Toyota Yaris wint 4e keer op rij WRC Rally van Finland

Toyota Yaris WRC 4e keer Rally van Finland 21 rv5-10-21. Toyota coureur Elfyn Evans eerste in de Rally van Finland. Met nog twee races te gaan, gaat Toyota stevig aan kop in klassement in het WRC.

 

 

Het rallyteam van Toyota GAZOO Racing vierde afgelopen weekend zijn vierde thuisoverwinning in de Rally van Finland, de op twee na laatste ronde van het wereldkampioenschap rally, het FIA World Rally Championship (WRC). De Toyota Yaris WRC van coureur Elfyn Evans en navigator Scott Martin finishte als eerste.
Toyota Yaris WRC 4e keer Rally van Finland 21 lzij

Het Britse duo is nog het enige team uit het kampioenschap dat kan voorkomen dat teamgenoten Sébastien Ogier en Julien Ingrassia – die in Finland met hun Toyota Yaris WRC als vijfde eindigden – wereldkampioen worden. Dat betekent dat de rijderstitel voor het derde jaar op rij in ieder geval in handen komt van een Toyota coureur. Bovendien is met de winst in Finland – de thuisbasis van het Toyota rallyteam – het behalen van de wereldtitel voor fabrikanten voor Toyota weer een stuk dichterbij gekomen.

200ste podiumplek voor Toyota
De winst van Elfyn Evans in de Rally van Finland betekent dat de Toyota Yaris WRC – gebouwd in de thuisstad van de rally, Jyväskylä – nu vier keer op rij de rally gewonnen heeft, een record. De Yaris WRC won ook in 2017, 2018 en 2019 (in 2020 werd de rally niet verreden vanwege de coronapandemie). Het is bovendien de 25ste WRC-overwinning van de Yaris WRC en de 200ste podiumplek voor Toyota in het wereldkampioenschap rally.
Toyota Yaris WRC 21 neus

Voorsprong vergroot
Met zijn tweede overwinning dit seizoen heeft Elfyn Evans het gat met klassementsleider Sébastien Ogier verkleind tot 24 punten. En in het algemeen klassement heeft Toyota GAZOO Racing zijn voorsprong op de nummer twee vergroot tot 61 punten. De derde Yaris WRC die aan de rally meedeed – van coureur Esapekka Lappi en navigator Janne Ferm – finishte als vierde overall.

Thuiswedstrijd
Toyota President Akio Toyoda: “De Rally van Finland vindt plaats in Jyväskylä waar ons rallyteam gevestigd is. Het is daarom voor ons een echte thuiswedstrijd. En omdat de Rally van Japan is afgelast, wilden we de rally beslist winnen. Ik kan me voorstellen dat het team hierdoor meer druk voelde dan normaal. Elfyn en Scott hebben onder deze omstandigheden geweldig werk geleverd. Met de winst hebben we echt iets terug kunnen geven aan de plaats waar de Yaris WRC is geboren en aan de wegen die hem sterk hebben gemaakt.”
Toyota Yaris WRC 4e keer Rally van Finland 21 rv

De volgende rally op de kalender is de Rally van Spanje die van 14 tot en met 17 oktober verreden wordt.