

 

1. LOW IMPACT VERVOER
Wist je dat veel berggebieden goed bereikbaar zijn per trein? Is dat geen optie? Probeer dan in ieder geval ter plekke de auto wat vaker te laten staan. Je kunt reizen met het openbaar vervoer, met toeristische treinen (zie je ook nog wat) of met een elektrische fiets.
In Let Gets hebben ze al voldoende maatregelen genomen om mensen op een groene manier te vervoeren. Hierbij kun je denken aan bussen die rijden op bio brandstof, een elektrisch treintje (leuk voor de kids!) en oplaadpunten voor zowel elektrische auto’s als fietsen. Ook stelt het gebied gedurende de hele zomer 30 GetsLib’ fietsen gratis ter beschikking. 
Savoie MBT

2. GA OP ZOEK NAAR HET GROENE VLOKJE
Dit label is gecreëerd om gebieden die hun beste beentje voor zetten wat betreft duurzaamheid te eren. Zo’n tien gebieden hebben dit label inmiddels ontvangen. Naast het feit dat het aantoont dat het skigebied en de hele gemeente in de winter zo milieuvriendelijk mogelijk en energiezuinig zijn, garandeert het ook dat het erfgoed evenals duurzame ontwikkeling hoog in het vaandel staan voor zowel de toeristen als de inwoners van het gebied. Kijk voor meer informatie op http://www.flocon-vert.org/ 

3. LOKAAL ETEN EN DRINKEN
Dankzij de vele producenten en boerderijen die hun eigen producten maken en verkopen is het niet moeilijk om lokaal te eten en zo de typische gerechten en producten uit de streek te ontdekken. Een goed voorbeeld hiervan is Aux Comptoirs des Alpes in Le Grand Bornand. Hier worden lijntjes kort gehouden doordat de boeren uit de Alpen direct aan de winkel leveren en waar je als consument de lekkerste producten kunt kopen. Framboise Missillier legt uit: ‘het is meer dan alleen een winkel, het is een plek waar je dorpsgenoten ontmoet, een kopje koffie of glaasje wijn kunt drinken en tegelijk heerlijke kazen en charcuterie voor thuis kunt kopen. En laten we de biertjes van lokale micro brouwerijen of honing van de iemker om de hoek niet vergeten.’ Het assortiment van de winkel weerspiegelt de grote diversiteit aan producenten die de omgeving rijk is. 
Nog zo’n goed voorbeeld is au Bec Jaune in Morzine. Hier hebben een restaurateur en een bierbrouwer de handen ineen geslagen. Naast hun liefde voor bier staat duurzaamheid hoog bij hun in het vaandel. Daarom hebben ze besloten om ter plekke bier te brouwen om zo het vervoer van producten te beperken en dus CO2 uitstoot te minderen. Naast een lekker biertje drinken kun je er ook terecht om lokale producten en streek gerechten te eten in een gezellige sfeer. Boter en melk komen van de Mont Caly boerderij, brood wordt gebakken met
meel dat lokaal gemalen is en de mini moestuin zorgt voor verse groente en fruit. 
Franse Bergen bloemen

4. SLAPEN IN EEN ÉCO-GITE
De eigenaren van deze accommodaties hebben bijzonder veel aandacht voor het milieu en de omgeving waarin ze wonen en werken. Ze maken gebruiken van schone en lokale middelen om hun bedrijf draaiende te houden.
Le Toî du Monde in Val d’Arly, een éco-gite, is helemaal duurzaam en energie neutraal gebouwd. Het maakt gebruikt van zonnepanelen om het te verwarmen en beschikt over een isolatie van natuurlijk materiaal: houtwol. Op je bord vind je groente uit de moestuin, vlees, vis en kaas zijn van de lokale producenten. De boerderij dateert uit 1886 en staat op een lap grond van 5 hectare. De afgelopen jaren is het volledig gerenoveerd om onderdak te bieden aan 20 personen. Daarnaast vind je er ook een restaurant, een tapasbar en een concertzaal. 

5. GEBRUIK MAKEN VAN WATER UIT DE BERGEN
Een van de eerste redenen waarom toerisme naar de bergen toenam is de aanwezigheid van thermale baden. Hier kun je gebruik maken van de natuur om je weer even helemaal op te laden.
De Thermes du Mont Dore zetten in 2020 nog een extra stapje in de richting van duurzaamheid door beter te zorgen voor het milieu en te gaan recyclen. Dit geld zowel voor de behandelingen, de restauratie, de technische installaties en alles wat daar tussen zit.
De Thermes de Saint-Gervais hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in een technisch installatie systeem dat geheel computer gestuurd is om zo duurzaam mogelijk te kunnen zijn. De baden, de gebouwen en het water worden optimaal op een aangename temperatuur gehouden. Het systeem zorgt ook voor een flinke energiebesparing en zorgt voor eenvermindering van zo’n 200 ton CO2 uitstoot op jaarbasis.
Franse Bergen rivier

