Ruben Terlou nieuwe VPRO-serie Chinese Dromen

Chinese Dromen VPRO Ruben portret15-10-19. Vanaf zondag 17 november 20.25 uur is Ruben Terlou weer terug met een nieuwe serie op NPO 2 bij de VPRO. Ditmaal praat hij met gewone Chinezen in de reeks Chinese Dromen.

 


In Chinese Dromen reist documentairemaker en China-expert Ruben Terlou verder door China, gedreven door zijn niet aflatende fascinatie voor de Chinezen en met de snel veranderende maatschappij als kompas. Net als in de eerdere series van Ruben staat ook nu het leven van de gewone Chinees centraal. In vloeiend Mandarijn voert hij persoonlijke gesprekken met de Chinezen die hij onderweg tegenkomt en toont hij de menselijke en kwetsbare kant van een volk dat zo ver van ons af lijkt te staan.
Chinese Dromen VPRO Ruben rotsen

De vier afleveringen van Rubens derde serie gaan over de dromen van de Chinezen; dromen over de toekomst van hun land, de liefde, hun kinderen. Daar naar kijkend wordt duidelijk hoe snel de ontwikkelingen in China onder het leiderschap van president Xi Jinping gaan en wat de invloed daarvan op het leven van de gewone man, vrouw en kind is. En is te zien dat dromen soms ook gewoon uit elkaar spatten of zelfs uitmonden in een nachtmerrie.
Chinese Dromen VPRO Ruben jongen

Vanwege zijn jarenlange ervaring en goede relaties in China heeft Ruben toegang weten te krijgen tot bijzondere situaties en mensen die hij al jaren hoopte vast te leggen. Daarom toont Chinese Dromen - juist in deze tijd van de handelsoorlog en stijgend wantrouwen jegens China – opnieuw een verrassend menselijk beeld van deze vaak onbegrepen grootmacht.
Chinese Dromen VPRO Ruben portret

1. Een kind voor de toekomst (zondag 17 november, 20.25 uur, NPO 2)
Geen land ter wereld is zo met de toekomst van zijn kinderen bezig als China. Aan de welvarende oostkust ziet Ruben hoe ouders er alles aan doen hun kind een zo goed mogelijke toekomst te bieden. Met kinderen van een internaat loopt Ruben een lange mars van veertig kilometer en spreekt over hun dromen. Hij spreekt met ouders die door de eenkindpolitiek één kind kregen en dat door het noodlot verloren. Ze vinden steun bij elkaar en delen hun zorgen over de afwezige toekomst; want wie gaat hen verzorgen als ze oud zijn?
Chinese Dromen VPRO telefoneren

2. Xi en de Yi (zondag 24 november, 20.25 uur, NPO 2)
In het afgelegen Liangshan-gebergte is Ruben te gast bij een onbekend bergvolk. Bij een eeuwenoud shamanistisch ritueel om geesten te verdrijven blijkt tot Rubens schrik een dode haan alsnog te kunnen kraaien. Ook ziet hij daar hoe de jonge generatie ingezet wordt om volledige assimilatie van China’s etnische bevolkingsgroepen te realiseren.
Chinese Dromen VPRO Ruben vuur

3. Liefde in tijden van vooruitgang (zondag 1 december, 20.25 uur, NPO 2)
In het confucianistische China is de familie volgens president Xi Jinping ‘de cel’ van de maatschappij. Daarom vraagt Ruben zich af hoe het kan zijn dat in China bijna 5 miljoen huwelijken per jaar op de klippen lopen. Hij reist met een rijdende rechter over het platteland, woont echtscheidingszaken bij in een rechtbank en gaat op stap met een zogenaamde ‘mistress hunter'. In een ‘liefdeshospitaal’ in de megastad Shanghai ziet hij een relatietherapeut in actie.
Chinese Dromen VPRO bestuur

4. Het land aan de overkant (zondag 8 december, 20.25 uur NPO 2)
Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat de huidige Volksrepubliek China werd opgericht en de communisten de nationalisten naar Taiwan verjaagden. In de laatste aflevering reist Ruben daarom van het vasteland van China naar Taiwan, op zoek naar verhalen van mensen in beide landen die deze beladen geschiedenis hebben meegemaakt. Waarom vinden de Chinezen van nu dat Taiwan bij China hoort? Hoe willen de Taiwanezen dat hun toekomst eruit ziet? Zijn ze bang dat hun leven drastisch gaat veranderen?
Chinese dromen afl 4 messenslijper

Meer info: www.vpro.nl/chinesedromen en #chinesedromen