Op de fiets door het beroemdste kippenland

Voie Bressane8-11-18. Bresse is een regio in Frankrijk waar kippen een heerlijk leventje leiden. Stap maar eens op de fiets en rijdt over de Voie Bressane door de schitterende streek.

 

 

Fietstoerisme is de nieuwe manier van reizen, een modern avontuur aangepast aan de eisen van de tijd. Om het groeiende aantal liefhebbers te verwelkomen geeft Bourgogne-Franche-Comté een  belangrijke impuls aan de verjonging van haar uitgebreide netwerk van fietspaden en het ontwikkelen van nieuwe routes. Dit is het geval met de Voie Bressane, een route van ruim 70 km die de uitlopers van de Jura met de Bourgondische Bresse verbindt.
Voie Bressane
Wat fietstoerisme betreft gaat het goed met Bourgogne-Franche-Comté, dat zijn netwerk voortdurend verder ontwikkelt. De Voie Bressane is meer dan alleen een goed ontwikkelde fietsroute, het is een symbool voor de nieuwe regio van Oost-Frankrijk. Net als zijn grote broers, de Echappée Bleue of de Eurovélo6, vormt het een verbinding tussen de Bourgogne en de Franche-Comté die tegenwoordig samen één regio vormen… met precies in het midden de Bresse.
Eurovelo6

EEN LANDELIJKE INTREDE IN HET THUISLAND VAN HET PLUIMVEE
De Voie Bressane, geopend in 2017, verbindt Lons-le-Saunier, een kuuroord in de Jura, met Chalon-sur-Saône in de Saône-et-Loire.
Lons le Saunier Thermes
Het traject van 71 km over vrije fietspaden en fietsroutes loopt over een voormalige spoorlijn en is geschikt voor iedereen. Het is geen moeilijke route: over asfalt, ideaal om de stad uit te rijden, tot privéweggetjes en wegen voor alle verkeer. De route met vele rustplaatsen voert je geleidelijk weg uit de stedelijke agglomeratie om in de Jura de dorpen van de Bresse, de landbouwgronden, het kreupelhout en de bossen met verborgen meertjes te doorkruisen alvorens de schilderachtige stad Louhans te bereiken. De bakermat van het Bresse gevogelte is een verplichte stop. Naast zijn beroemde maandagse pluimveemarkt kan Louhans ook trots zijn op zijn de langste straat met booggewelven van Frankrijk. Een gastronomische tussenstop, die u al fietsend door de Bourgondische Bresse snel weer verteert.
Bresse kippen
U fietst door een vredig landschap, waar de beroemde kippen dartelen en de rivieren kronkelen, naar Chalon-sur-Saône, stad van Kunst & Historie, een niet te missen stop op de wijnroute. In deze stad met zijn kades langs de rivier is het aangenaam wandelen: u kunt genieten van de kathedraal, vakwerkhuizen, torentjes, de vestingwerken, bastions en andere architectonische kunstwerken. Er is een bewegwijzerde wandelroute (3 km) door het historische stadscentrum die u langs alle bezienswaardigheden voert.
Chalon sur Saone kade

KOEIEN OF GEVOGELTE: STREEK VAN TOPKLASSE
De beroemde kippen worden hier als koninginnen behandeld, maar er is nog iets om trots op te zijn. Net zo beroemd als het plaatselijke gevogelte heeft het icoon van een hele generatie zijn eigen  museum gekregen in Lons-le-Saunier, vertrekpunt – of aankomst – van de Voie Bressane. Het splinternieuwe museum van ‘la Vache qui Rit’ (= de Lachende Koe) is gevestigd in de oorspronkelijke kelders van het Maison Bel, onder een prachtige eigentijdse behuizing van glas, planten en onbewerkt hout. Reden te meer om vrolijk te blijven tijdens deze fietstocht!
Velo Rando

PRAKTISCHE TIPS:
Lons-le-Saunier > Louhans : 27 km (1 dag)
Louhans > Chalon-sur-Saône : 44 km (1 dag)
Meer weten: https://nl.bourgognefranchecomte.com/fietsroutes/
Eurovelo6 kaartje