Banja Luka leuke bestemming voor korte vakantie

Banja Luka Kastel luchtfoto29-9-18. Banja Luka profileert zich als een aantrekkelijke bestemming voor een korte vakantietrip. Vanaf 30 oktober vliegt Ryanair op deze stad.

 

Ryanair start met vluchten vanaf Charleroi, Stockholm en Memmingen. Banja Luka is de regionale hoofdstad van Republika Srpska, een van de twee entiteiten van het land Bosnië en Hercegovina. De stad heeft veel culturele bezienswaardigheden, een levendige sfeer, een heerlijke gastronomie en wordt omgeven door een nog ongerepte natuur met talrijke mogelijkheden voor activiteiten en ontspanning. Ideaal voor individuele reizigers, een verblijf met familie of vrienden maar ook voor bedrijfs- en teamuitjes. 

Ontdek de stad
Banja Luka is met zijn 200.000 inwoners de grootste stad van Republika Srpska, de 2e grootste stad van Bosnië en Hercegovina en het culturele en administratieve centrum van de regio. Banja Luka is een stad van cultuur, jeugd en sport met een levendige sfeer en talrijke monumentale gebouwen zoals het oude treinstation uit 1891 dat nu dienst doet als het museum van hedendaagse kunst.
Banja Luka museum contemporary art
Het gezellige voetgangersgebied “Gospodska Ulica” is het hart van de huidige stad met talrijke winkels, cafés en restaurants, waar men kan genieten van een uitstekende nationale keuken en lokale wijnen. De gastvrijheid en de vriendelijkheid van de inwoners van deze stad maken uw vakantiebeleving compleet.

Banja Luka Gospodska Ulica

Het hoogtepunt van de stad om te bezoeken is het Kastel fort, dat gelegen is op de oever van de Vrbas rivier. Hier begon de ontwikkeling van de stad enkele eeuwen geleden en naast een verdedigingswerk was het fort ook een plaats voor de handel. Tegenwoordig is het een van de belangrijkste toeristische attracties van de stad met o.a. een restaurant een speeltuin en een park. Op de binnenplaats van het fort worden gedurende het gehele jaar verschillende manifestaties gehouden waaronder culturele evenementen, muziekfestivals en tentoonstellingen. Banja Luka wordt omringd door bossen en heuvels, welke talrijke mogelijkheden bieden voor wandeltochten, picknicks en ontspanning.

Banja Luka Kastel luchtfoto

Adrenaline op de Vrbas rivier
De Vrbas river staat in de top van de meest aantrekkelijke rivieren in Europa en is een favoriete bestemming voor adrenaline liefhebbers. Het Vrbas Adventure Resort, dat op slechts 20 km ten zuiden van Banja Luka ligt, biedt talrijke mogelijkheden om te raften, canoën en kajakken, van ontspannende tochten tot aan wild avontuur en echte adrenaline ervaringen. Er zijn 3 verschillende routes met een lengte van 5 t/m 21 km en ervaring is niet noodzakelijk aangezien men begeleid wordt door ervaren gidsen. Het avontuur eindigt met een lunch in een restaurant aan de rivier en eventueel een duik in de Vrbas rivier. Uniek is de mogelijkheid om ’s nachts te raften op een verlicht deel van het parcours, het enige verlichte slalom parcours in de open lucht in de wereld.

Banja Luka vrbas canyon

Na het raften kan men nog een bezoek brengen aan een van de uitzichtpunten met een prachtig uitzicht over de canyon van de Vrbas rivier of genieten van een ontspannende pauze bij de nabijgelegen Krupa watervallen. Op deze plek mondt de Krupa rivier uit in de Vrbas, met een prachtig panorama uitzicht over de watervallen en een oude watermolen en er is tevens een korte wandelroute naar een nabijgelegen klooster. Langs de Vrbas rivier zijn ook een aantal ruïnes van middeleeuwse stadjes te vinden zoals Zvačaj, Greben and Bočac.

