Duitsland ontdekken langs de mooiste rivierfietspaden

10-6-24. De ideale zomercombinatie? Actief Duitsland ontdekken op de fiets, kennismaken met prachtige rivierlandschappen en de Fussbal-sfeer van het EK 2024 proeven.
https://www.youtube.com/watch?v=_nTn-Q25DAE
Duitsland-Rheinradweg_uitzicht_Rüdesheim-Assmannshausen-_Maximilian_Semsch.jpg

Het kan met een tocht over Duitslands langeafstandsfietspaden die bekende rivieren zoals de Rijn en de Elbe volgen. De rivierstromen voeren dwars door het hart van Duitsland en doorkruisen speelsteden waar na iedere bocht de opwinding van het EK voelbaar is.

Duitsland is dit jaar het gastland van het EK en het epicentrum van de ongekende voetbalpassie. Van 14 juni tot en met 14 juli belooft het bij onze buren een groot voetbalfeest te worden met fans uit alle hoeken van de wereld die de teams aanmoedigen. De eerste wedstrijd van het Nederlands elftal is op 16 juni tegen Polen in het Volkspark Stadion in Hamburg waar de Elberadweg langs loopt, een van de populairste fietsroutes van Duitsland en Tsjechië.

Elberadweg: speelstad Hamburg
Voor de bruisende havenstad Hamburg met de pakhuizen van de Speicherstadt en de Elbphilarhmonie heb je zeker een paar dagen nodig. Na de EK-wedstrijd – hopelijk met winst – kun je nog eens 1300 kilometer op de pedalen afleggen langs de machtige rivier die de stad leven geeft. De Elbe meandert vanaf de Noordzee bij Dresden en Praag tot aan het Riesengebirge en doet unieke natuur aan zoals het UNESCO-biosfeerreservaat 'Flusslandschaft Elbe' en het rotslandschap van Sächsische Schweiz.
Duitsland-Elberadweg-24-strandje.jpg

Rheinradweg: speelsteden Köln en Düsseldorf
Maar de rivieren van Duitsland hebben nog meer in petto. Zoals de Rheinradweg die Köln en Düsseldorf aandoet, speelsteden nabij de grens waar de EK-koorts net zo voelbaar is als langs het veld. Deze Radweg met 1500 kilometer aan fietspaden loopt grotendeels door Duitsland en voert je mee van de majestueuze Zwitserse Alpen tot aan de oevers van de Noordzee. Grote metropolen worden afgewisseld met indrukwekkende cultuurlandschappen, prachtige natuur en gemoedelijke dorpen langs de rivierbedding.
Duitsland-24-Rheinradweg_Keulen_c_European_Cyclists_Federation_P._Gawandtka.jpg

RuhrtalRadweg: speelsteden Dortmund en Gelsenkirchen
Voor een andere kennismaking met Duitslands schoonheid en geschiedenis, kies je de RuhrtalRadweg. Dit 240 kilometer lange fietsrivierpad volgt de Ruhr vanaf de oorsprong in het Sauerland tot aan het levendige Duisburg waar het water samenvloeit met de Rijn. De kronkelende loop van de rivier doet Dortmund en Gelsenkirchen aan, speelsteden nabij de Nederlandse grens die zich in EK-sfeer hullen. De tocht is een ADFC-viersterren kwaliteitsroute vol natuur en cultuur die uitnodigt om het Ruhrgebied te ontdekken.
Duitsland-24-RuhrtalRadweg_Essen_C_Maximilian_Semsch.jpg

Neckartal-Radweg: speelstad Stuttgart
Een andere geliefde, ook door de ADFC met vier sterren bekroonde fietsroute, is de Neckartal-Radweg. Deze route slingert zich 375 kilometer lang een weg door Zuid-Duitsland vanuit het Zwarte Woud in Schwenningen tot aan de bruisende steden Heidelberg en Mannheim. Met in het hart van dit alles Stuttgart, de EK-speelstad pal aan het afwisselende rivierfietspad die met trots haar voetbalerfgoed omarmt. Hier komen tradities en moderniteit samen en bepalen wijnbergen het cultuurlandschap.
Duitsland-24-Neckartal-Radweg_Burg_Hornberg_C_NTRW_Adrian_Weng.jpg

Extra tip: rivierfietspad Lahnradweg
Nieuw bij de rivierfietspaden is de Lahnradweg waarbij de fietsbanden zoemen over paden langs de oevers van de Lahn, van het rustige Netphen naar de monding van de Rijn bij Koblenz. De 249 kilometers trakteren op groene landschappen, leuke stadjes en ontspannende kuuroorden zoals Bad Ems.
Duitsland-24-Lahnradweg_Bad_Ems_cLahntal_Tourismus_Verband_e._V.jpg

De andere rivierfietspaden door Duitsland zijn: de Donauradweg (600 km), EmsRadweg (385 km), Mosel-Radweg (248 km), Römer-Lippe-Route (400 km) en Weser-Radweg (520 km). De mooiste rivierfietspaden van Duitsland zijn verzameld op de website www.riverroutes.de/nl
Duitsland-24-rivierfietspaden_2023.jpg