Duitsland wintersport - Lekker dichtbij en goedkoop

Sauerland Willingen Neue K1 1930-10-19. Wintersport in Duitsland. Je hoeft er niet zo heel veel en alng voor te reizen. Het is bovendien goed betaalbaar. Tijd voor enkele tips over de Duitse  Wintersportgebieden.

 

 

Het is al bijna winter: het wordt steeds kouder en ook vroeger donker. Bij veel wintersportliefhebbers begint het dan te kriebelen. Ze kijken uit naar een sportieve vakantie in de sneeuw. De Duitse wintersportgebieden zijn dichtbij, je bent er in gemiddeld zes uur reistijd. Voor een betaalbare wintersportvakantie in een kleinschalig skigebied is Duitsland de ideale bestemming.
Sauerland piste
Berchtesgadener Land: nieuwe liften
Vanaf deze winter kunnen beginners - dankzij de nieuwe zespersoons-stoeltjeslift "Jennerwiesenbahn" - ook op de Jenner (630 tot 1800 m) in het Berchtesgadener Land in Beieren skiën. Vanaf deze berg heb je een fantastisch uitzicht op de besneeuwde Watzmann en de Königssee. Ervaren wintersporters zweven in de nieuwe lift met ruime glazen 10-persoonscabines bijna geruisloos, energiezuinig en barrièrevrij hoog boven Schönau am Königssee tot aan het bergstation (1800 m). Er is een aparte toegangsweg voor monoskiërs. En dankzij een hogere transportcapaciteit zijn er nu nog nauwelijks wachttijden.
Berchtesgaden Jenner Bergstation
De vijf skigebieden van het Berchtesgadener Land - bij de grens tussen Beieren en Oostenrijk - vlak bij Salzburg bieden voor elk wat wils, dank aan recreatieve skiërs, gezinnen en beginners of diegene de skigebieden rond om Berchtesgaden heel leuk vinden. De Jenner bij de Königssee is ideaal voor gevorderden, zelfs het dal is hier sneeuwzeker. De skigebieden Rossfeld, Hochschwarzeck en Gutshof bij de Obersalzberg, die een voordelige skipas aanbieden, zijn bijzonder gezinsvriendelijk. Sinds de WK skiën in 2009 is de Götschen een begrip, want in het skigebied van Bischofswiesen oefende namelijk de wereldkampioene reuzesjalom Kathrin Hölzl. Toen ze drie jaar was, suisde ze al met haar vader van de pistes naar beneden, later ging ze naar de Christophorusschool om verder klaargestoomd te worden als topsporter.
Berchtesgaden Jenner Bergbahn skier
» Meer over wintersport in het Berchtesgadener Land

Miljoeneninvestering in Winterberg
De skigebieden in het Sauerland investeren dit winterseizoen 15 miljoen euro in duurzaam beheer. Het grootste deel van dit bedrag is geïnvesteerd in de skiliftcarrousel en een skitunnel in Winterberg. Een nieuwe zespersoons-stoeltjeslift verbindt vanaf deze winter de noordelijke helling bij de Kahler Asten met de Bremberg en vult het laatste gat in het liftnetwerk. Onder de piste is een auto- en voetgangerstunnel gebouwd. En om de sneeuwbeheersing duurzamer te maken, installeren verschillende skigebieden GPS-meetsystemen.
Sauerland Willingen Neue K1 19

Wintersport-Arena Sauerland bestaat uit meer dan 30 skigebieden met in totaal zo’n 120 pisten. De middelgebergte-skigebieden doen niets onder voor Alpen-skigebieden. Er zijn funparks van internationaal wedstrijdniveau, ultramoderne stoeltjesliften en goed onderhouden pisten.
Sauerland slee
Verder beschikt het gebied over meer dan 500 km aan langlaufloipen van elke moeilijkheidsgraad. Tijdens een tocht worden langlaufers getrakteerd op adembenemende winterpanorama’s. Er is ook een uitgebreid netwerk aan gecertificeerde en bewegwijzerde winterwandelroutes.Internationale wedstrijdlocaties, zoals de Mühlenkopfschanze in Willingen, de Veltins Eis-Arena in Winterberg en het snowboard-wereldbeker-parcours in Skiliftkarussell Winterberg maken het aanbod compleet.
Sauerland piste
» Meer over wintersport in het Sauerland

Niet voor koukleumen
In het wintersportgebied Pfronten in de Allgäu kun je ook ‘s winters overnachten in spectaculaire accommodaties midden in de natuur. Zo slapen sportieve avonturiers in een zelfgebouwde iglo op de top van Breitenberg (1838 m). Na een rit met de kabelbaan naar de Hochalp, maak je een sneeuwschoenwandeling door de bergen. Uiteraard krijg je instructies over hoe je de sneeuwhut moet bouwen. In de iglo blijft de temperatuur door de warmte van een kaars altijd ca. plus 3° C, ongeacht de buitentemperatuur. Ook een matje en een speciale winterslaapzak dragen bij aan een goede nachtrust.
MEER INFORMATIE
Pfronten-Steinach
Breitenberg
Sonnenlifte in Pfronten-Röfleuten

Rodelen in Oberaudorf
Oberaudorf ligt in de Chiemgau (Beieren) en heeft een gevarieerd loipenetwerk voor langlaufers. Vanaf hier is het skigebied Hocheck, met Duitslands grootste verlichte piste, goed bereikbaar. Een aanrader voor rodelaars is de TÜV-gecertificeerde winterrodelbaan Oberaudorf-Hocheck, die tot 23.00 uur wordt verlicht. Het startpunt bereik je via een bewegwijzerd bergpad of met de comfortabele vierpersoons-stoeltjeslift. Voor ervaren rodelaars is er de natuurlijke rodelbaan bij Brünnstein: ruim vijf kilometer lang, met meer dan 700 meter hoogteverschil en steile hellingen.
Oberaudorf Hocheck
» Meer over wintersportgebied Oberaudorf

Arber in Beieren - Dubbele prijswinnaar 2019
Wintersportgebied de Arber in het Beierse Woud is dit jaar door Skiresort.de, 's werelds grootste testportaal voor skigebieden, verkozen tot winnaar in de categorieën "Geheimtipp: wereldwijd toonaangevend skigebied tot 20 km piste" en "Beste kinderpiste". Jaarlijks beoordeelt en bekroont deze website de beste skigebieden ter wereld. Op de Große Arber zijn er hellingen van alle moeilijkheidsgraden. Voor beginners zijn er makkelijke gebieden, zoals de prijswinnaar ArBär-Kinderland. Gevorderde skiërs en snowboarders kunnen zich uitleven op het zwarte FIS-wereldbekerparcours.
Arber Bergbahn Grosser Arber top
» Meer over het Beierse Woud

Sneeuwpret in het Harzgebergte
De Oberharz heeft de twee hoogste bergen van Noord-Duitsland: de 1141 m hoge Brocken en de Wurmberg (971 m). Dit wintersportgebied is relatief sneeuwzeker. Er zijn in totaal 53 pistes voor verschillende niveaus, dus zowel ervaren skiërs en snowboarders als beginners kunnen hier goed terecht. Een populair regionaal evenement zijn de Harzer Schlittenhunderennen (hondenslee-wedstrijden), die in januari en februari in Hasselfelde, Hohegeiß en Clausthal-Zellerfeld worden gehouden.
» Meer over de Harz