Duitsland besluit 2022 met reistips voor het nieuwe jaar

16-12-22. Met zicht op het nieuwe jaar enkele reistips voor 2023.
Heidelberg-kerstmarkt-22.jpg

Trips naar Duitse steden (met een revival van een bunker), naar de veelzijdige natuur inclusief glijbaan, of naar een van 51 UNESCO werelderfgoedsites. Natuurlijk blijft duurzaamheid een belangrijk thema bij reizen in 2023. Auf Wiedersehen in #DuitslandDichtbij.

Muizen praten met kaarsen in Transformers-expo 
Vijf uurtjes rijden vanaf NL vind je Baden-Baden, al 2000 jaar een populair kuuroord, maar ook propvol kunstschatten en met een casino. Hier praten avatars in alle soorten en maten met de meesterwerken van het Frieder Burda Museum, tot 30 april 2023. Een nepmuis die met een kaars praat, een provocerende robot reageert op Picasso, Pollock of De Kooning: het kan allemaal in het Frieder Burda Museum bij de Transformers-expo.
Meer info vind je op: 
Beleef Baden-Baden
Baden-Baden-Frieder_Burda_Museum.jpg

Fietsen tussen twee hoofdsteden: Berlijn-Kopenhagen 
Het blijft verrassen hoe snel je in de natuur belandt als je metropool Berlijn uitfietst. Deze tweewielerroute is 680 kilometer lang, waarvoor 16 dagen zijn uitgetrokken. Genoeg tijd om onderweg te genieten van bossen, meren en velden. Alleen al het traject door Mecklenburg-Vorpommern biedt 320 meertjes, beukenbossen, visarenden en roerdompen. Uitrusten kan op de veerboot over de Baltische Zee naar Denemarken. De doorlopende bewegwijzering zal klaar zijn voor het seizoen 2023
Meer informatie over de fietsroute
Oostzeekustpad_met_de_strandpromenade.jpg

Bamberg: 30 jaar Werelderfgoed
Duitsland telt 51 UNESCO-werelderfgoedlocaties, die we in 2023 in het zonnetje zetten. Bijvoorbeeld het in 902 gestichte Bamberg, dat duizend jaar later werd uitgeroepen tot werelderfgoed. Een stadswandeling biedt gotische, renaissance-, romantiek- en barokbouwwerken. Het bergstadje is ook eilandstad (Klein Venetië) en weelderige tuinstad ineen: alles op loopafstand, inclusief keizerlijke kathedraal. Probeer onderweg Aecht Schlenkerla een rokerige en naar ham smakend bier voor de fijnproever.
Buiten Bamberg: de Dom van Aken staat volgend jaar 45 jaar op de Werelderfgoedlijst.

Ontdek meer UNESCO-werelderfgoedlocaties in Duitsland 
Bamberg_Altes_Rathaus_mit_Rathausbrücke_UNESCO_Welterbe.jpg

Wandelen en wijntje bij de 3B’s?
Nee, het is niet de naam van een nostalgisch schlagertrio: 3B slaat op de steden Bietigheim-Bissingen, Besigheim en Bönnigheim. Vanouds bekend om de wijngaarden en de vakwerkhuizen. Nieuw in 2023 is een 60 kilometer lange (eventueel) 3B-tocht in het gebied, waar de rivieren Neckar en Enz elkaar treffen. Daarnaast zijn er nog 11 uitgezette routes. Elke B kun je ook afzonderlijk bezoeken met een kersverse audiotour. Groepen kunnen op vakwerk-, kostuum- of wijnexcursie.
Bekijk de wandeltips 
Neder.jpg

St. Pauli bunker opent zijn deuren en krijgt groen dak
Al bijna 80 jaar staad een enorme grijze betonnen klomp in de weg in de Hamburgse stadswijk st. Pauli. De 50 meter hoge bunker (uit 1942) wordt opengesteld voor de buurt. De betonkolos krijgt bovenop een stadspark met 470 bomen, een natuurlijke oase met binnenin ruimtes voor tentoonstellingen en concerten. Ook de oorlogsgeschiedenis krijgt een plek. De opening van de bunker staat gepland voor de eerste helft van 2023. 80 sensoren gaan de impact van de bomen bovenop meten op de zomerhitte beneden.
Lees meer over Hamburg

Hamburg-Elbphilharmonie_en_Hafencity.jpg

Mooie uitzichten van de Harz
Duitsland biedt een schier oneindige variatie aan natuurlandschappen. De 16 nationale parken verschaffen outdoorliefhebbers spectaculair uitzicht op bergpanorama’s, diepe wouden en veel meer. Voorjaar 2023 opent een panoramatoren - de zogenaamde Harz-toren - in het Harz National Park. Vanaf het hooggelegen dorp Torfhaus en de toren kijken bezoekers niet alleen naar Brocken en het Harz National Park vanaf 360-graden panoramaplatforms, ze kunnen ook een 110 meter lange glijbaan afglijden.
Ken je de 16 natuurhoogtepunten in Duitsland?
Harz_Skiwandelen_in_het_Nationaal_Park_Harz.jpg