6. DUURZAAM TOERISME IN DE NATUURPARKEN
De Nationale parken in Frankrijk zijn beschermde gebieden en bieden verschillende activiteiten voor toeristen aan.Hierbij staan contact met mensen, emotie, ontdekkingen en jezelf opladen voorop. Parken als Les Ecrins, La Vanoise en Le Mercantour hebben verschillende initiatieven om de omgeving op de eerste plaats te zetten die door de bezoekers kan worden ondersteund. In Valberg kun je bijvoorbeeld logeren in de chambres d’hôtes Croix St Jean. Je eet er lokale producten, krijgt goede adviezen over een zuinige omgang met energie en ze kennen de omgeving als geen ander dus krijg je de beste tips over de cultuur en het erfgoed uit de buurt.
L’Amoucie is een chambre d’hôtes in een huis dat meer dan 200 jaar oud is. Je kunt er ook voor kiezen om helemaal op te gaan in de natuur door in een éco logde, pipo wagen of kamer met panoramisch uitzicht te gaan slapen. Je hebt er een ongekend zicht op de sterrenhemel en voelt je helemaal een met het universum. 
Franse bergen panorama

7. DEELNEMEN AAN EEN GROEN EVENT
In Praz-de-Lys Sommand kun je in de zomer van 2020 de omgeving ontdekken tijdens 2 verschillende thematische weken. 
Van 27 juli t/m 2 augutus : de spijbelweek Op het programma staat : hutten bouwen, blote voeten wandelingen, kennis maken met boomklimmen en een workshop Land Art. Je krijgt weer helemaal het gevoel van vakanties tijdens je jeugd.
Van 17 t/m 23 augustus : de eco friendly week Tijdens deze week kun je onder andere een workshop houtbewerken volgen, DIY projecten opzetten met gerecyclede producten en wandelingen maken waarbij je planten en kruiden gaat plukken. De perfecte week om de prachtige natuur te ontdekken en om je bewust te worden van de impact die mensen hierop hebben.
In de Zuidelijke Alpen, in Les Orres, vind van 16 t/m 19 juli het festival ‘Game of Trees’ plaats. Een festival dat gericht is op het promoten van het belang van biodiversiteit en de ontwikkelling van ‘verwildering’. Ook worden er bomen geplant in experimentele gebieden, worden er conferenties georganiseerd en is er ruimte voor optredens en muziek concerten.

8. DE BERGMOERASSEN BESCHERMEN
Bergmoerassen zijn bijzondere moerassen in de bergen die berschermd moeten worden. In Géradmer wordt, in samenwerking met het Conservatoire des Espaces Naturels de Lorraine, gewerkt om het proces om deze moerassen aan te leggen populairder te maken, en ze op deze manier te beschermen. Je kunt deelnemen aan bezoeken met een gids en zo een goed beeld te krijgen van het belang van deze
ecosystemen.
In de Alpe d’Huez vormen deze moerassen en tufsteen formaties een bijzonder rijk en kwetsbaar biologisch erfgoed. Ze zijn essentieel voor de bescherming van de biodiversiteit, bieden een zuiveringsfunctie en zijn bovendien van toeristisch belang. Hoewel deze gebieden het zowel in Frankrijk als in de rest van Europa zwaar te verduren hebben, is het behoud van dit erfgoed een prioriteit voor het departement de Isère.
Franse Bergen koeien
9. GOEDE INITIATIEVEN BELONEN
De Louron Vallei is de pilot vallei voor een duurzame ontwikkeling van het toerisme in Frankrijk. Hier werken ze hard om het hele jaar door het milieu zo goed mogelijk te beschermen. En dit heeft zijn vruchten afgeworpen want ze hebben pas geleden de prijs ‘Ecosystème Territorial’ ontvangen. Deze prijs wordt uitgereikt aan een gebied dat economische groei genereert door het toerisme te ontwikkelen.
De Louron Vallei ligt in de Pyreneeën, tegen de grens met Spanje, is redelijk geïsoleerd en telt 15 gemeentes. Er gebeurde hier vrij weinig op economisch gebied maar toch hebben ze zich de afgelopen 20-30 jaar weten te ontwikkelen. Er is gekozen om activiteiten op en rondom het meer te ontwikkelen, 2 skigebieden op te zetten (Val Louron en Peyragudes) en om het thermische water in te zetten om in 2000 een kuuroord op te zetten : Balnéa. En het heeft gewerkt : in 20-30 jaar tijd is het aantal inwoners gestegen met 30%, is er een toename in het aantal banen van 80% en is een omzet van 14 miljoen euro gerealiseerd door Peyragudes en Balnéa alleen.
Sinds 2019 kun je gebruik maken van de gondel Skyvall, die Peyragudes verbindt met de rest van de Vallei. Op deze manier kunnen mensen zich snel (10 min) en duurzaam (-274 ton CO2 uitstoot) van de ene plek naar de andere verplaatsen. 
Pyreneeën Lac Louron

10.HET BEVORDEREN VAN DUURZAAM TOERISME
In de tweede toeristische regio van Frankrijk, Auvergne-RhôneAlpes, wordt er alles gedaan om toerisme te laten rijmen met duurzaamheid en niet meer alleen met economische groei. Zo mogen de projecten die worden opgezet niet schadelijk zijn voor het milieu, moeten ze de lokale economie ten goede komen, ervoor zorgen dat het aantal mensen dat de regio bezoekt groeit en dat zij tevens goed worden verdeeld over een langer tijdsbestek om overcrowding te vermijden.
Vanaf 2020 zijn er 5 pijlers opgezet om dit allemaal te realiseren. Hierin werken de natuurgebieden van de Vanoise en Les Ecrins samen met de regio om het toerisme in de bergen in zo goed mogelijke banen te leiden. Het is belangrijk dat het gebied voor iedereen, inclusief mindervaliden, toegankelijk is, dat de natuur en het erfgoed beschermd worden en dat de bergen een essentieel onderdeel zijn van zowel de regio als heel Frankrijk.