Zwinger Dresden heropening Alte Meister Galerie

Dresden Zwinger Alte Meister 20 galerieFilm 3019-2-20. Minister-president Mark Rutte zal spreken tijdens de heropening van de Alte Meister Galerie van het Zwinger in Dresden omdat er veel Hollandse en Vlaamse meesterwerken hangen.

 

 

Ruim zeven jaar was de Alte Meister Galerie in het Sempergebouw van het Zwinger in Dresden grotendeels gesloten wegens renovatie. Op 28 februari vindt de officiële heropening plaats van de collecties die tot de meest waardevolle ter wereld behoren. Daarbij zal ook Mark Rutte aanwezig zijn. De aanleiding voor zijn aanwezigheidis dat in Dresden vele Hollandse en Vlaamse meesters te vinden zijn, waaronder Rembrandt, Vermeer, Van Dijck en Rubens. De Galerie Oude Meesters van SKD (Staatliche Kunstsammlungen Dresden) is één van de grootste toeristische trekpleisters van deze cultuurstad die luistert naar de bijnaam ‘Florence aan de Elbe’. Opvallend is een gewijzigde manier van presenteren in het Zwinger, waarbij een mix tussen schilderijen en klassieke sculpturen tot de vernieuwingen behoren. Op zaterdag 29 februari staan de deuren weer open voor bezoekers.
Dresden Zwinger Alte Meister 20 campagnebeeld   

SKD benutte de renovatieperiode van het gebouw ook voor een nieuwe kijk op presenteren en werkte gelijktijdig aan de restauratie van diverse doeken. Opvallend is het terugbrengen naar de originele manier van schilderijen exposeren. Oorspronkelijk werden de muren in de 18e eeuw letterlijk volgehangen met werken. In een aantal zalen brengt SKD deze aanpak terug. Ook nieuw is het mixen van schilderijen met sculpturen van voor 1800 (werken van later datum zijn te vinden in het moderne kunstmuseum van SKD in het Albertinium). Veel klassieke sculpturen lagen al decennialang in depot, maar zijn nu in het Zwinger te zien in logische samenhang met de schilderijen.
Dresden Zwinger Alte Meister 20 galerie  

Topwerken uit de collectie geportretteerd in eigentijdse levenssituaties in Dresden
Tijdens de sluitingsperiode werden enkele van de bekendste werken uit de collectie, waaronder ‘De roof van Ganymedes’ door Rembrandt, neergezet in actuele woon- en leefsituaties in Dresden. Daarbij werd het onderwerp van het schilderij of kunstobject met een knipoog geportretteerd in een bijzondere setting. Het leverde boeiende foto’s voor een campagne om de topstukken uit SKD voor een breed voetlicht te brengen.
Dresden Zwinger Alte Meister 20 Rembrandt Ganymed 

Sempergebouw uitbreiding Zwinger
De uitbreiding van het Zwinger werd gerealiseerd tussen 1847-1854 naar een ontwerp van de architect Gottfried Semper. De man die ook tekende voor de beroemde Semperopera in Dresden. Het Sempergebouw is het grootste binnen het Zwinger-complex en wordt door SKD gebruikt. SKD behoort tot ’s werelds grootste musea. Jaarlijks genieten ruim 2,1 miljoen bezoekers van het enorme aanbod dat te zien is op zes locaties: Zwinger (oude meesters), Albertinium (moderne kunst), Residentieslot, Jagershof, Japanse Paleis en Slot Pillnitz . Naast kunst omvat de collectie ook grote verzamelingen wapens, munten, sieraden, wiskundige instrumenten en historische kleding.
Dresden Zwinger Alte Meister 20 Sempergebouw 

Saksen, een ontdekkingsreis dichtbij
Saksen, hoofdstad Dresden, mag zich verheugen op een stijgende belangstelling onder Nederlandse reizigers. Deze deelstaat ligt zo’n 500 kilometer van de Nederlandse grens. Meer reisinformatie op de Nederlandstalige site: www.saksen.info 
Dresden Zwinger Alte Meister 20 beelden