Dresden onthult 'Meisje met erotische liefdesbrief' van Vermeer

Vermeer Meisje Dresden 21 erotisch29-8-21. Onthulling op de internationale VERMEER-tentoonstelling in Dresden. Johannes Vermeer was in de 17e eeuw het slachtoffer van censuur Het Meisje van Vermeer was oorspronkelijk bedoeld als het ‘Meisje met erotische liefdesbrief’.

 

 
Het beroemde Vermeer-meisje siert posters, kaarten en verpakkingen. Ze kunnen vanaf nu naar de prullenbak, want het beeld blijkt niet te kloppen. Op 10 september 2021 opent in Dresden de grote overzichtstentoonstelling ‘Johannes Vermeer – Er bij stilstaan’. De collectie van de Staatliche Kunstsammlungen Dresden (SKD) is voor deze gelegenheid aangevuld met werken uit de gehele wereld. De expo, die open blijft tot 2 januari 2022, toont naast Vermeer ook diverse werken van Hollandse meesters die door hem werden geïnspireerd. Klapper is de onthulling van het gerestaureerde schilderij ‘Het Meisje met brief bij open venster’ (eigendom van SKD). Het blijkt om een erotisch werk te gaan, waarin Vermeer werd gecensureerd. Het originele beeld is nu door SKD blootgelegd en het schilderij is sinds eeuwen weer te bewonderen zoals Vermeer het ooit heeft bedoeld: ‘Meisje met erotische liefdesbrief bij open venster’. www.skd.museum 
Vermeer Meisje Dresden 21 erotischVermeer Meisje Dresden 21 origineel 
Boven het origineel wordt ‘blootgelegd’ (op 10 september wordt het complete werk gepresenteerd). Onder zoals het schilderij tot nu bekend stond.
Vermeer Meisje Dresden 21 Diana
Vermeer Meisje Dresden 21 straatje
Vermeer Meisje Dresden 21 geograaf 
Een overzichtstentoonstelling over Vermeer gaat nooit over grote aantallen, want van de hand van deze grootmeester zijn tot op heden slechts 35 werken bekend. De kunstenaar uit Delft blonk uit in de 17e eeuw door kwaliteit boven kwantiteit. SKD bezit ‘Het meisje met brief’ en tijdens een restauratie werd het schilderij nader onder de loep genomen. Hierbij bleek in 2019 dat de neutrale kamermuur achter het meisje later was aangebracht. Experts van SKD ontdekten dat onder deze verflaag een Cupido zat compleet met zichtbaar geslachtsdeel. Het was zonneklaar dat Vermeer deze Cupido had aangebracht om duidelijk te maken het om een erotische liefdesbrief ging. Waarschijnlijk vond de opdrachtgever of een vroege eigenaar van het schilderij dit te ver gaan en de Cupido werd later gecensureerd en onzichtbaar gemaakt met een verflaag. In deze vorm stond het meisje met de brief eeuwenlang bekend in de wereld.
Vermeer Meisje Dresden 21 koppelaarster 
De Koppelaarster behoort ook tot de collectie van SKD Zwinger Dresden huisvest de Galerie Alte Meister 

Uiteraard blijft SKD het schilderij, dat tot haar kerncollectie behoort, ook na de tentoonstelling exposeren in de Galerie Alte Meister in het Zwinger in Dresden. In dit kunstpaleis van het voormalige Saksische vorstenhuis zijn vele meesterwerken te zien, waaronder werken van Rafaël, Rembrandt en Rubens. SKD behoort tot ’s werelds grootste musea. Jaarlijks genieten ruim 2,1 miljoen bezoekers van het enorme aanbod dat te zien is op zes locaties: Zwinger (oude meesters), Albertinium (moderne kunst), Residentieslot, Jagershof, het Japanse Paleis en Slot Pillnitz . Naast kunst omvat de collectie ook grote verzamelingen wapens, munten, sieraden, wiskundige instrumenten en historische kleding. 
Dresden Zwinger 21 slot

Saksen, een ontdekkingsreis dichtbij
Saksen, hoofdstad Dresden, mag zich verheugen op een stijgende belangstelling onder Nederlandse reizigers. Deze deelstaat ligt zo’n 500 kilometer van de Nederlandse grens. Meer reisinformatie op de Nederlandstalige site: www.saksen.info 
Vermeer Meisje Dresden 21 poster