BTHVN 2020 jubileumjaar Beethoven in Bonn

Bonn Beethovendenkmal26-1-20. Het officiële jubileumjaar ter gelegenheid van de 250e geboortedag van Ludwig van Beethoven is gestart. BTHVN 2020 wordt groots gevierd in zijn geboortestad Bonn met een uniek programma-aanbod.

 

 

Beschermheer is de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier. Onder het paraplumerk ‘BTHVN2020’ worden een jaar lang tot 17 december 2020 circa 300 projecten met duizenden evenementen gerealiseerd. Voor de stad Bonn, de geboorteplaats van Beethoven, is in de feestelijkheden die door heel Duitsland zullen plaatsvinden een centrale rol ingeruimd. Het unieke programma-aanbod met de slogan ‘Beethoven neu entdecken’ omvat een bont scala aan evenementen, variërend van klassieke concerten tot exposities en evenementen in de publieke ruimte.
Bonn Beethovendenkmal

Beethoven voor iedereen, een divers en uniek programma
Beethoven is een van de meest opgevoerde componisten ter wereld. Maar wie bij het programma van het Beethoven-jubileum alleen klassieke muziek verwacht, zit er ver naast. Met de slogan ‘Beethoven neu entdecken’ biedt het jaar juist een zeer gevarieerde selectie evenementen: van concerten door heel Duitsland, paneldiscussies en exposities, tot toneelvoorstellingen, volksfeesten en openluchtevenementen. Malte Boecker, creatief directeur van de non-profitorganisatie Beethoven Jubiläums GmbH: "Het veelzijdige programma-aanbod weerspiegelt het doel van het jubileumjaar om zoveel mogelijk mensen op een toegankelijke manier Beethoven in al zijn facetten te laten ervaren."

Met ondersteuning van de bondsregering, de deelstaatregering, de regio Rhein-Sieg en de gemeente Bonn heeft Beethoven Jubiläums GmbH voor het jubileumjaar in Noordrijn-Westfalen een bedrag beschikbaar gesteld van in totaal 24,6 miljoen euro. Daarvan wordt ongeveer twee derde (16,2 miljoen euro) besteed aan subsidiëring van projecten van derden, en circa een derde (8,4 miljoen euro) aan eigen projecten die de organisatie zelf aanbiedt. De BKM (gevolmachtigde van de bondsregering voor cultuur en media) kent daarnaast subsidies toe aan tientallen andere projecten door heel Duitsland. In totaal worden in het jubileumjaar meer dan 300 projecten met duizenden evenementen georganiseerd. “Duitsland viert samen met de rest van de wereld de 250e geboortedag van Beethoven. De omvang en uitstraling van het jubileumjaar krijgen internationale belangstelling en garanderen wijde bekendheid met het feit dat Beethoven 250 jaar geleden in Bonn werd geboren", bevestigt Malte Boeker.

Overzicht gesubsidieerde projecten in Noordrijn-Westfalen
Ralf Birkner, commercieel directeur van de non-profitorganisatie Beethoven Jubiläums GmbH: "Na tot nu toe vier subsidierondes geeft de organisatie momenteel financiële ondersteuning aan 179 projecten van 139 aanvragers. In de vijfde en laatste subsidieronde, waarvan de inschrijftermijn eindigde op 30 september 2019, werden nogmaals 115 projecten ingediend. De artistieke adviesraad zal op 6 november 2019 hierover advies uitbrengen, waarna de toezichtsraad op 29 november 2019 een beslissing zal nemen."
De regionale verdeling van de projecten waarvoor subsidie al is toegezegd, vindt u in bijlage 1. Daaruit blijkt dat 90 gesubsidieerde projecten in Bonn plaatsvinden en 25 in de regio Rhein-Sieg.
Daarnaast worden in de hele deelstaat Noordrijn-Westfalen nog 63 andere al goedgekeurde projecten gesubsidieerd.
Bonn Beethovenfiguren auf dem Muensterplatz

Overzicht eigen projecten van Beethoven Jubiläums GmbH
Aanvullend op de gesubsidieerde projecten organiseert Beethoven Jubiläums GmbH meer dan twintig andere eigen projecten, die variëren van de openingsweek in 2019 tot het slotconcert op 17 december 2020. Hiervan is een overzicht bijgevoegd (zie bijlage 2). "Met trots kunnen we aankondigen dat de projectplanning volgens schema verloopt. Dit geldt met name ook voor het klassieke openluchtconcert op 15 mei 2020 op de Hofgartenwiese, dat samen met de WDR en het Beethoven Orchester Bonn wordt georganiseerd en simultaan plaatsvindt met het openingsconcert van de Wiener Festwochen voor het stadhuis in Wenen", aldus Malte Boecker. "Dit is echt een heel bijzonder programma dat de beide Beethovensteden verbindt. Ook voor deze uitvoering geldt gratis entree, zodat zo veel mogelijk mensen het concert kunnen bijwonen.” Concrete informatie over het programma en de gratis kaarten wordt te zijner tijd bekendgemaakt in een speciale persconferentie met de partners.

Overzicht evenementen
Een up-to-date overzicht van alle BTHVN2020-projecten vindt u in de evenementenagenda op https://www.bthvn2020.de/programm/veranstaltungskalender/. Een gratis magazine met een programma-overzicht van het jubileumjaar is verkrijgbaar bij Beethoven Jubiläums GmbH en de partners.

Kaarten voor BTHVN2020
Beschikbare kaarten voor de BTHVN2020-activiteiten kunnen worden besteld via de evenementenagenda op de website. Alle boekbare evenementen in deze agenda hebben een bestelknop met een link naar het voorverkooppunt van de betreffende organisator.

Paraplumerk, website en imagocampagne
Het paraplumerk BTHVN2020 is gebaseerd op Beethovens eigen handtekening. Het is het visuele signatuur voor alle projecten van het jubileumjaar. Het paraplumerk kenmerkt alle projecten die subsidie hebben ontvangen van Beethoven Jubiläums GmbH, en de projecten die zijn geregistreerd op de centrale homepage www.bthvn2020.de. Aan het gebruik van het paraplumerk zijn voor non-profitorganisaties en publieke instanties geen kosten verbonden.
De jubileumorganisatie lanceerde in november 2019 een posteractie voor het jubileumjaar buiten de regio. In bijlage 3 ziet u hoe het centrale motief met het paraplumerk en de slogan ‘Beethoven neu entdecken’ zijn vormgegeven. Internationaal wordt Duitsland gepromoot via het Duits Verkeersbureau met de slogan ‘Discover Beethoven’.

Over Beethoven Jubiläums GmbH
Beethovens 250e geboortedag wordt in 2020 wereldwijd gevierd. De non-profitorganisatie Beethoven Jubiläums GmbH is opgericht als dochtermaatschappij van de stichting Beethoven-Haus en coördineert met ondersteuning van de bondsregering, deelstaat Noordrijn-Westfalen, gemeente Bonn en regio Rhein-Sieg een programma door heel Duitsland. De Duitse bondspresident is hiervan de beschermheer. Met de slogan ‘Beethoven neu entdecken’ omvat dit programma ongeveer 300 gesubsidieerde projecten. Een up-to-date overzicht van alle evenementen in het kader van het jubileumjaar is te vinden op de evenementenagenda op www.bthvn2020.de