DIVA Antwerpen verrijkt met 17e eeuwse gouden ring

DIVA 20 gouden ring boven12-4-20. Koning Boudewijnstichting koopt een zeldzame ring aan op de TEFAF voor presentatie in museum DIVA te Antwerpen. De bijzondere aanwinst is een gouden clusterring met diamanten en miniatuurportret uit de 17de eeuw.

 


Dit voorjaar kocht de Koning Boudewijnstichting via het Fonds Christian Bauwens een gouden clusterring met diamanten aan op de internationale kunstbeurs TEFAF in Maastricht. Het betreft een bijzonder zeldzame ring uit de 17de eeuw met gegraveerd mannenportret en geëmailleerd figuurtje in de kas van de ring. De betekenis van de ring is nog niet helemaal duidelijk maar verwijst vermoedelijk naar een geheime liefdestuin.
DIVA 20 gouden ring boven

Later in het jaar wordt de ring toegevoegd aan de eerste themazaal Wonderkamer in de collectiepresentatie van DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver in Antwerpen. De clusterring is een belangrijke aanvulling op de 17de-eeuwse juwelencollectie van DIVA. Tot noch toe zijn er voor de 17de eeuw voornamelijk ronde clusterringen bekend, zoals ook op geschilderde portretten uit de Nederlanden weergegeven worden. Ringen met scharnierend deksel met daarin een miniatuurportret zijn bijzonder zeldzaam.

De ring werd dit voorjaar aangekocht op de internationale kunstbeurs TEFAF in Maastricht en komt uit een Belgische privéverzameling. "Dankzij het Fonds Christian Bauwens, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, kon deze uiterst zeldzame en mysterieuze ring worden aangekocht en wordt een belangrijk hiaat in de 17de-eeuwse juweelkunst in onze openbare collecties opgevuld." (Koning Boudewijnstichting)

Een geheime liefdestuin?
Het verhalende aspect van het beeldje binnenin de ring, waarvan de betekenis nog niet helemaal duidelijk is, geeft het geheel een mysterieus karakter. De ring kan als een herinnering aan een overledene opgevat worden, maar evenzo als een verlovingsring. In het eerste geval refereert het figuurtje aan de verrezen Christus die voor Maria Magdalena als tuinman verscheen, maar meestal wordt Christus dan met een schop voorgesteld. In het tweede geval staat de vruchtbaarheid van de lente centraal en refereert het touw op de schouders van de tuinman naar zijn toewijding en symboliseert de roos de liefde.
DIVA 20 gouden ring open

Geslepen diamanten en verborgen kleuren
Op de schouders van de gouden, smalle ring werden florale motieven geciseleerd die met zwart email ingevuld werden. Op het deksel van de openscharnierende ring zit centraal een bruine tafeldiamant in hoge zetting met kartelrand. Daarrond werden tien kleinere diamanten in diverse slijpvormen (vierkante en onregelmatige tafeldiamanten, facetstenen een platte roos) gezet met daarrond opnieuw een kartelrand. De onderzijde van de kas is versierd met symmetrisch bladwerk en dito bloemstippen in zwart, wit en roos email op blauwe fond. In het deksel van de ovale kas werd een gegraveerd mannenportret gemonteerd. In de kas zit een geëmailleerd figuurtje voor een groene achtergrond. De tuinman houdt een roze bloem voor zijn onderlijf en een touw over zijn schouder.
Als clusterring kan de ring gelinkt worden aan 17de-eeuwse vrouwenportretten en de kledij van de geportretteerde man wijst in de richting van de laatste decennia van de 17de eeuw. Dat laatste is ook van toepassing op de tafelfacetsteen.

Identificatie
Goud, email, diamanten
Gewicht 6,6 gram
Diameter 42,13 mm
Coll. Koning Boudewijnstichting, Fonds Christian Bauwens, in depot bij DIVA, inv. B512/25
DIVA 20 gouden ring zijkant

Fonds Christian Bauwens – Koning Boudewijnstichting
Het Fonds Bauwens wil een kunst- en antiquiteitencollectie uitbouwen en bekendmaken bij het publiek met de bedoeling haar in bewaring te geven in Belgische musea en instellingen. Dankzij deze collectie zullen bestaande ensembles kunnen worden vervolledigd of met representatieve stukken aangevuld.