BMW met klassieke racers uit 3 serie en Z4 naar HGP

HGP 19 BMW Z4 GT32-9-19. Tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort (6 t/m 8 september) kan het publiek in de unieke BMW Motorsport Paddock live genieten van legendarische autosporthistorie.

 

Voor dit bijzondere pop-up museum in het Zandvoortse rennerskwartier heeft BMW Nederland een prachtige collectie van maar liefst zes beroemde BMW racewagens verzameld. Tijdens de driedaagse Historic Grand Prix kan iedereen in de BMW Motorsport Paddock deze iconische auto’s van dichtbij bewonderen. Bovendien komen elke dag vier van deze racewagens in actie op de baan, bestuurd door bekende Nederlandse coureurs.
HGP 19 BMW M3 DTM

De 80-jarige geschiedenis van BMW en Zandvoort gaat terug tot de allereerste autorace ooit in Nederland. Deze op 3 juni 1939 verreden “Prijs van Zandvoort” voltrok zich toen nog op een stratencircuit in het dorp. In de race voor sportwagens met motoren groter dan 1500cc zegevierde die gedenkwaardige dag de Nederlandse racepionier Piet Nortier met een BMW 328. Dit jaar - 80 jaar dus na die eerste zege in Zandvoort met de BMW 328 - staat in de BMW Motorsport Paddock dan ook de illustere BMW 3 Serie centraal, waarvan recent de zevende generatie is geïntroduceerd.

De vier BMW racewagens waarmee elke dag een demonstratie wordt gegeven zijn de Groep 5 BMW 320 E21 waarmee het BMW Junior Team in 1977 furore maakte in het Deutsche Rennsport Meisterschaft (de voorloper van de DTM), de 2.5 liter Groep A BMW M3 E30 waarmee Johnny Cecotto in 1992 in de DTM racete, en de BMW 320i WTCC waarmee Andy Priaulx in 2005 het felbevochten wereldkampioenschap voor toerwagens won. In het kader van de lancering van de nieuwe BMW Z4 (die tevens in het Zandvoortse rennerskwartier te bewonderen zal zijn) komt bovendien ook de BMW Z4 GT3 in actie waarmee onder ander racelegende Alex Zanardi in 2015 meedeed aan de 24 uur van Spa. Opvallend is de kleurrijke bestickering van die auto: een ode aan de fameuze stripheld Michel Vaillant.
HGP 19 BMW 320 DRM

Deze vier auto's worden bestuurd door Jan Lammers, Gerrit van Kouwen, John Bosch en Simon Knap. Jan Lammers was in 1980 BMW coureur in het BMW M1 Procar kampioenschap, John Bosch racete onder meer in de Formule 3 en de 24 uur van Le Mans en maakte met een BMW M3 jarenlang furore in het Europees rallykampioenschap. Gerrit van Kouwen, in de jaren tachtig een winnaar in de Formule 3 en daarna met de BMW M3, stapt speciaal voor deze gelegenheid voor het eerst sinds ruim 25 jaar weer in een raceauto. Simon Knap, tenslotte, is met een BMW M4 GT4 succesvol in het Europees kampioenschap.
HGP 19 BMW M3 DTM

Statisch te bewonderen in de BMW Motorsport Paddock is de uiterst zeldzame Brabham-BMW BT54 Formule 1-auto. Drievoudig wereldkampioen Nelson Piquet reed in de zomer van 1985 deze Brabham-BMW in Zandvoort naar een historische pole position: met een gemiddelde snelheid van ruim 215 km/u was - en is het nog steeds - de snelste ronde ooit in Zandvoort gereden. Eén jaar voordat de Formule 1 terugkeert naar Zandvoort, stelt BMW Nederland deze 1200 pk sterke “pole sitter” uit 1985 tentoon tijdens de Historic Grand Prix. Bijzonder feit: de BMW viercilinder turbomotor van de Brabham F1-auto was gebaseerd op het legendarische BMW M10 motorblok dat in die tijd voor de BMW 3 Serie werd gebruikt.
HGP 19 Brabham BMW BT54

Eveneens een ware eyecatcher in de BMW Motorsport Paddock is de unieke Jägermeister BMW 325i DTM. Nadat BMW zich eind 1992 terugtrok uit de DTM, besloot het raceteam van Ludwig Linder voor 1993 zelf een BMW te ontwikkelen voor de nieuwe 2.5 liter Class 1-regels van de DTM. Hoewel Linder als privéteam geen kans maakte tegen de fabrieksteams, groeide zijn BMW 325i uit tot een ware publiekslieveling. Met dank aan Vink Motorsport pronkt deze unieke auto nu in de BMW Motorsport Paddock.
HGP 19 BMW 325i DTM

Peter Haug, Directeur Marketing BMW Group Nederland: “Prachtig dat we de racegenen van de nieuwe BMW 3 Serie en BMW Z4 kunnen tonen met deze fantastische collectie BMW racewagens. Zowel langs de baan als in onze BMW Motorsport Paddock kan het publiek drie dagen lang zijn hart ophalen aan onze rijke racehistorie.”
HGP 19 BMW Z4 GT3