Oude tradities hebben toekomst aan Atlantische Kust van Frankrijk

29-10-23. Ambachten die met hart en ziel worden uitgevoerd.
Frankrjk-Atlantische-Kust-ambachten-23-opening.jpg

Het Franse Baskenland bij de grens met Spanje staat bekend om haar handwerk. Hier worden de chique espadrilles en de wandelstok Makila, een traditionele Baskische wandelstok gemaakt. Nog iets verder naar het noorden hebben verschillende traditionele ambachten de tijd overleefd aan de Franse Atlantische kust. Het resultaat is door de tijd heen nauwelijks veranderd, maar de weg ernaartoe wordt gekenmerkt door innovatie, creativiteit en de uitdagingen van de 21ste eeuw.

Pinasse tot Greenboat: Botenbouwers op het Bassin
Ze vallen op en zijn symbolisch voor de baai van Arcachon: de platte en eenvoudige houten boten die pinasses worden genoemd. Ze zijn uitgevonden door de vissers en oesterkwekers op het Bassin, die zich moesten aanpassen aan de waterdiepten die fluctueren met de getijden. Deze traditionele boten worden vandaag de dag nog steeds ontworpen in de architectenbureaus van Arcachon en gebouwd op scheepswerven in bijvoorbeeld Gujan-Mestras. Botenbouwers als Dubourdieu, de oudste actieve scheepswerf van Frankrijk en Couach zijn grote werkgevers in de regio en al sinds de 19e eeuw betrokken bij de bouw van deze boten. Innovatie vindt ook hier zijn weg, het belangrijkste uitgangspunt blijft daarbij altijd het behoud van de tradities en zorgen voor het milieu. Zo is onder andere de Greenboat ontstaan, die dankzij waterstofaandrijving de impact op het milieu minimaliseert.
Frankrjk-Atlantische-Kust-ambachten-23-botenbouwer.jpg

Een tijdloze creatie: espadrilles uit Baskenland
Mauléon-Licharre heeft nog geen 3000 inwoners en toch is de gemeente in Frans Baskenland een hoofdstad: die van de espadrilles. Veel ambachtelijke bedrijven zijn hier gevestigd. Denk aan bijvoorbeeld Art of Soule. De creatieve geesten van het bedrijf hebben ooit grotendeels zwart-witte schoenen met de gevlochten jute zool aangepast aan de tijd. Felle kleuren en originele patronen domineren de boetiekwinkels van het merk, zoals in Biarritz. Ook Timothée Cangrand volgt de familietraditie met Don Quichosse. Ook vanuit Mauléon oefent hij het beroep van espadrillemeester uit en combineert hij dat met nieuwe materialen. Er wordt gewerkt met linnen, natuurlijk rubber en forelhuid. Bekende ontwerpers en merken vertrouwen op zijn vakmanschap en een product dat 100% uit Frankrijk komt.
Frankrjk-Atlantische-Kust-ambachten-23-espadrilles.jpg

Met de hand en de lousse geoogst: het werk van een zoutboer aan de Atlantische Kust
Ooit was hij brandweerman in Parijs, maar vandaag is het ‘witte goud’ zijn levenselixer: Sébastien Rossignol is een zoutboer aan de Franse Atlantische Kust. Hij verruilde de drukte van de grote stad voor rust en uitgestrekte natuur in zijn geboorteplaats Mornac-sur-Seudre. Maar de elementen bepalen nog steeds zijn leven. Zon, wind en water beïnvloeden het dagelijks leven van de zoutboer in de zoutpannen. De fijne Fleur de Sel, de zoutbloem en het grove zeezout worden met de hand geoogst - met gereedschappen als de ‘Lousse’, een soort houten schep met lange steel die zich al generaties lang heeft bewezen.
Steeds meer jongeren zijn op zoek naar een nieuwe betekenis van het leven in dit beroep dat dicht bij de natuur staat en verbonden is met traditie. 
Frankrjk-Atlantische-Kust-ambachten-23-zoutboer.jpg

Vrijheid in plaats van routine: Garnalen in de sardientjesstad
Mathieu Barreau uit Saint-Gilles-Croix-de-Vie is een visser van de zevende generatie. Op 16-jarige leeftijd volgde hij het voorbeeld van onder meer zijn vader en zijn twee grootvaders en maakte van zijn passie een carrière. Maar, die passie en het beroep zijn niet de sardines, zoals gebruikelijk in Saint-Gilles-Croix-de-Vie, de belangrijkste haven voor de sardinevisserij aan de Atlantische kust - maar de roze garnaal, La Rosse de Saint-Gilles. Van september tot februari landt ‘La Rose’ in zijn visfuiken, tot grote vreugde van restaurants en chef-koks, want de garnalen vormen een belangrijk onderdeel binnen de lokale gastronomie. Onzekerheden en verrassingen kenmerken het dagelijks leven, geen dag is namelijk hetzelfde als het gaat om stromingen, de getijden en de watertemperatuur, allemaal cruciale factoren voor een succesvolle vangst van de ‘La Rosse’.
Frankrjk-Atlantische-Kust-ambachten-23-garnalen.jpg

Meer informatie over de Franse Atlantische Kust vind je hier:
Website        www.atlantischekustfrankrijk.nl 
Facebook     www.facebook.com/AtlantischeKustFrankrijk 
Instagram     www.instagram.com/atlantischekustfrankrijk