Reissector wil wereldwijd plastic afval terug dringen

Film 30Plastic fles zee23-7-20. De reissector wil geen plastic afval meer op vakantiebestemmingen en heeft daarom een initiatief gelanceerd om het plastic vuil terug te dringen.

 

 

Corona heeft het toerisme vele maanden een halt toegeroepen. Reisondernemingen, airlines, accommodaties, lokale bestemmingen; de reiswereld probeert er nu alles aan te doen om het toerisme -en daarmee voor veel landen hun economie- weer op gang te brengen. Met werken aan een verantwoord herstel heeft de reissector nu ook het initiatief gelanceerd om wereldwijd plastic afval op vakantiebestemmingen terug te dringen.
Plastic fles Coca Cola

Reiskoepel ANVR heeft, samen met buitenlandse reisbrancheorganisaties, bestemmingsorganisaties, toeristische bedrijven en NGO's, de handen ineen geslagen en dit 'plastic-initiatief' formeel ondersteund. De ANVR wil met de bij haar aangesloten reisorganisaties werken aan het verwijderen van onnodige plastic materialen tijdens de reis en inzetten op hergebruik, recycling en composteren.
Voor velen is bijvoorbeeld onbekend dat weggegooide plastic handschoenen en maskers meer ziektekiemen verspreiden dan dat ze voorkomen. En dat water ter plaatse filteren, bottelen en serveren waarschijnlijk hygiënischer is dan plastic flessen voor eenmalig gebruik. En zo zijn er tal van andere voorbeelden.
Plastic fles zee
Frank Oostdam, voorzitter ANVR: 'We moeten de mooie plekken beschermen waar we allemaal afhankelijk van zijn. Helaas is wegwerpplastic overal ter wereld een groot probleem. Het is te groot voor een enkele organisatie om dit alleen op te lossen. Daarom is het goed dat we hierin samenwerken. Er moeten veranderingen plaatsvinden in de hele toeristische keten en daarom committeren we ons aan dit initiatief. Alleen samen kunnen we het verschil maken."

De UNWTO (Wereld Toerisme Organisatie) heeft samen met het Milieuprogramma van de Verenigde Naties en de Ellen MacArthur Foundation al eerder dit 'Global Tourism Plastics Initiative' (GTPI) gelanceerd. Aansluitend is deze Nederlandse 'Plastic Pledge' ondertekend door ruim 180 ANVR-reisorganisaties en andere toeristische bedrijven. Samen met MVO Nederland, CELTH, Green Destinations en Travelife, en vele toeristische ondernemingen wordt nu gewerkt aan concrete doelen en een visie op de toekomst. Op die manier wil de reissector ervoor zorgen dat wegwerpplastic niet meer voorkomt in een reis die bestaat uit vervoer, verblijf en vermaak.

Interessante websites:
https://www.oneplanetnetwork.org/sustainable-tourism/anvr https://www.unenvironment.org/news-and-stories/press-release/global-tourism-sector-should-continue-fight-against-plastic
https://www.oneplanetnetwork.org/sustainable-tourism/global-tourism-plastics-initiative-signatories https://www.oneplanetnetwork.org/sustainable-tourism/global-tourism-plastics-initiative
http://www.unenvironment.org
https://www.unwto.org/
https://www.ellenmacarthurfoundation.org/
https://www.newplasticseconomy.org/projects/global-commitment