Back to Black zoektocht naar betekenis van zwart

Back to black 19 touwen25-6-19. Op zoek naar de kunsthistorische betekenis van zwart in de Hof van Busleyden te Mechelen. Met paticipatief werk van de Nederlandse kunstenares Claudy Jongstra.

 

Is zwart altijd zwart of zijn er nuances? Zie jij het verschil tussen roetzwart, pekzwart of gitzwart? En waarom noemen wij deze variaties zo? Back to Black gaat op zoek naar de kunsthistorische betekenissen van zwart en onderzoekt met de bezoekers onze huidige beleving van Bourgondisch zwart.
Back to black 19 lap

Kleur speelde een belangrijke rol in de status van de Bourgondische machthebbers. Zwart riep toen al uitgesproken associaties op, zoals ‘voornaamheid’ of ‘rouw’. Dat zie je in de zwarte, statige kledij op de portretten van prominenten geschilderd door de oude Hollandse en Vlaamse Meesters. Er is echter maar weinig van die historische kleurenkennis overgeleverd. Wat we wel weten is dat kleur veel meer dan enkel een visueel fenomeen was voor de 16e-eeuwse stedelingen. Maakprocessen bespeelden toen alle zintuigen. In de receptenboeken treffen we een tot de verbeelding sprekende kleurentaal aan. Maar hoe rook, klonk of voelde het vakmanschap van de kleurmeesters uit die tijd? Dat probeert Back to Black te achterhalen. Wat als we de Bourgondische kleuren vandaag de dag opnieuw vervaardigen om ze weer te beleven zoals eeuwen geleden? Kunnen hedendaagse kunstenaars de eeuwenoude recepten nog uitvoeren en hetzelfde meesterschap bereiken als toen? En kan dit dan leiden tot inspiratie en nieuw werk? Net zoals in de rest van het museum staat de dialoog tussen heden en verleden centraal. 
Back to black 19 potten
Samen met wetenschappelijke onderzoekers, artistieke partners én de museumbezoekers onderzoeken we de verfpraktijken van toen. De focus ligt op de kleur zwart, vertrekkende van historische receptenboeken en Bourgondische portretten tot de textiele vormentaal van de Nederlandse hedendaagse kunstenaar Claudy Jongstra. 
Back to black 19 touwen
In samenwerking met: het ERC ARTECHNE project (European Research Council), geleid door Sven Dupré (Universiteit Utrecht & Universiteit van Amsterdam), het departement Erfgoed van de Universiteit van Antwerpen, het Rijkserfgoedlaboratorium (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Nederland) en Studio Claudy Jongstra. Deze tentoonstelling maakt deel uit van de vaste opstelling en kan dus niet apart bezocht worden.

Meer informatie: https://www.hofvanbusleyden.be/back-to-black
Back to black 19 schilderijen