CultureRoad eerste met toeristen naar Saoedi-Arabië

Saoedi Arabie strand13-11-19. Sinds de recente invoering van een toeristenvisum heeft riesbureau CultureRoad als eerste een groepsreis voor toeristen verzorgd naar Saoedi-Arabië.

 

 

Het Nederlandse reisbureau CultureRoad is vorige week met de eerste toeristengroep teruggekomen van een reis door Saoedi-Arabië. Het was de eerste groepsreis van het Utrechtse bedrijf sinds de invoering van het een toeristenvisum in het land, begin oktober. Hierdoor is het sinds kort veel gemakkelijker om naar dit -voorheen gesloten-koninkrijk af te reizen.
Saoedi Arabie krater 

Jarenlang ontoegankelijk voor toeristen
Saoedi-Arabië was jarenlang een vrijwel ontoegankelijke bestemming voor westerse reizigers. Maar sinds het Islamitische land besloot om de regels voor visumaanvragen te versoepelen, is de verwachting dat het toerisme snel gaat toenemen. “Het land verdiende genoeg aan de export van olie. Daarom voelden de machthebbers niet de behoefte om naast de pelgrims voor Mekka nog meer toeristen binnen te laten.”, aldus Rik Brinks van CultureRoad.

Campagne
De Saoedische overheid is sinds kort echter begonnen met een campagne om Westerse toeristen warm te maken voor het land. Video’s van witte stranden, grote zandduinen en cultureel erfgoed moeten toeristen lokken. Ook probeerde de overheid aandacht te generen door influencers uit te nodigen op snoepreisjes. In de eerste weken werd het visum 24.000 keer aangevraagd. De meeste toeristen zijn echter nog niet daadwerkelijk al afgereisd. Deelnemers van een groepreis van CultureRoad waren afgelopen week dan ook een van de allereerste toeristen in het voorheen afgesloten land.
Saoedi Arabie strand 

Eerste reis
Tijdens de eerste groepsreis van CultureRoad werden bekende plekken als Riyad en Jeddah aangedaan. Daarnaast reisde de groep ook af naar de zuidelijke provincie Asir. In de bergachtige regio leven nog veel tribale stammen met een eigen cultuur die erg afwijkt van de rest van de Saoedische bevolking. “In deze regio waren we echt de eerste toeristen. De locals keken vol bewondering naar ons. Je merkte aan alles dat deze Saoediërs het gevoel hebben dat er grote veranderingen aan de gang zijn, sinds kroonprins Mohammad bin Salman al-Saoed aan de macht is,” aldus Brinks. 

Internationale evenementen
De komende tijd verwacht CultureRoad ook meer aanvragen voor reizen naar Saoedi-Arabië binnen te krijgen. Brinks: “Met de bekendmaking van het binnenhalen van de Spaanse Supercup, de Parijs Dakar rally en een groot wielrentoernooi is de verwachting dat het aantal toeristen significant zal toenemen de komende jaren. En wij dragen graag een steentje bij door dit mede te faciliteren voor Nederlandse geïnteresseerden.” 

Ook benieuwd geworden naar een reis naar Saoedi-Arabië? Bekijk binnenkort het reisaanbod op: https://cultureroad.nl/bestemmingen/saoedi-arabie/