Elzas cultuur, erfgoed en 500 wijnmakers

Elzas Kaysersberg17-9-18. Ontspannen in de natuur, bijzondere bouwwerken bewonderen, cultuur opsnuiven en vooral genieten van een heerlijk diner en wijn. Het kan allemaal in de Elzas (ofwel Alsace).

 

 

Prachtige middeleeuwse stadjes ontdekken via de Elzasser Wijnroute, waarlangs wel vijfhonderd wijnmakers je welkom heten in hun kelders? Kriskras door de Elzas toeren op een fiets? Met ’s avonds een heerlijk diner in een gastronomisch restaurant? Of ben je toe aan volledige ontspanning midden in de natuur? 
Elzas fietswijnroute

Hoe dan ook: welkom in de Elzas! Hier kan het allemaal. Wie steden als Mulhouse, Colmar en Strasbourg bezoekt, dompelt zich onder in een wereld vol cultuur en erfgoed. Wie de omgeving gaat verkennen, ontdekt een adembenemende natuur vol wijngaarden, velden en bergtoppen.
Elzas Chateau du Hohlandsbourg

En niet te vergeten cultuur en geschiedenis! 2018 is een jubileumjaar voor veel sites in de Elzas die op de Unesco-erfgoedlijst staan:
- Straatsburgs Grande Île viert zijn 20ste verjaardag op de lijst (en ook de opname van de wijk Neustadt in 2017)
- de vestingwerken van Vauban in Neuf-Brisach: 10 jaar
- in de noordelijke Elzas, het mondiale reservaat ‘De la Biosphère’: 10 jaar.
Elzas Kaysersberg

Verder gaat na drie jaar van verbouwingen de Bibliothèque Humaniste van Sélestat weer open, ook een Unesco-erfgoed.

Het museum Maison du Pain - ook in Sélestat - heeft eveneens een broodnodige moderniseringsronde ondergaan en is weer helemaal klaar voor de toekomst. 

Een indrukwekkend nieuw monument is de Duits-Franse herdenkingsplaats bij de heuvel Hartmannswillerkopf, waar zo vreselijk fel is gevochten in de Eerste Wereldoorlog. Ook nieuw: het centrum Cattin over de wijnen en de mousserende crémants d’Alsace in Voegtlinshoffen.
Elzas Cave du Cleebourg

In 2019 staat de opening van het Maison Albert Schweitzer in Gunsbach gepland.
Meer informatie is te vinden op: www.tourisme-alsace.com/nl/ en https://nl.france.fr/nl