Görlitz Kühlhaus omgedoopt tot hostel en camping

Görlitz koelhuis tent24-8-20. Hip overnachten op een creatieve hot spot? Dat kan bij het Kühlhaus Görlitz, een voormalig vriesveemterrein. Met garagehostel, tenten en luxe glamping.

 

 

Het terrein van het koelhuis in de Duitse stad Görlitz is veranderd in een artistieke verzamelplaats met een camping en tevens kant-en-klare overnachtingsmogelijkheden. 
Görlitz koelhuis tent 

Naast opstelplaatsen voor tenten en campers zijn op het bosrijke terrein ook volledige ingerichte ‘glamping’-tenten te vinden. Opmerkelijk is de verbouwing van een aantal DDR-garages tot comfortabele hostelkamers, compleet met zithoek. Er zijn 2- en 4-persoonskamers. Voor bad/wc maken de kamergasten gebruik van het naastgelegen campingtoiletgebouw. www.kuehlhaus-goerlitz.de
Görlitz koelhuis kamer int
Görlitz koelhuis kamer terras  

Het grote koelhuis werd begin jaren vijftig gebouwd, maar het bedrijf sloot haar deuren na de Duitse herening. Op het terrein stonden ook garageblokken in de kenmerkende DDR-stijl. Het oude bedrijfscomplex ligt in natuurrijke omgeving aan de rand van Görlitz. De stad besloot om het Kühlhaus nieuw leven in te blazen. Het hoofdgebouw is nu in gebruik als artistieke verzamelplaats met podia voor optredens en ateliers voor kunstenaars. Het omliggende terrein is heringericht tot camping en biedt tevens hostelkamers in enkele voormalige garages. Een overnachting in het garagehostel kost slechts € 45 (inclusief bedlinnen).
Görlitz koelhuis glamping

Europastad Görlitz
Met ruim 3.000 officiële monumenten is Görlitz als een tijdreis. Het centrum biedt vele straten met prachtige gebouwen, leuke winkels en een levendige horeca. Het is ook een ‘gedeelde stad’, want na WOII werd de nieuwe grens met Polen getrokken langs de rivier de Neisse. Hierdoor viel Görlitz, met stadsdelen op beide oevers, uiteen in een Duits en een Pools deel. Op de stadsbrug stond voorheen een grenspost, maar door het Europese Schengenverdrag zijn beide stadsdelen nu gemakkelijk te bezoeken. Görlitz ligt aan de grote rivierfietsroute Oder-Neisse Radweg, deze loopt vanuit Zittau richting de Oostzee.
Görlitz altstadt peterskirche 

Görlitz is één van de best geconserveerde stadjes van Duitsland. Het is vaak het decor voor TV- en filmproducties. Ook producenten uit Hollywood weten de weg te vinden. De met Oscars overladen film ‘The Grand Budapest Hotel’ werd grotendeels in Görlitz opgenomen en niet in Boedapest. De nieuwe bijnaam luidt dan ook ‘Görliwood’. Er is een nieuwe stadstour uitgezet langs de vele locaties van bekende films. Stap in de sporen van Brad Pitt en andere acteurs.
Görlitz altstadt untermarkt 

Saksen een ontdekkingsreis dichtbij
Saksen, hoofdstad Dresden, mag zich verheugen op een stijgende belangstelling onder Nederlandse reizigers. Deze deelstaat ligt zo’n 500 kilometer van de Nederlandse grens. Meer reisinformatie op de Nederlandstalige site: www.saksen.info 
Görlitz altstadt untermarkt ratsapotheke