Bretagne telt veel pittoreske haventjes

Sauzon haven25-10-18. Saint-Malo staat begin volgende maand weer volop in de schijnwerpers. Maar er is meer te zien langs de Bretonse kust met zijn talrijke schilderachtige havens.

 

 

 

Een paar dagen voor de start van de zeilwedstrijd Route du Rhum op 4 november, komt de grote haven van Saint-Malo tot leven. Bretagne telt ook vele pittoreske kleine havens. Deze vredige plekken in Bretagne hebben een onweerstaanbare charme en lijken direct van een ansichtkaart te komen!

Terug naar de middeleeuwen in Saint-Goustan
Met zijn stenen brug, geplaveide kaden en vakwerkhuizen is de haven van Saint-Goustan in Auray een plek waar je de sfeer van de middeleeuwen nog proeft. Deze oude vissers- en handelshaven aan de rivier de Loc'h vormt een aparte wijk binnen de stad. Het is een plek waar je heerlijk kunt ronddwalen door de steile straatjes, waar vele kunstenaars zich vestigden. Op de Place Saint-Sauveur en langs de Quai Franklin zijn er talrijke gezellige cafés en crêperies. Vanaf de hoge kademuren van de Loc'h heb je een geweldig uitzicht over deze haven aan de Golf van Morbihan.
Auray Saint Goustan haven

Als op een ansichtkaart in Sauzon
Sauzon, op het eiland Belle-Île-en-Mer, is een haven die helemaal voldoet aan de romantische verwachtingen die je bij een pittoreske Bretonse haven hebt. Kaden bezaaid met vissersnetten en korven, huizen in pastelkleuren en luiken geschilderd met de verf die ook gebruikt wordt voor de schepen. Dappere, kleine scheepjes liggen voor anker naast dure jachten. In de zomer is het hier leuk vanwege de gezellige drukte, buiten het seizoen is het aantrekkelijk door de rust.
Sauzon haven

Tussen de riviermonding en de zee in Sainte-Marine
Een scheepshelling die toegang geeft tot de monding van de Odet, schepen die vredig voor anker liggen en andere die liggen te drogen in de zon, een Abri du Marin (zeemanshuis) met roze muren... Alles in de haven van Sainte-Marine in Combrit nodigt uit om even uit het dagelijkse ritme te stappen. Vanaf de kade heb je een prachtig uitzicht op het hippe Bénodet, aan de andere kant van de rivier, waar de veerpont je in minder dan vijf minuten brengt.
Saint Marine haven

Verscholen in een inham bij Doëlan
De fotogenieke haven van Doëlan ligt, goed bewaakt door twee vuurtorens, genesteld in een diepe inham in de zuidkust, bij Clohars-Carnoët. De omringende, felgroene heuvels waartegen witte huizen zich aftekenen, en het blauwgroen van de zee vormen een bijzonder contrast. Vanuit deze haven wordt nog steeds op ambachtelijke wijze visserij beoefend. Zorg dat je erbij bent, als aan het einde van de middag de vissersschepen, de fileyeurs en caseyeurs, binnenlopen. Op de rechteroever kun je vis en schaaldieren kopen, zo van de boot. Verser krijg je ze niet!
Doelan haven

Vol geschiedenis in Dahouët
Vroeger vertrokken van hieruit driemasters en schoeners op weg naar Newfoundland en IJsland, waar kabeljauw in overvloed te vinden was. Nu komen hier plezierjachten in plaats van de oude zeilschepen. De getijdenhaven van Dahouët, natuurlijk beschut door de Pointe de Pléneuf, heeft echter niets van zijn aantrekkingskracht verloren. Neem de tijd en wandel langs de Quai des Terras-Neuvas, waar de rijke redershuizen zij aan zij staan. Wil je teruggaan in de tijd, stap dan aan boord van de Pauline, een fraai schip met rode zeilen, het paradepaardje van de haven.
Dahouet haven

Meer informatie op: www.bretagne-vakantie.bzh