Luik is uitgeroepen tot Kersthoofdstad van Europa

Luik Kerstmarkt 1821-11-18.  Al meer dan 30 jaar strijkt het Village de Noël of Kerstdorp met maar liefst 200 chalets in het hart van de stad neer. De Kerstmarkt van Luik is de grootste en oudste van België.

 

 

De kerstmarkt van Luik is een begrip in de wijde omgeving. Volgens officiële cijfers, trekt de kerstmarkt jaarlijks twee miljoen bezoekers. Dit jaar is de stad Luik uitgeroepen tot Europese Kersthoofdstad, in de categorie steden met meer dan 100.000 inwoners. Een mooie reden om deze veelzijdige, unieke en gezellige kerststad te ontdekken.
Luik Kerstmarkt 18

De kerstmarkt bevindt zich op de Place du Marché en het ernaast gelegen Place Saint-Lambert. De omvang van 200 chalets maakt deze markt tot een echt en uniek kerstdorp. De chalets zijn opgesteld in straatjes, steegjes en pleintjes met een gemeentehuis, kerk, postkantoor en sleepiste. Er is een gemeenteraad met burgemeester die instaan voor het folkloristisch aspect van het dorpsleven. De kruidige dampen van glühwein, zoete dennengeur en kerstverlichting zorgen voor een gezellige kerstsfeer. In de kraampjes vindt u streekproducten en leuke cadeautjes voor onder de boom. In het weekend wordt de kerstmarkt extra verlevendigd door dans, muziek en koorzang. Op de Place de la Cathédrale is een overdekte ijsbaan waar iedereen kan rondzwieren op de ijzers. De kerstmarkt in Luik wordt van vrijdag 30 november tot zondag 30 december gehouden.

Luik is goed bereikbaar met de trein. Blikvanger is het TGV station Liège-Guillemins met zijn prachtige witte lijnenspel, ontworpen door de Catalaanse architect Calatrava. In het station worden regelmatig tijdelijke exposities georganiseerd. Nu is er een tentoonstelling over de jaren ’80 te zien, Generation 80 Experience. La Boverie, het nieuwe museum voor Schone Kunsten, ligt op steenworp afstand van het station op een schiereiland in de Maas. Het museum heeft een schitterende vaste collectie en organiseert in partnerschap met het Louvre tijdelijke exposities.

Meer informatie:
www.villagedenoel.be
www.walloniebelgietoerisme.be