Vlaanderen mag weer publiek ontvangen bij openluchtfestivals

Vlaanderen kunstfestivals 21 4x27-6-21. Nu Vlaanderen weer op code geel staat wil het bureau voor toerisme opnieuw de aandacht vestigen op de boeiende en kunstzinnige openluchtfestivals die deze zomer in Vlaanderen te bezoeken zijn.

 

 

De festivals, waarvan sommige tot het najaar doorlopen, vinden plaats in de openbare ruimte en brengen je op bijzondere locaties waarbij kunst en architectuur in dialoog gaan met de binnenstad of het landschap waarin ze staan.
Houdt het reisadvies in de gaten voor eventuele veranderingen.
Vlaanderen kunstfestivals 21 4x

Paradise Kortrijk 2021 - 26 juni tot 24 oktober 2021
Paradise Kortrijk 2021 is de opvolger van Play Kortrijk 2018, het interactieve kunstenparcours dat drie jaar geleden Kortrijk inpalmde met hedendaagse kunstwerken op diverse binnen- en buitenlocaties in de stad. De tweede editie behoudt het succesrecept: een dynamische en vrije stadstentoonstelling met interactieve kunstwerken van een ambitieuze lijst Belgische en internationale kunstenaars in diverse binnen- en buitenlocaties in Kortrijk. Het kunstevent stelt ditmaal de utopische droom van het paradijs centraal en put inspiratie uit onze tijdsgeest. Het is tevens een reactie op onze huidige leefwereld, die soms mijlenver verwijderd lijkt van een hoopvolle, positieve en utopische omgeving.

‘Paradise’ is de naam van het internationale project voor hedendaagse kunst dat de stad gestalte zal geven. Met de Broeltorens als symbool, een eigen belfort en zelfs een 13-de eeuws begijnhof dat is opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst, is de West-Vlaamse stad Kortrijk aan de rivier de Leie, rijk aan geschiedenis en erfgoed.

Tegelijk beschikt de stad over een ongelooflijk creatieve geest, met een uitstekende reputatie op het gebied van vakmanschap, kwalitatief design en ondernemingszin. Vandaar dat Kortrijk werd bekroond met het lidmaatschap van het ‘UNESCO Creative Cities Network’. Meer info: www.paradisekortrijk.be 
Vlaanderen kunstfestivals 21 Kortrijk

Kunstenfestival Watou - 3 juli tot 5 september 2021 
De 40ste editie van het Kunstenfestival Watou staat voor beweging, meerstemmigheid, menselijkheid en intensiteit. ‘Watou 2021’ nodigt het publiek uit om te kijken, te lezen, te voelen, te reflecteren en te connecteren. Met de kunst, de poëzie, de natuur en met elkaar. Bezoekers bewegen zich tussen de drie hoeken van het parcours: Watou, het kunstdorp zelf, de Gasthuiskapel in het centrum van Poperinge en de nieuwe locatie, het Kasteel De Lovie, daartussen.  

‘Watou 2021’ presenteert werk van 40 kunstenaars uit binnen- en buitenland, van verschillende generaties en met diverse achtergronden. De focus ligt op creaties, verrassende samenwerkingen en werk dat nooit eerder in Vlaanderen te zien was.
De selectie poëzie weerspiegelt eenzelfde meerstemmigheid. Er is werk te lezen én te horen van 40 dichters: van overleden dichters, tot de jarige Stefan Hertmans die gevierd wordt, tot gevestigde namen en jonge dichters en debutanten. 
Een aantal gedichten wordt ingelezen door o.a. Wannes Cappelle, Zwangere Guy, Charlotte Adigéry en Lander Gyselinck.
Tijdens het openingsweekend van 3 en 4 juli en de weekends van 9 tot 11 juli en van 20 tot 22 augustus worden in Watou liveoptredens georganiseerd. Meer info: www.kunstenfestivalwatou.be 
Vlaanderen kunstfestivals 21 Watou

TRIËNNALE BRUGGE 2021: TraumA - Tot 24 oktober 2021
Hedendaagse kunst en architectuur in Brugge

Na twee succesvolle edities in 2015 en 2018 vormt werelderfgoedstad Brugge opnieuw het decor voor hedendaagse kunst en architectuur tijdens de Triënnale Brugge 2021. Dit jaar pakt het kunstenfestival uit met het thema ‘TraumA’. Via een parcours met internationale installaties word je meegenomen naar plekken die laveren tussen droom en realiteit, tussen waan en werkelijkheid.

De verborgen plekken van Brugge verkennen
In navolging van voorgaande edities zet TraumA verder in op het onderzoek naar hedendaagse kunst en architectuur in de openbare ruimte. Wat speelt er zich af achter de statige Brugse gevels? Hoe wordt de middeleeuwse stad beleefd én geleefd? Steegjes en achterpoortjes worden verkend, tussenruimtes, binnenkoeren en bouwwerven vormen een spoor van verwondering en geven een blik achter de ogenschijnlijk hoge muren. Meer informatie: https://triennalebrugge.be
Vlaanderen kunstfestivals 21 Brugge

Beaufort 21 - Tot 7 november 2021
De Vlaamse kustlijn van wel 67 kilometer lang, is elke drie jaar het prachtige decor van de Triënnale Beaufort. Langs de dijken, stranden en duinen verschijnen interessante kunstwerken die door de zee zijn geïnspireerd. De zevende editie van de Triënnale voor hedendaagse kunst aan zee heeft als thema: “hoe de mens onderhevig is aan de wil van de natuur”. Curator Heidi Ballet selecteerde 21 kunstenaars die hun werken in de diverse kustgemeenten zullen tonen. Nieuw is het project voor de volledige kust: tijdens de zomer wordt een muzikale creatie van kunstenaar Ari Benjamin Meyers (US) uitgevoerd in elke kuststad. Een deel van de werken worden toegevoegd aan het permanente beeldenpark.
Het decor van de zee en de toegankelijkheid van de werken in de openbare ruimte maken dit kunstfestival aantrekkelijk voor een breed publiek. Voor meer informatie over de kust en het permanente beeldenpark: www.beaufortbeeldenpark.be & www.dekust.be. Tip, bezoek de werken op de fiets. Kijk hier voor de routes.
Vlaanderen kunstfestivals 21 Beaufort 

KNAL! Stadsfestival van de big bang (Leuven) - 15 oktober 2021 tot 30 januari 2022
Vlaanderen kunstfestivals 21 LeuvenProfessor Georges Lemaître lanceerde de revolutionaire bigbangtheorie over de oerknal in 1931 aan de Leuvense universiteit. En hij deed de wetenschap op haar grondvesten daveren! Het is dan ook niet toevallig dat Leuven de big bang als thema van zijn wervelende stadsfestival kiest. KNAL! laat je zien, horen en voelen hoe de big bang tot op de dag van vandaag kunst en wetenschap inspireert. Geniet van expo’s, muziek en evenementen in hartje Leuven. Website: www.knalfestival.be