Val di Sole concerten op instrumenten van ijs

Val di Sole Passo Tonale ijsconcert basFilm 308-12-19. IJS-concert in het paradijs. Sytske Maaijen neemt ons mee naar Passo Tonale in Val di Sole naar een concert dat wordt gespeeld op instrumenten van ijs.

 

Op een frisse maar zonnige ochtend in maart rijd ik naar Passo Tonale, een wintersportgebied in Val di Sole, onderdeel van Skirama Dolomiti - Trentino. Ik blijf niet bij de pistes op de pas maar ga rechtstreeks naar de Presena gletsjer. Daar vindt elke donderdag- en zaterdagmiddag een concert plaats in een iglo met instrumenten van ijs.

Initiatiefnemer is de Amerikaan Tim Linhart die al meer dan 36 jaar ijssculpturen maakt. De viool behoorde al tot zijn favorieten vormen tot een vriend opmerkte: “Hoe zou zo’n viool uit ijs klinken?”. Dat was het begin van zijn fascinatie om muziekinstrumenten uit ijs te maken. De iglo kwam er automatisch bij om een zo stabiel mogelijke omgeving (temperatuur) voor de instrumenten te creëren. In de iglo zijn 200 zitplaatsen rondom het centrale podium.

Nadat ik uit de lift stap zie ik de iglo direct liggen waardoor ook niet-skiërs hier eenvoudig kunnen komen. Ik heb het geluk dat ik even binnen mag kijken voor het concert start. Bijzonder om in alle stilte de omgeving en diverse instrumenten van ijs in me op te nemen.
Val di Sole Passo Tonale ijsconcert viool

Er is nog tijd voor een paar afdalingen dus ik ga door naar de top op 3.000 meter. Daar even genieten van het prachtige uitzicht op de gletsjers en toppen van Pian di Neve, Lobbie, Mandrone e Presenella. Een mooie brede afdaling ligt er voor mij die vrij steil begint en voor de iglo een vlakke uitloop heeft. Ik ski door via de uitdagende zwarte Paradiso. Als je helemaal afdaalt tot in Ponte di Legno heb je 11 kilometer in de benen met prachtige vergezichten. Ik ga echter bij Passo Tonale met de Paradiso lift direct terug omhoog richting de Presena gletsjer om het Ice Concert bij te wonen.

Bij binnenkomst worden er een matje en deken overhandigd die, met zitplaatsen op het ijs, niet overbodig zijn. Ik heb het geluk dat er deze middag tevens een alpine mannenkoor aanwezig is dat enkele Italiaanse meezingers ten gehore brengt. Tim Linhart laat ons de handen op het ijs houden om de energie en sfeer goed aan te voelen en vertelt over zijn werk en hoe kwetsbaar onze natuur is.
Dan wordt het stil en zodra de klanken uit de instrumenten van ijs de iglo vullen, is de magie compleet. Puur, helder maar ook warme klanken in combinatie met het glimmende ijs maken dat elke toon binnenkomt en het geheel mij ontroert. De muzikanten zijn van het Lumiere orkest en de muziekstukken zijn tijdens de concerten op donderdag vrij klassiek van Vivaldi tot Tchaikovsky met enkele populaire stukken op maat gemaakt.
Val di Sole Passo Tonale ijsconcert bas

Als ik naar buiten kom, is de zon achter de bergen verdwenen. Ik gun mezelf een glühwein in de hut voordat ik met het warme geel-oranje licht afdaal naar de auto. Kom je deze winter in Trentino en/of in de gebieden van Skirama Dolomiti, mis dan een ICE Concert op de bergpas Paradiso niet. Na het enorme succes van afgelopen winter, vinden ook dit wintersportseizoen wederom de Ice Concerten plaats.

Informatie over de concerten, ticketprijzen via deze link