Curaçao heeft ook een hele rijke culinaire traditie

Curacao SBR Pastechi11-10-19. Het 'vakantie-eiland' Curaçao staat vooral bekend om de Caribische sfeer, de prachtige resorts en de azuurblauwe zee. Weinig mensen weten dat het eiland ook een interessante culinaire bestemming is!

 

 

De roerige geschiedenis laat zich vertellen door de verschillende gerechten die door de jaren heen uit verschillende culturen en windstreken zijn overgewaaid. Je vindt er elementen uit de Spaanse, Nederlandse en Afrikaanse keuken, maar ook uit de Noord- en Zuid-Amerikaanse. Allen hebben hun stempel gedrukt op het culinaire karakter van Curaçao. Van traditioneel tot modern, en van fine-dining tot streetfood. Alle soorten foodies komen op Curaçao aan hun trekken. Chef Heinrich van restaurant Shore, onderdeel van Santa Barbara Beach & Golf Resort, deelt zijn visie op de moderne Curaçaose keuken.
Curacao SBR Chef vlees 

De traditionele keuken: zwarte taart en gevulde kaas
Vele culturen hebben hun sporen achter gelaten in de Curaçaose keuken. Al die culturen namen hun eigen eetgewoonten, recepten en specerijen mee. De Antilliaanse keuken is uit deze mix ontstaan. Sommige traditionele gerechten, zoals Keshi Yena (gevulde kaas), zijn ontstaan tijdens de slavernij. Overgebleven korsten van Goudse of Edammer kaas werden gevuld met gekruid gehakt en geserveerd als maaltijd. Nu vind je dit gerecht nog steeds op de kaart van menig restaurant, bijvoorbeeld de Gouverneur in Otrabanda, maar dan wel in een nieuw (kaas)jasje. Voor huwelijken wordt uitgepakt met zwarte taart, ofwel Bolo Pretu. Iedere familie heeft zijn eigen recept voor deze taart van gedroogde vruchten geweekt in alcohol, waar je weken van te voren aan moet beginnen. Op de overdekte markt van Marshe Bieu kun je tijdens de lunch veel traditionele gerechten proeven. Probeer zeker eens een traditionele Stobá. Een heerlijk stoofgerecht met vis of vlees.

Moderne interpretatie van een traditionele 'pastechi'
Curacao SBR Pastechi

Slow life & fast food
Curaçaoënaars staan bekend om hun relaxte levensstijl. Het tempo ligt een stuk lager dan in het gehaaste Nederland. Je zou kunnen stellen dat het enige 'snelle' element in de Curaçaose cultuur het fast food is. Voor veel locals is dit een vast onderdeel van hun dagelijkse ritme. Over het hele eiland vind je 'Snèks'; kleine winkeltjes die tevens dienst doen als barretjes. Eilanders komen er na het werk voor een biertje, een broodje, een stobá of een pompoenpannenkoek. Het is een echte ontmoetingsplaats. Drink je liever alcoholvrij? Dan zijn de Batido-kraampjes een uitkomst. Laat van vers fruit een heerlijke smoothie maken of bestel een verfrissende Awa Lamunchi.

Curacao SBR Chef HeinrichModerne kijk op de Curaçaose keuken
De moderne keuken wordt ook vertegenwoordigd op Curaçao. Heinrich Hortensia is chef in restaurant Shore. Een modern restaurant dat onderdeel uitmaakt van het Santa Barbara Beach & Golf Resort, aan de Spaanse Waterbaai. In zijn keuken geeft hij traditionele gerechten een moderne twist. "Ik heb een decennium in Nederland ervaring op mogen doen bij geweldige restaurants, waarvan één zelfs bekroond werd met een Michelinster. Toch vind ik het heerlijk om weer terug te zijn op Curaçao en mijn moderne technieken te combineren met lokale smaken. Zo serveren we bij Shore bijvoorbeeld een hedendaagse versie van een Antilliaanse visstoof, maar ook een crème brûlée van bakbanaan en een moderne versie van een traditionele pastechi. Zo wil ik onze internationale gasten kennis laten maken met de Curaçaose keuken." 

Over Santa Barbara Beach & Golf Resort
Met prachtige uitzichten op zee en een uitgestrekt wit privéstrand ligt Santa Barbara Beach & Golf Resort op een idyllische plek aan de Spaanse Water-baai, op 11 kilometer van de Curaçaose hoofdstad Willemstad. Het resort biedt naast 350 luxe suites en gastenkamers ook een spa, 24-uur fitnesscentrum, 3 zwembaden, 4 restaurants en een duik- en watersportschool. Golfers kunnen hun hart ophalen op de Old Quarry golfbaan die in 2019 werd herkozen als 'beste golfbaan van het Caribisch gebied', door USA Today 10Best. Deze bestaat uit 18 holes die werden ontworpen door de beroemde golfbaan-designer Pete Dye. Santa Barbara Beach & Golf resort is een bestemming op zich, van alle gemakken voorzien en met een scala aan activiteiten op het terrein of om de hoek. Met de dagelijkse shuttle kunnen gasten gemakkelijk een trip naar Willemstad maken.
Curacao SBR logo