Route afschafing van de slavernij in Bourgogne

Joux Chateau de Joux gevangenis28-4-18. Drie plaatsen in Bourgogne-Franche-Comté besteden langs 'De route van de afschaffing van de slavernij' aandacht aan de slavernij als misdaad tegen de mensheid.

 

 

Drieënhalve eeuw lang werden 15 miljoen Afrikanen uit hun land weggevoerd om als slaven te gaan werken op plantages in Amerika. De ‘Route des Abolitions de l’Esclavage’ (route van de afschaffing van de slavernij), die in 2004 werd gecreëerd, herinnert aan de strijd van de abt Grégoire, Toussaint Louverture, Anne-Marie Javouhey, Victor Schoelcher en de bewoners van het dorp Champagney tegen deze vorm van onderdrukking. Het is een integraal onderdeel van het internationale ‘Slavenroute’ project, dat door de Verenigde Naties en UNESCO wordt ondersteund ter herdenking van de slavernij. Drie belangrijke plaatsen in Bourgogne-Franche-Comté besteden aandacht aan ditactuele thema: ‘de erkenning van slavenhandel en slavernij als misdaad tegen de mensheid’.

LA MAISON DE LA NEGRITUDE - CHAMPAGNEY
Op 19 maart 1789, enkele dagen voor de Franse Revolutie, spreken de bewoners van een klein dorp in de Haute-Saône, in het noorden van de huidige Bourgogne-Franche-Comté, in hun klachtenboek hun steun uit aan de slaven. Als echte ‘voorlopers’ schrijven ze aan de Franse Koning: ‘De inwoners van de gemeente Champagney denken met heftige pijn in hun hart aan het leed van de slaven in de koloniën’. Een energieke en moedige daad, waarvan u het visionaire aspect kunt bewonderen in het ‘Maison de la Négritude’ met een replica van een slavenschip en vele Afrikaanse en Haïtiaanse voorwerpen van de slaven (ofwel de waarden van de beschaving van de slaven).
www.maisondelanegritude.fr
Champagney maison de la negritude
HET KASTEEL VAN JOUX, GEVANGENIS VAN TOUSSAINT LOUVERTURE - PONTARLIER
Op de top van een rotsachtige uitloper, op 1000 m hoogte, bewaakt het kasteel van Joux de ingang van de kloof van Pontarlier, een natuurlijke doorgang naar Zwitserland.
Joux Chateau de Joux
Joux Chateau de Joux LouvertureVan 1690 tot 1815 deed het dienst als staatsgevangenis en verwelkomde in 1802 Toussaint Louverture (1743/1803), die opgesloten werd in opdracht van Napoleon Bonaparte omdat hij zich verzette tegen de herinvoering van de slavernij.
De voormalige slaaf, die gouverneur werd van het eiland Santo Domingo (tegenwoordig Haïti) en aan de basis stond van de opstand in Santo Domingo, overleed enkele maanden na zijn aankomst. De cel van Toussain tLouverture, op de begane grond van de slottoren, ontvangt tegenwoordig vele bezoekers die een eerbetoon komen brengen aan de persoon die nog voor Martin Luther King en Nelson Mandela het symbool was van de emancipatie der volkeren.
www.chateaudejoux.com 
Joux Chateau de Joux gevangenis
HET MAISON ANNE-MARIE JAVOUHEY - CHAMBLANC
“ Zwarte mensen zijn noch doof voor de stem van de moraal, noch voor die van de beschaving ; het zijn zonen van onze vader, mensen net als wij ” Anne-Marie Javouhey
In 1805 stichtte zuster Javouhey haar eigen religieuze congregatie, die al snel werd ingezet voor missies naar de Franse overzeese gebieden. Dit wordt de eerste orde van vrouwelijke missionarissen. Vanaf 1817 vertrokken de nonnen naar de eilanden en Afrika, waar ze getuigen waren van de slavenhandel. Na een eerste verblijf in Senegal, begeleidde zuster Javouhey in 1838 in Mana in Guyane de emancipatie van meer dan 500 zwarte Afrikanen, afkomstig van de slavenschepen. Behalve het ouderlijk huis van Anne-Marie Javouhey en een museumruimte in de huidige middelbare school die haar naam draagt is er een gedenkbos van 150 bomen met de namen van de eerste vrijgelaten slaven, ter herinnering aan de vrijlating van de slaven in Frans Guyana.
Chamblanc anne marie javouhey
Deze drie hoofdlocaties maken deel uit van het nationale herdenkingscentrum van de regio Grand-Est, waarin alle gedenkwaardige plaatsen, historische personen en belangrijke personen m.b.t. de afschaffing van de slavernij zijn samengebracht. Hiertoe behoren ook de plaatsen Toulon-sur-Arroux en Charolles, waar klachtenboeken werden opgesteld voorde afschaffing de slavernij, het Musée des Ursulines in Mâcon en het kasteel van Lamartine in Saint-Point, dat de nagedachtenis aan Lamartine in stand houdt. Lamartine ondertekende het decreet voor de definitieve afschaffing van de slavernij, dat op 27 april 1848 de vrijheid teruggaf aan meer dan 250.000 slaven in de Franse koloniën.
Macon Musee des Ursulines
Kijk voor meer informatie op: www.abolitions.org en op https://patrimoine.bourgognefranchecomte.com/