Eurol Hellendoorn Rally hevige strijd Verstappen en Ten Brinke

17-9-23. Jos Verstappen maakte grote indruk in de Eurol Hellendoorn Rally. Maar Bernhard ten Brinke kon zijn comeback in de rallysport uiteindelijk vieren met de overwinning.
Eurol-Hellendoorn-23-Bernhard_ten_Brinke-wint.jpg

Na de spectaculaire en druk bezochte openingsdag ging Bernhard ten Brinke aan kop in de 41e Eurol Hellendoorn Rally. Tot de zesde proef was er een verbeten strijd om de eerste plaats tussen Jos Verstappen en Bernhard ten Brinke, totdat Verstappen van de weg raakte op de proef Mageleresch.

Er gingen 98 equipes onder stralende weersomstandigheden in Markelo van start. Jos Verstappen werd als eerste  weg gevlagd door meervoudig wereldkampioen baanwielrennen Jeffrey Hoogland.
Eurol-Hellendoorn-23-Jos_Verstappen-start_Jeffrey_Hoogland.jpg

Direct na de start van de rally in Markelo ontspon zich een secondenstrijd tussen de twee Skoda-rijders, die allebei voor het team van Wevers Sport uitkomen. Bernhard ten Brinke was het snelste op de eerste proef, maar daarna pakte Verstappen twee snelste tijden en kwam hij aan de leiding. Achter dit tweetal nestelde Roald Leemans (VW) zich op pek 3. Mark van Eldik (VW) en Kevin van Deijne completeerden de top-5 na de eerste omloop van 3 klassementsproeven (Daarle, Hallerhoek en Mageleresch). Inmiddels was het donker geworden en was het tijd voor de eerste service, waar de volgende quotes werden opgetekend.
Jos Verstappen: “Ik moest wel even in het ritme komen; op de eerste proef had ik een beetje last van de laagstaande zon. En heb geprobeerd uit de problemen te blijven.”
Bernhard ten Brinke: “Ik vind de afstelling voor wat te hard en moest op de derde proef even een situatie redden met de handrem om niet op een betonblok te rijden.”
Roald Leemans: “De afstelling is nog niet optimaal; de remmen blokkeren af en toe. En de proeven zijn voor mij heel onbekend, dus hoop dat het de tweede ronde beter gaat.”

In de tweede boucle van 3 klassementsproeven begon Ten Brinke weer met een snelste tijd op KP Daarle, maar op KP Hallerhoek was Verstappen duidelijk de concurrentie te snel af en kwam hij op een voorsprong van bijna 10 seconden te staan. Op KP6 (Mageleresch) raakte Verstappen met hoge snelheid van de weg en verloor hij zo’n twee minuten op Ten Brinke, die daarmee de leiding weer overnam. Verstappen viel terug naar de elfde plaats, maar kan zaterdag wellicht toch nog meedoen om een podiumplaats. Roald Leemans staat nu knap tweede. De Duitser Björn Satorius (Ford) strijdt met Kevin van Deijne (Hyundai) nog om de Open Nederlandse rallytitel en geven elkaar op de openingsavond weinig toe. Satorius staat derde, op slechts 6,4 seconden gevolgd door de Nederlander. Mark van Eldik maakt met de VW Polo een knappe rentree op de voorlopige vijfde plaats in het tussenklassement.
Eurol-Hellendoorn-23-Bernhard_ten_Brinke-lv.jpg 

Op dag 2 begon Jos aan een geweldige inhaalrace

Op de eerste dag was er tot zesde klassementsproef een verbeten strijd om de eerste plaats tussen Verstappen en Bernhard ten Brinke. Zaterdag knokte Verstappen zich knap terug tot de vierde plaats; de zege ging naar Bernhard ten Brinke, die ook al eens in 2010 de overwinning voor zich opeiste.
Eurol-Hellendoorn-23-Jos_Verstappen-neus.jpg

Onder zomerse weersomstandigheden werd zaterdag de tweede dag van de 41e editie van de Eurol Hellendoorn Rally verreden. Tienduizenden toeschouwers waren getuige van een fantastische opmars van Jos Verstappen, die op niet minder dan 9 van de 10 klassementsproeven de snelste tijd liet noteren. Bernhard ten Brinke wist knap zijn eerste positie te consolideren, verslapte niet en maakte geen fouten. De Duitser Björn Satorius (Ford) was tevreden met de tweede plaats, omdat hij daarmee in de titelstrijd voor het Open Nederlands Rally Kampioenschap Kevin van Deijne (Hyundai) voor bleef. Eerder op de dag viel Roald Leemans (VW) uit toen hij van de weg raakte. Leemans bezette lang de tweede plaats en maakte opnieuw veel indruk. Mitchel van den Brink was de snelste in de Rally3 categorie en stuurde zijn Eurol-Renault Clio naar een knappe negende plaats overall.

Bij de Historics werd erg hard gereden; de Belgische rallyrijder Christophe de Leeuw (Opel) was de concurrentie te snel af en wist Bas van Kamperdijk (Porsche) achter zich te houden. Na 10 klassementsproeven was Antoine Biesheuvel, de leider in het Nederlands Historisch Rally Kampioenschap, tevreden met zijn derde plaats, omdat hij daarmee weer een goede score kan toevoegen aan zijn totaal.
Eurol-Hellendoorn-23-Christop_de_Leeuw_rechts_en_Marius_heWijlaars_winnen_met_hun_Opel_Ascona_de_Historic.jpg

Uitslag Rally:
1. Bernhard ten Brinke/Davy Thierie (NL/B), Skoda Fabia, 1 uur 24 min 01,5 sec
2. Björn Satorius/Jara Hain (D/D), Ford Fiesta, op 1 min 02,3 sec
3. Kevin van Deijne/Hein Verschuuren (NL/NL), Hyundai i20, op 1.11,9
4. Jos Verstappen/Renaud Jamoul (NL/B), Skoda Fabia, op 1.15,2
5. Dennis Rostek/Dennis Zenz (D/D), Skoda Fabia, op 2.40,8

Uitslag Historics:
1. Christophe de Leeuw/Marius Wijlaars, Opel Ascona, 1 uur 01 min 39,5 sec
2. Bas van Kamperdijk/Erwin Berkhof, Porsche 911 SC RS, op 11,4 sec
3. Antoine Biesheuvel/Saskia Bleijenberg, BMW M3, op 43,0 sec
4. Andreas Dahms/Paul Schubert, Porsche 911 SC, op 1 min 35,0 sec
5. Justin Hendriks/Leon Veldman, Opel Ascona, op 3 min 11,8 sec

De volledige uitslagen en standen zijn te vinden op www.rally-results.nl. Meer informatie over de rally en het programma voor zaterdag staat op www.eurolhellendoornrally.com