Duitsland brengt Pasen digitaal dichterbij

Sorben paaseieren8-4-20. Toerisme Duitsland wenst iedereen een mooie Pasen en wil je laten kennismaken met enkele paastradities die we hopelijk volgend jaar weer in goede gezondheid kunnen beleven.

 

 

Ook hebben we een paar tips om een paasweekend in Duitsland dichterbij te brengen...
Sorben paaseieren

Het traditionele paasei
Sinds de prechristelijke tijd staat het ei symbool voor nieuw leven en wedergeboorte. De christelijke kerk verbindt dit met de verrijzenis van Jezus na de kruisiging. In de laatste week voor Pasen mochten gelovigen geen eieren eten. Alle eieren werden bewaard en beschilderd om deze met Pasen te nuttigen. In de regio Oberlausitz (Saksen) is tijdens Pasen de Slavische cultuur van de Sorben duidelijk zichtbaar. Zo versieren de Sorben hun paaseieren met folkloristische motieven en dragen ze tijdens de paasdagen hun traditionele klederdracht.
» Meer over de Sorbische paastradities
Sorben paaseieren schilderen
Versierde paasfonteinen
Van Goede Vrijdag tot en met twee weken na Pasen kun je op meer dan 200 plaatsen in de Fränkische Schweiz (Beieren) tijdens een wandeling of fietstocht de paasfonteinen bewonderen. De fonteinen zijn versierd met bloemen, slingers en gekleurde eieren. Deze traditie is ontstaan om het vroeger in deze regio schaarse water te vereren. Een ‘gemiddelde’ paasfontein is versierd met tachtig meter aan slingers en zo’n 2000 beschilderde eieren. De paasfontein in Bieberbach bij Egloffstein staat zelfs in het Guinness Book of Records als "grootste paasfontein ter wereld" met ongeveer 11.000 eieren.
» Meer over de Fränkische Schweiz

Oberailsfeld paasfontein

'Eiertrudeln' op 1e paasdag
Op 1e paasdag wordt in onder andere in de regio’s Brandenburg en Mecklenburg-Voorpommern traditiegetrouw het kinderspelletje 'Eiertrudeln' (eierrollen) gespeeld. Na een zoektocht naar de verstopte eieren laten de kinderen hun geverfde paaseieren van een heuvel of een dijk naar beneden rollen. Het ei dat ongeschonden het verst komt, heeft de wedstrijd gewonnen. De winnaar krijgt alle onbeschadigde eieren. Alle eieren met een gebroken schaal worden ter plekke door de deelnemers opgegeten.
» Meer over de deelstaat Brandenburg

De Matthäus-Passion bij je thuis
De uitvoering van de Matthäus-Passion is - niet alleen in Duitsland - een paastraditie. In 1728 schreef de Duitse componist Johann Sebastian Bach de Matthäus-Passion: een oratorium over het lijdens- en sterfverhaal van Jezus. Dit religieuze werk wordt traditiegetrouw uitgevoerd in de laatste weken vóór Pasen. En hoewel muziekliefhebbers dit jaar de Matthäus-Passion niet fysiek kunnen bijwonen, kunnen ze thuis toch genieten van de live-uitvoering van bijvoorbeeld het Tölzer Knabenchor & de Hofkapelle München onder leiding van dirigent Christian Fliegner.
» Meer over Johann Sebastian Bach