Workation in Frankrijk een ideale combinatie van werk en plezier

5-11-23. Met een rijke geschiedenis, bruisende cultuur en moderne voorzieningen biedt Frankrijk de perfecte combinatie voor een productieve workation.
Frankrijk-23-Yelloh_Village_Camping_Le_Sérignan_Plage.jpg

Een trend waarbij je je dagelijkse werk combineert met een welverdiende vakantie, en dat zonder vakantiedagen op te hoeven nemen! Nu steeds meer werkgevers de mogelijkheid bieden om hybride te werken, stijgt de workation in populariteit. En wat is dan een betere bestemming dan het altijd inspirerende Frankrijk? Door de gunstige ligging ten opzichte van Nederland raak je weinig tijd kwijt aan reizen én bevind je je in dezelfde tijdzone om bereikbaar te blijven voor collega’s of klanten. We geven je alvast ideeën voor leuke én originele workation-bestemmingen in Frankrijk.

Aan het werk in bruisende Franse steden
Veel Franse steden hebben zich de afgelopen jaren steeds meer aangepast op workation-toeristen. Bijvoorbeeld door de opkomst van co-workingruimtes, waar je voor een paar uur een werkplek kunt huren voor een klein bedrag. Zo ook in de zuidelijke stad Montpellier, waar je uit een ruim aanbod van co-workingruimtes kunt kiezen, zoals bijvoorbeeld The Babel Community en Bureau & Co.
Frankrijk-23-Co-working_ruimte_Bellegarde_in_Montpellier.jpg
Ook stellen veel cafés hun wifinetwerk beschikbaar om een aantrekkelijke werkomgeving te creëren. Bovendien zijn de Franse steden goed bereikbaar per hogesnelheidstrein met internetverbinding aan boord en kun je dus ook tijdens je heen- en terugweg gemakkelijk je werklaptop openklappen.

Nadat je overdag je zakelijke to-dolijst hebt afgevinkt, kan de stedentrip beginnen! Neem een kijkje bij iconische monumenten of breng een bezoek aan wereldberoemde musea. In Parijs zijn veel musea één dag per week in de avonduren geopend, zoals bijvoorbeeld het Louvre en het Musée d’Orsay. Of sluit je werkdag af met een duik in de Middellandse Zee bij Nice, waar je de perfecte combinatie vindt van stad en strand. Blijf je toch liever een beetje in de buurt van Nederland? Vertrek dan richting de stad Lille in Noord-Frankrijk. Op slechts een paar uur van huis biedt deze sfeervolle stad je een inspirerende omgeving met leuke bezienswaardigheden, zoals het beroemde marktplein en het kunstmuseum Palais des Beaux-Arts.

Van je laptop naar de piste
Voor mensen die hun werkdag het liefst afwisselen met sport, is een workation in de Franse bergen een interessante optie. Met uitzicht op de majestueuze bergtoppen raak je vanzelf geïnspireerd! Een groot aantal accommodaties in de skigebieden is uitgerust met razendsnel internet, van kleine appartementen tot super-de-luxe hotels, waardoor je ’s ochtends nog gemakkelijk die dringende mail verstuurt of een nieuw project bespreekt tijdens een online meeting.  Daarnaast verschijnen er steeds meer co-workingruimtes in de Franse skiresorts. Zo ook het Centre de Congrès Henri Oreiller in Val d’Isère, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op het besneeuwde dorpje en de berg. Tussen het harde werken door neem je de skilift naar boven om de piste af te gaan. Na een frisse neus op de besneeuwde hellingen kun je weer met volle energie aan de slag! ’s Avonds geniet je van de gezelligheid van de bergdorpen of ontspan je juist met een warme chocolademelk bij de open haard.
Frankrijk-23-Centre_de_Congrès_de_Val_dIsère.jpg

Zelfs flexibel werken vanuit je tent
Je zou het in eerste instantie misschien niet verwachten, maar ook steeds meer campings in Frankrijk zijn ingesteld op flexwerkers. En dat is goed nieuws, want voor veel Nederlanders gaat er niks boven de vrijheid van kamperen. En wat is er fijner dan je gebruikelijke kantoor verwisselen voor een prachtige werkplek midden in de natuur? Veel campings hebben namelijk geïnvesteerd in hun wifinetwerk, waardoor je vaak zelfs vanuit je tent of caravan je e-mails kunt beantwoorden. En lukt het door je reisgenoten niet om rustig aan het werk te gaan? Kies dan voor een camping met een co-workingruimte. Een handig platform om campings met flexwerkplekken te vinden is Cowoliday. Dit platform is begin 2023 van start gegaan en telt ondertussen 12 vakantieadressen, maar het veelbelovende concept heeft als streven om in de toekomst verder te groeien met nog meer aanbod. De aangesloten campings bieden alle benodigde faciliteiten voor vakantiegangers die van tijd tot tijd aan het werk willen. Zo ook bijvoorbeeld bij Sérignan Plage, een prachtige 5-sterren-camping met een moderne co-workingruimte voorzien van 27 inch monitoren, een printer en zelfs een terras. (Foto helemaal boven)

Quoi de neuf? 

  • Op 1 november heeft het Cité internationale de la Langue française z’n deuren geopend in het kasteel van Villers-Cotterêts. Dit cultureel centrum richt zich volledig op de Franse taal met o.a. tentoonstellingen, workshops en shows. De informatiebordjes in de tentoonstellingen zijn naar het Engels en Duits vertaald, maar via een app is de informatie ook in het Nederlands te verkrijgen.
  • De handige app Whatizis is sinds kort ook in het Engels verkrijgbaar in Parijs. Maak via de app een foto van een bekend monument en ontvang een samenvatting en leuke weetjes. Een simpele en interactieve manier om de stad te leren kennen. 
  • Thalys is op 1 oktober officieel overgegaan op de merknaam Eurostar. De treinen zullen dezelfde trajecten rijden als voorheen, maar tickets kunnen voortaan geboekt worden via de Eurostar website en app. Ook zijn op 17 oktober de treintickets voor Eurostar Snow in de verkoop gegaan, waarmee je comfortabel en rechtstreeks naar populaire skigebieden reist.
  • Op 4 oktober werd bekend dat Bordeaux de 9e plaats heeft behaald in de Global Destination Sustainability Index (GDS Index). Deze index beoordeelt toeristische bestemmingen wereldwijd op hun ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.