Banja Luka vrbas rafting

Verken de ongerepte natuur
Tussen Mrkonjić Grad en Šipovo ligt een gebied met ongerepte natuur met talrijke mogelijkheden om te wandelen, mountainbiken, bergklimmen en vissen. Een goed startpunt om het gebied te verkennen is het Pecka Bezoekerscentrum, dat aan de voet ligt van een berg welke de grootste natuurlijke klimwand van Bosnië en Hercegovina is. Het bezoekerscentrum fungeert als informatiecentrum, biedt eenvoudige accommodatie aan natuurliefhebbers en serveert organische maaltijden met ingrediënten uit eigen tuin en de directe omgeving. Het is ook een goed startpunt voor wandel- en mountainbiketochten in de omgeving. Plaatsen die de moeite waard zijn om te bezoeken zijn de bronnen van de Sana en de Pliva rivier, de watervallen van Janjske Otoke en ecozone Zelenkovac. Of ga net als de locals barbecueën, lunchen of picknicken midden in de natuur!

Banja Luka krupa waterfalls

Een andere goede uitvalsbasis om dit prachtige gebied te ontdekken is het stadje Šipovo, dat een aantal basisvoorzieningen voor toeristen biedt zoals een VVV-kantoor en een fietsverhuur. Het toeristische complex Pliva, slechts enkele kilometers buiten het stadje biedt uitstekende familieaccommodatie in de vorm van luxe bungalows op een prachtige plek aan de Pliva rivier. De Pliva rivier staat tevens bekend om zijn uitstekende mogelijkheden om te vliegvissen. 

Wellness en ontspanning
Republika Srpska biedt uitstekende mogelijkheden voor een wellness- of gezondheidsvakantie. Naast de gezonde natuurlijke omgeving, zijn er verschillende thermen en kuuroorden voor ontspanning, wellness en rehabilitatie. Banja Vrucica is het grootste spa complex van geheel Bosnië en Hercegovina vlakbij de stad Teslic op ongeveer 90 km afstand van Banja Luka. Het complex heeft verschillende hotels waaronder het moderne 4* hotel Kardial, sportfaciliteiten, conferentiezalen, sauna’s en een binnen- en buitenbad. Naast het ruime aanbod aan wellness programma’s, is deze spa gespecialiseerd in cardiovasculaire en reumatische aandoeningen. Vanwege de capaciteit en de voorzieningen is dit ook een ideale plek voor bedrijfsuitjes of teambuilding activiteiten.

Banja Luka Vrucica

Banja Kulaši ligt in een prachtige natuurlijke omgeving vlakbij het stadje Prnjavor, ca 60 kilometer van Banja Luka, en is recent geheel gerenoveerd. Het alkaline water hier is zeer effectief voor het behandelen van huidziektes. Het complex heeft luxe gemeubileerde kamers, een binnen- en buitenzwembad en verschillende mogelijkheden voor ontspanning en activiteiten midden in de natuur.

Terme Laktaši bevindt zich op slechts 10 km afstand van Banja Luka en heeft zowel een recent gerenoveerd 4* hotel als budget accommodatie. Het complex heeft onder andere een buitenzwembad, een oude spa onder een prachtig versierd koepeldak en een gezondheidscentrum met speciale behandelingen voor verschillende medische aandoeningen. Terme Laktaši is ook gemakkelijk te bezoeken als daguitstapje vanuit Banja Luka. 

Bereikbaarheid
Vanaf 30 oktober vliegt Ryanair als eerste low-cost carrier op deze bestemming met vluchten vanaf Charleroi, Stockholm en Memmingen. Vanaf Charleroi vliegt Ryanair op maandag en vrijdag (eerste vlucht op vrijdag 2 november). Een identiteitskaart is voldoende voor reizen naar Republika Srpska. Republika Srpska is onderdeel van Bosnië en Hercegovina en grenst aan Kroatië, Servië en Montenegro. De afstand Amsterdam-Banja Luka over de weg is ongeveer 1500 km en bestaat vrijwel volledig uit snelwegen (via Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië).