Mazda MX-5 Cup 2021 met eerste winst voor Marcel Dekker

Mazda MX 5 Cup 12 4 21 Wojtowicz13-4-21. De Openingsraces van seizoen 2021 in de Mazda MX-5 Cup zijn gewonnen door de Belg Filip Wojtowicz en oud kampioen Marcel Dekker.

De Junior uit het team van Polyparts Rent - Champions Lubes won de tweede race op zondag, nadat hij in de ochtend in de eerste race al de derde plek wist te bemachtigen. Pim van Riet was de beste bij de senioren in de Gold Cup met twee podiumplekken. Oud-kampioen Marcel Dekker won de eerste race vanaf de laatste startplek.
Mazda MX 5 Cup 12 4 21 Dekker Van Riet
Het was nat tijdens de eerste actie op de baan die er toe doet in zo’n raceweekend, namelijk de kwalificatie op zaterdagmiddag, na twee vrije trainingen in de ochtend op een droge en licht natte baan. De 15 auto’s stonden daarom allemaal op regenbanden en de rondetijden kwamen dan ook niet onder de 2:09 uit. Vrijwel de hele 20 minuten was het András Király die in zijn IL Motorsport auto bovenaan de lijst stond. Na zes ronden had hij een tijd lang de beste tijd in 2:09.993. Totdat Sam van Norel het op z’n heupen kreeg en met nog een halve minuut op de klok Király van z’n troon stootte in 2:09.392. Király probeerde het nog wel maar met geel in de baan lukte hem dat niet meer. Derde werd Wojtowicz en vierde Van Riet.
Mazda MX 5 Cup 12 4 21 zand
De twee races van elk 30 minuten op zondag werden, in tegenstelling tot de regenachtige zaterdag, gereden in de lentezon op droog Zandvoorts asfalt. Bij de start van de eerste race stond de top tien zoals gebruikelijk in omgekeerde volgorde op de grid, waardoor rookie en enige vrouwelijke coureur Rianne Bergman van Johan Kraan Motorsport van pole mocht vertrekken, met naast zich Bob van Riet en op P3 John Hoogland. Dekker moest als 16e en laatste starten in deze race omdat hij zich de dag ervoor niet had gekwalificeerd. De oud-kampioen deed wat van hem verwacht werd en reed zo snel naar voren dat hij vanaf ronde 3 de kop al overnam van Király, met daarachter Van Riet. Dekker bleef de hele race aan kop, gevolgd door van Riet. Bij vrijwel elke bocht was het de vraag of Van Riet, met zijn fel oranje Mazda MX-5 de auto van Dekker kon passeren. Naarmate de race vorderde nam Dekker echter steeds meer afstand van Van Riet en reed zijn auto na 16 ronden uiteindelijk als eerste over de finishlijn. Met een achterstand van 0,654 seconden eindigde Van Riet knap als tweede met daarachter Wojtowicz, Dominique Kraan en Martin Huisman. Király had pech doordat zijn auto tijdens de race in een noodloop sprong, waardoor hij niet hoger eindigde dan de 8e positie.
Mazda MX 5 Cup 12 4 21 Dick van Elk
Polesitter Van Norel had een mindere start dan Király naast hem waardoor de laatste als eerste de Tarzan indook en meteen de leiding nam. Dekker moest opnieuw als laatste starten en lag na eén ronde al op plek negen. Aan kop ontspon zich als vanouds weer een heerlijke strijd, deze keer tussen Király, Van Riet, Wojtowicz en Kraan. Gedurende de race werd een paar keer van leider gewisseld, in het begin waren het met name Király en Van Riet maar later ook Wojtowicz die aan kop reden. Met nog 6 minuten op de klok was het Van Riet die de leiding nam en weg leek te lopen van de rest. Dat lukte hem niet en Király nam de kop weer over, met in zijn kielzog Wojtowicz. In de laatste minuut van de race en dus ook in de laatste ronde was het toch de jonge Belg die als eerste over de streep ging, op slecht 0,118 seconde gevolgd door Király, Van Riet en Kraan. Dan was er een gat van zo’n 8 seconden naar Dekker, die het deze race niet lukte om van de staart naar de kop te rijden. Bovendien kreeg hij na afloop een straf van de wedstrijdleiding voor het veroorzaken van een aanrijding, waardoor hij twee plaatsen werd teruggezet in de uitslag.
Mazda MX 5 Cup 12 4 21 5x

Van Norel verdiende een extra punt met zijn poleposition en Dekker deed dat met de snelste ronde in de derde ronde van zijn spectaculaire eerste race met een tijd van 1:54.277. In de tweede race ging die eer in de negende ronde naar Teekens met een tijd van 2:01.456.
Wojtowicz is de winnaar van het eerste raceweekend, want hij is de eerste leider in de tussenstand van het kampioenschap met 35 punten. Drie punten daarachter staan Dekker en Van Riet, één punt daarachter staat Király. Dan is er een gaatje naar de nummers vier en vijf, Kraan en Király, met 26 en 25 punten.